<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Keleten és délen is szorítják vissza az oroszokat az ukránok, újabb településeket szabadítottak fel. Az USA besegíthet az Északi Áramlat felrobbantása ügyében folyó nyomozásban. Kiszivárgott hírek szerint az amerikai hírszerzés úgy tudja, az ukrán kormány egyes tagjai jóváhagyták a Darja Dugina halálához vezető merényletet.

  • Az ukrán erők keleten és délen is nyomulnak előre, mindkét fronton visszavonulásra kényszerítve az orosz csapatokat. Volodimir Zelenszkij elnök arról beszélt, hogy az ukrán hadsereg az elmúlt héten jelentős és gyors előrenyomulást hajtott végre az orosz erőkkel szemben, és több tucat várost foglalt vissza az Oroszország által elcsatoltnak nyilvánított déli és keleti régiókban. Zelenszkij egy szerda esti beszédében megerősítette Novovoszkreszenszke, Novohrihorivka és Petropavlivka falvak visszafoglalását, mondván, hogy a településeket "felszabadították az ál-népszavazás alól és stabilizálták".
  • Herszon régió Moszkva által kinevezett kormányzója, Kirill Sztremousov szerint Oroszország visszavonulása taktikai "átcsoportosítás" volt, hogy "megtorló csapást mérhessenek". Az orosz visszavonulás mértékét egyelőre nem tudják megállapítani a szakértők.
  • A Hromadszke hírportál beszámolója szerint a nemrég orosz megszállás alól felszabadított Donyeck megyei Liman városban több mint ötven sírt találtak civil holttestekkel. Nem azonosítottak mindenkit, akit eltemettek, több síron szám van az elhunyt neve helyett. A hírportál hozzátette, hogy számos halott orosz katona holttestét hagyták hátra temetetlenül a városban. Az utcákon heverő tetemekről és a sírokról fotókat is közzétett a hírportál.
  • Rafael Grossi, az ENSZ nukleáris ügynökségének vezetője hamarosan Kijevbe érkezik, hogy az ukrajnai Zaporizzsjai atomerőmű körüli biztonsági övezet létrehozásáról tárgyaljon. Vlagyimir Putyin orosz elnök ugyanis elrendelte, hogy az orosz kormány vegye át az irányítást Európa legnagyobb atomerőműve felett, és vegye azt "szövetségi tulajdonba". Grossi várhatóan a következő napokban Moszkvába is ellátogat, hogy az erőmű biztonságáról tárgyaljon - jelentette a TASZSZ orosz állami hírügynökség.
  • Jana Cernochová cseh védelmi miniszter bejelentette, hogy újabb katonai segélyt hagyott jóvá Ukrajnának - számolt be a Jveropejszka Pravda hírportál a cseh Novinky hírportálra hivatkozva. A tárcavezető tájékoztatása szerint az új segélycsomagban nehézfegyverek is szerepelnek, de Csehország biztonsági okokból nem közöl részleteket. Megjegyezte, hogy a katonai felszerelés exportja Ukrajnába 2022-ben meghaladta az 1,9 milliárd eurót, Prága Kijevnek nyújtott támogatása pedig összesen 4,2 milliárd eurót tett ki.
  • Két, az ügyet jól ismerő forrás szerint az Egyesült Államok fontolgatja, hogy felajánlja legfejlettebb víz alatti hangelemző technológiájának használatát az Északi Áramlat gázvezetékek szabotázsának idejéből származó hangfelvételek elemzésére - írja a CNN. A Svédország és Dánia által rendelkezésre bocsátott szonárjelzések amerikai feldolgozása lendületet adhatna a vizsgálatoknak, mivel részletesebb képet adhatna arról, hogy mi zajlott a térségben a gázvezeték-robbanások idején és mi okozta azokat - mondták a források. Bár számos ország rendelkezik a víz alatti hangok feldolgozására alkalmas képességgel, a források szerint az Egyesült Államok rendelkezik a legfejlettebb rendszerrel.
  • Az Egyesült Államok hírszerző szervei úgy vélik, hogy az ukrán kormány bizonyos tagjai engedélyezték az augusztusi, Moszkva melletti autóbombás merényletet, amelyben meghalt Darja Dugina, egy ismert orosz nacionalista lánya - írja a The New York Times. Az Egyesült Államok nem vett részt a támadásban, nem volt előzetes tudomása róla, és utólag emiatt "elmarasztalta" az ukrán tisztviselőket - írta a The New York Times, hozzátéve, hogy az USA ellenezte volna a gyilkosságot, ha tudott volna a tervről.

(The Guardian, CNN, MTI)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.