5p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

-

Bár 2019-ben gigabírságot kapott kartellezésért a Hercsik István által is tulajdonolt Mento Kft., a vállalkozó többi érdekeltsége változatlanul sikeres a hulladék-ügyi közbeszerzéseken Borsod megyétől Budapestig.

Az Arosa Kft. nyerte a Zempléni Z.H.K. Kft. biológiailag lebomló hulladék hasznosítására kiírt közbeszerzését 240 millió forintos ajánlattal - derül ki az Európai Unió közbeszerzési értesítőjéből. Nyílt eljárás volt, de csak egy ajánlat érkezett be. Az Arosa Kft. többségi tulajdonosa Hercsik István, a Zempléni Z.H.K. Kft. ügyvezetője pedig szintén Hercsik István. Tehát a Hercsik által vezetett Zempléni Z.H.K. gyűjti be a szemetet, amit a Hercsik által is tulajdonolt Arosa vesz át.

Tervezett mennyiség 5+5 évre, összesen 10 évre összesen 60 000 tonna, amiből az éves mennyiség minimum 2 000 tonna/év, maximum 7 000 tonna/év.

- olvasható a közbeszerzés ismertetése.

Kikről van szó?

A Zempléni Z.H.K. 100 százalékban önkormányzati tulajdonú cég, 68 önkormányzat a tulajdonosa, köztük Tokaj, Sárospatak, Sátoraljaújhely, Mád, Szerencs és Olaszliszka. Mintegy három éve Borsod megyében a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási feladatokat a BMH Nonprofit Kft. látja el, amelynek egyik alapító tulajdonosa a Zempléni Z.H.K., amely jelenleg a BMH alvállalkozójaként végzi a hulladék gyűjtést, szállítást és kezelést. Ügyvezetője pedig 2014 óta Hercsik István, a felügyelőbizottságban pedig például ott ül Posta György, Tokaj polgármestere is. A cég stabilnak tűnik, hiszen 2019-ben 2,1 milliárd forintos forgalom mellett 74,1 millió forint profit jött össze.

A szemét is jó üzlet Fotó: MTI
A szemét is jó üzlet Fotó: MTI

Hercsik Istvánt pedig a hulladékbiznisz királyaként emlegeti a sajtó. Lapunk is írt arról, hogy Hercsik az elmúlt években Szijj Lászlóval (az ő jachtján nyaralt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter) nagy egyetértésben szép darabokat hasított ki az uniós finanszírozású hulladékprojektekből. Az ágazati közvélekedés szerint ez a páros mondhatta meg, hol landolhatnak az uniós támogatások, és jórészt az érdekkörükbe tartozó cégek közül kerültek ki mind a kivitelezők, mind a beszállítók.

Fő cége a miskolci Mento Kft., amelynek 23,1 százalékos tulajdona van az Arosa Kft.-ben is. A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2018-ban razziát tartott a kartellgyanúba keveredett cégnél. 

A versenyhivatali vizsgálat feltárta, hogy 2014-ben és 2015-ben az érintett cégek, azaz, a JUMBO LOG Kft., a RESTONE Kft., a Profi-Bagger Kft., az M-U-T Kft. valamint a MENTO Kft. az érintett közbeszerzéseken  úgy indultak, hogy közben jogsértő tartalmú információkat osztottak meg egymással, egyeztették árajánlataikat, illetve előre meghatározták a nyertes vállalkozást. A kartellel kapcsolatos bizonyítékokra a Hivatal a társaságoknál folytatott helyszíni kutatás során bukkant rá

- közölte 2019. decemberében a GVH, amely 860 millió forintos bírságot szabott ki a cégekre. A legnagyobb büntetést a Mento Kft. kapta, 307,7 millió forintot kellett fizetnie.

Ettől függetlenül a Mento Kft.-nek nem megy rosszul: a nettó árbevétele 2019-ben 11,8 milliárd forint volt, amiből 1,1 milliárd forint adózott eredményt ért el. Az Arosa szintén nem panaszkodhat, hiszen 1,3 milliárd forint bevétele volt 2019-ben, és 277,5 millió forint nyereséggel zártak. Osztalékot egyik cégből sem vettek ki.

Szép jövő előtt állhat Hercsik Istvánnak még egy új cége, az Unischo Kft., amely pedig a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. (FKF) közbeszerzésén nyert. A fővárosi cég 21 550 darab (plusz 6450 darabos opciós rész) 240 literes műanyag hulladékgyűjtő tartályt vehet a cégtől 275,5 millió forint értékben. Teszi ezt pont akkor, amikor a Népszava arról írt, hogy a Fővárosi Önkormányzatot is rendkívül negatívan érintő kormányzati elvonások miatt az FKF csaknem egyharmadával csökkentette az utcai hulladékgyűjtők számát. A létszámfelettinek ítélt zöld kukák begyűjtését már meg is kezdték a cég munkatársai.

Az Unischo szintén a Mento Kft.-én keresztül köthető Hercsik Istvánhoz. Rekord éve volt 2019-ben: 775 millió forintos forgalom 104 millió forintos profitot eredményezett. Igaz, a Mento Kft. csak 2020. augusztusától tulajdonosa a cégnek, így a 2019-es fejlődés még nem hozzá köthető.

Hamarosan viszont új világ jön a hulladékbizniszben, ugyanis még karácsony előtt megszavazták az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) törvénymódosítási javaslatát a hulladékgazdálkodás rendszerének megújítására. Az elfogadott szabályozás értelmében a hulladékgazdálkodási feladatok hatékonyabb ellátása és koordinálása egy új koncessziós modellben valósul meg, amelyben az összes feladatot - a hulladék összegyűjtésétől egészen annak hasznosításra történő előkezeléséig - egy magánfél végzi. Erről a magánosításról laptársunk írt bővebben. A lényeg, hogy a jövőben a hulladékgazdálkodás már nem önkormányzati, hanem állami feladat lesz, aminek az állam egy általa kiválasztott koncessziós cégen keresztül tenne eleget.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!