3p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén -
nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2023 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Székesfehérvár közgyűlése pénteki ülésén elfogadta a város 2023. évi költségvetését, amelynek főösszege megközelíti a 104 milliárd forintot, ebből fejlesztési, felújítási célokra 50,7 milliárd forint áll rendelkezésre.

A képviselők mintegy egyórás vitát követően, 17 igen és 4 nem szavazattal, tartózkodás nélkül fogadták el a rendeletet.

A vármegyeszékhely önkormányzatának idei saját bevétele csaknem 32 milliárd forint lesz, ebből 23 milliárd forint a rekordmagas iparűzésiadó-bevétel, emellett terveznek a 4,05 milliárdnyi építményadóval és a 60 milliós idegenforgalmi adóval is, miközben a magánszemélyeknek továbbra sem kell helyi adót fizetniük.

Állami forrásból mintegy 10 milliárd forintot kap a város működtetésre, a hazai és uniós projektek finanszírozása 21 milliárdot tesz ki.

Több mint 50 milliárdos fejlesztést ígérnek a városvezetők. Fotó: Depositphotos
Több mint 50 milliárdos fejlesztést ígérnek a városvezetők. Fotó: Depositphotos

A kiadási oldalon működtetésre csaknem 44 milliárdot költ idén Székesfehérvár, ebből a befizetendő szolidaritási hozzájárulás 6,6 milliárd forint lesz.

A több mint 50 milliárdnyi fejlesztés tartalmazza a már zajló és az idén megkezdődő beruházásokat is, ilyen például a multifunkciós sportcsarnok, az iskolafelújítási program, a kerékpárutak építése és a Fehérvár Tüdeje program. Az 50,7 milliárd jelentős részét a 39,4 milliárd forintos állami forrás teszi ki, emellett szerepel a tervezetben az előző európai uniós fejlesztési ciklusból származó 6,8 milliárd és önkormányzati forrásból 3,9 milliárd forint is.

Az energetikai kiadások jelentősen, hárommilliárd forinttal emelkedtek, a székesfehérvári közszolgáltatóknál várhatóan 27,3 milliárdos többletköltséget jelent mindez.

A gazdálkodási és céltartalék igen nagy mértékű, 9,2 milliárd forint lesz, amiből 2,5 milliárd a szabadon felhasználható, feladathoz jelenleg nem rendelt, biztonsági tartalék. Hitelt sem működtetésre, sem fejlesztésekre nem vesz fel a város 2023-ban.

Stabil működést, a közszolgáltatások biztonságos üzemeltetését és jelentős fejlesztéseket tartalmaz a költségvetés - jelentette ki a közgyűlést követően Cser-Palkovics András (Fidesz) polgármester.

Mint mondta, a vita során minden hozzászóló elismerte, hogy olyan körülmények között kellett a költségvetést megalkotni, amelyek nagyon leszűkítették a pénzügyi mozgásteret a korábban megszokottakhoz képest.

Jelezte, hogy a büdzsét minden bizonnyal módosítani kell év közben, hiszen az energiaárak változását pénzügyileg követni szükséges, ugyanakkor a költségvetés a várható legmagasabb kiadásokkal számol, ami akár tartalék többletforrás kialakulását és nagyobb mozgásteret is eredményezhet az év végére.

(MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!