<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Éves alapon nőttek, az előző hónaphoz képest csökkentek az építőipar mutatói.

Egy év alatt 10,2 százalékkal nőtt, az előző hónaphoz képest 5,8 százalékkal csökkent az építőipari termelés volumene - derül ki a KSH idei augusztusi adatokat tükröző számaiból.

Még nem a lakásépítés húzza az építőipart (fotó: pixabay.com)Még nem a lakásépítés húzza az építőipart (fotó: pixabay.com)

Most augusztusban az épületek építése 16,3, az egyéb építményeké 2,4 százalékkal magasabb volt a 2020. augusztusinál. Az előző év azonos hónapjához képest az építőipari ágazatok közül az épületek építésében 32,4 százalékkal bővült a termelés, az egyéb építmények építésében 0,3 százalékkal csökkent. A speciális szaképítésé 3,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

A megkötött új szerződések volumene 39,9 százalékkal nőtt, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 23,3 százalékkal kisebb, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 138,4 százalékkal nagyobb volt a 2020. augusztusi bázisnál. Utóbbi kiugró növekedés azzal magyarázható, hogy míg erős lemaradásban van például a lakásépítés, addig a különféle mélyépítési munkák miatt (ezek főleg a kormány által előnyben részesített vállalkozók államilag is támogatott beruházásai) az egyéb kategóriában folyamatosan fejezik be az infrastrukturális fejlesztéseket.   

Az építőipari vállalkozások augusztus végi szerződésállományának volumene 22,1 százalékkal meghaladta a 2020. augusztus végit. Az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 24,0, az egyéb építményeké 20,8 százalékkal bővült az egy évvel korábbihoz viszonyítva.2021 első nyolc hónapjában az előző év azonos időszakához képest az építőipari termelés 9,8 százalékkal emelkedett.

A szerződésállomány már hónapok óta növekvő pályán van, de még nem érte el a 2019-es szintet. Több jelentős beruházást is előrébb hozott a kormány, bizonyos pénzeket így előbb kifizethetnek, mint tervezték, s ez megjelenik a rendelésállományban. Az év végéig további bővülés várható ezen a téren, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) szerint az év legvégén elérheti, vagy kicsit meg is haladhatja a járvány előtti magas, 4400 milliárd forintos értéket. 
 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.