1p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Volt szó az inflációról, a nyugdíjakról, Ukrajnáról, az üzemanyagárakról, L. Simon Lászlóról és még sok minden másról. Közvetítésünkből minden részlet kiderül.

Cikkünk a Kormányinfóval egy időben, élőben készült.

"Nem vérszomjas" a kormány lépése Karsai Dániel szerint, de győzelmi esélyeit sem szeretné latolgatni

A kormány ellenkérelmét a normális üzletmenet részének tekinti az eutanázia hazai jogi szabályozásának megváltoztatásáért küzdő, gyógyíthatatlan beteg jogász.

Tovább a teljes cikkhez »

Valami nagyon nincs rendben a migrációs magyar titkosszolgálati jelentéssel

Súlyos állítások szerepelnek benne, a minősége pedig gyanúsan gyenge a déli határon uralkodó helyzetről készült titkosszolgálati jelentésnek.

Tovább a teljes cikkhez »

Szijjártó Péter megint felmondta az orbáni leckét az ukrán EU-csatlakozás ügyében

A külügyminiszter szerint Ukrajna csatlakozásával a háború bejönne az Európai Unióba, amit el kell kerülni.

Tovább a teljes cikkhez »

Mit várhatunk?

Szentkirályi Alexandra és Gulyás Gergely megtisztelő jelenlétén kívül a kormány nem közölt bővebbet a várható témákról, bejelentésekről. Az eseményt a szokásos, keveset mondó "Mit, miért tesz a kormány?" címmel hirdették meg, így csak tippjeink lehetnek, miről esik majd szó.
Biztosan szóba kerül a nemzeti konzultáció, illetve a befagyasztott uniós források kérdése, utóbbi ügyében kedden az Európai Parlamentben is egyeztettek, a várakozások szerint születhet valamiféle, a források egy kis részének feloldását hozó kompromisszum.

Ehhez kapcsolódik - hiszen az Orbán-kormány e döntések megvétózásának lebegtetésével igyekszik jobb pozíciókat elérni a forrásokhoz való hozzáférés ügyében - az Ukrajnának nyújtandó uniós támogatások, illetve Ukrajna uniós csatlakozásának kérdése, erről is biztosan lesz mondanivalója a Miniszterelnökséget vezető miniszternek.

Szóba kerülhetnek még energetikai ügyek, az adózási változások is, és persze elképzelhető, hogy született valamilyen új, fontos döntés is a szerdai kormányülésen.

 

Telexet idéz az M1

Szinte médiatörténeti pillanat: hosszan idéz az M1 Híradó egy Telex, illetve egy Média1 cikket. No nem valamelyik NER-közeli cég gyanús ügyleteiről vagy esetleg a kormánykritikus sajtó maradékának szétveréséről szól a tudósítás, hanem arról, hogy az RTL Klub nézettségi adatai immár tartósan alacsonyabbak a TV2 számainál. A nézettségi adatokat egyébként lapunk is heti rendszerességgel bemutatja, legutóbbi cikkünk az alábbi dobozra kattintva olvasható:

Lélelegeztetőgépeket küldünk Ukrajnába

Más "békepárti" segítségnyújtás mellett. A Híradó tudósításában külön kiemelték, hogy Magyarország száz lélegeztetőgépet küld Ukrajnába - igaz arról nem esett szó, hogy ezek a Covid ideje alatt milliárdokból, Kínából beszerzett, teljesen használhatatlannak bizonyult készletből származnak-e.

Várjuk Gulyás Gergelyéket

Most kéne kezdődnie a Kormányinfónak, de szokás szerint van egy kis késés, addig tovább figyelhetjük a "közszolgálati hírcsatorna" adását, a déli Híradó első híre az, hogy Szijjártó Péter szerint Ukrajna alkalmatlan az uniós tagságra.

Itt a megfejtés!

Az Alapjogokért Központ elemzője szerint az Unió csak a "bezuhant" ukrán harci szellemet kívánja növelni a csatlakozási folyamat megkezdéséről szóló döntéssel.

Kezdődik!

Kezdődik a Kormányinfó, Gulyás Gergely ismerteti a kormányülésen történteket.

Gazdasági helyzet

A háború miatt kénytelen a kormány újra és újra a gazdasági helyzettel foglalkozni.

