Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Vég Márton Vég Márton

Bár 2019-ben gigabírságot kapott kartellezésért a Hercsik István által is tulajdonolt Mento Kft., a vállalkozó többi érdekeltsége változatlanul sikeres a hulladék-ügyi közbeszerzéseken Borsod megyétől Budapestig.

Az Arosa Kft. nyerte a Zempléni Z.H.K. Kft. biológiailag lebomló hulladék hasznosítására kiírt közbeszerzését 240 millió forintos ajánlattal - derül ki az Európai Unió közbeszerzési értesítőjéből. Nyílt eljárás volt, de csak egy ajánlat érkezett be. Az Arosa Kft. többségi tulajdonosa Hercsik István, a Zempléni Z.H.K. Kft. ügyvezetője pedig szintén Hercsik István. Tehát a Hercsik által vezetett Zempléni Z.H.K. gyűjti be a szemetet, amit a Hercsik által is tulajdonolt Arosa vesz át.

Tervezett mennyiség 5+5 évre, összesen 10 évre összesen 60 000 tonna, amiből az éves mennyiség minimum 2 000 tonna/év, maximum 7 000 tonna/év.

- olvasható a közbeszerzés ismertetése.

Kikről van szó?

A Zempléni Z.H.K. 100 százalékban önkormányzati tulajdonú cég, 68 önkormányzat a tulajdonosa, köztük Tokaj, Sárospatak, Sátoraljaújhely, Mád, Szerencs és Olaszliszka. Mintegy három éve Borsod megyében a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási feladatokat a BMH Nonprofit Kft. látja el, amelynek egyik alapító tulajdonosa a Zempléni Z.H.K., amely jelenleg a BMH alvállalkozójaként végzi a hulladék gyűjtést, szállítást és kezelést. Ügyvezetője pedig 2014 óta Hercsik István, a felügyelőbizottságban pedig például ott ül Posta György, Tokaj polgármestere is. A cég stabilnak tűnik, hiszen 2019-ben 2,1 milliárd forintos forgalom mellett 74,1 millió forint profit jött össze.

A szemét is jó üzlet Fotó: MTIA szemét is jó üzlet Fotó: MTI

Hercsik Istvánt pedig a hulladékbiznisz királyaként emlegeti a sajtó. Lapunk is írt arról, hogy Hercsik az elmúlt években Szijj Lászlóval (az ő jachtján nyaralt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter) nagy egyetértésben szép darabokat hasított ki az uniós finanszírozású hulladékprojektekből. Az ágazati közvélekedés szerint ez a páros mondhatta meg, hol landolhatnak az uniós támogatások, és jórészt az érdekkörükbe tartozó cégek közül kerültek ki mind a kivitelezők, mind a beszállítók.

Ez a cikk az Mfor és a Privátbankár Prémium tartalma, csak a lap előfizetői olvashatják teljes terjedelmében.

Prémium tartalmainkhoz a következő lépések után férhet hozzá:

  1. Regisztráljon (adja meg emailcímét és jelszavát)
  2. Válasszon előfizetői csomagjaink közül
  3. Fizessen bankkártyájával

+1 Amennyiben megújuló havi csomagjaink közül választ, az első hónap csak 390 forint mindkét csomag esetében!

Előfizetői csomagjainkról, az előfizetésről részletesen itt olvashat

Regisztráció

Jelszó visszaállítás / jelszócsere

E-mailen elküldtük a jelszó visszaállításához szükséges információkat. Kérjük, ellenőrizze postafiókját!Még nem regisztrált? Regisztráció itt

Előfizetői csomagjainkról, az előfizetésről részletesen itt olvashat

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.