"Az infláció volt a legnagyobb ellenfél"

- fogalmazott Gulyás Gergely, aki elmondta, hogy péntek délután (valójában reggel 8-kor - a szerk.) várhatók a KSH októberi inflációra vonatkozó adatai. Azt már most lehet tudni, hogy vagy minimálisan 10 százalék fölött, vagy minimálisan alatta lesz az októberi infláció, novemberre pedig "7 egész valahány százalék" várható, tehát a kormány teljesíti ígéretét, miszerint egyszámjegyű lesz év végére az infláció.

A bérek emelkedése pedig megelőzi az inflációt. Jövő januártól pedig jelentős béremelkedés várható, amelynek mértéke függ az egyeztetésektől is, de a minimálbér és a garantált bérminimum is növekedni fog.

Lesznek béremelések az állami szektorban is.

Ukrajna és az EU

Az uniós bővítésről szólva Gulyás Gergely leszögezte, hogy szolidárisak vagyunk ugyan Ukrajnával, de Ukrajna nem teljesíti az uniós csatlakozáshoz szükséges feltételeket. Ezért a kormány azon az állásponton van, hogy "hiba és tévedés" lenne Ukrajna felvétele, így valamilyen kiemelt partneri kapcsolatot kell kiépíteni, de a tagságról egyelőre szó sem lehet.

Az Ukrajnának nyújtandó támogatásokkal kapcsolatban azt mondta a miniszter, hogy nem támogatjuk azt, hogy ezt közös hitel felvételével oldják meg.

A háborúval kapcsolatos stratégiát a magyar kormány szerint át kell gondolni, és csak ezután kéne dönteni a támogatásokról.

Migrációs helyzet

Megtárgyalta a kormány a határon kialakult helyzetről szóló titkosszolgálati jelentést a kormány. [Ezzel kapcsolatban érdekes kérdések merültek fel egyébként.]

Európai és nemzeti szinten is változás kell a migráció kezelésében. Megtárgyalta tegnap a kormány az idegenrendészeti törvény szigorítását, amelynek alapelve, hogy "Magyarország a magyaroké". Aki a normákat megszegi, a törvényeket nem tartja be, azt azonnal ki kell toloncolni.

Magyarországon külföldiek csak szigorú keretek között, a szabályokat betartva tartózkodhatnak. Ez vonatkozik a vendégmunkásokra is, csak korlátozott ideig, és csak a magyar munkavállalók által be nem töltött állásokba jöhetnek, a családegyesítés szabályai is szigorúbbak lesznek.

Jön a pluszpénz a nyugdíjasoknak, a januári emelés mértéke is el van már döntve

Pénteken érkezik a kiegészítő nyugdíjemelés - ezt már Szentkirályi Alexandra mondta el. Ez 2,5 millió embert érint, és nagyjából 190 milliárdba kerül az államnak. Éves szinten közel 85 ezer forintot jelent átlagosan az emelés.

Januárban 6 százalékos nyugdíjemelés jön, mert a kormány szerint ennyi lesz a jövő évi infláció.

Harc a kiberbűnözés ellen

Az online térben elkövetett bűncselekmények elleni harc jegyében egy 300 fős "kibernyomozói" gárdát állít fel a Belügyminisztérium. Az állomány tagjai részben hivatásos nyomozó, másik részük "ebben a világban otthon lévő" külsős szakértő. Minden megyei főkapitányságon felállt egy 4-9 fős, ezzel foglalkozó csoport.

A kormány a bankok részéről is segítségre számít, de az emberek éberségét is kérik.

Jönnek a kérdések, újabb frontot nyit a kormány Ukrajna ellen

A köztévé úgy tudja, hogy a kiberbűnözésből származó pénzek egy jó része Ukrajnába kerül.

Gulyás Gergely szerint egy 20 milliárd forint körüli összegről van szó, a nyomozás jelenlegi állása szerint a

"pénz jelentős része Ukrajnába került",

és ez nem egyéni elkövetők, hanem egy szervezett bűnözői csoport munkája.

Jön a digiitális állampolgárságról szóló törvény

Könnyebb lesz telefonnal ügyet intézni, később kiterjesztik majd a közüzemi számlák fizetésére is.

Uniós pénzek?

"Egy zsarolási kísérletet látunk" Brüsszel részéről, de ez nem fog sikerrel járni.

Hiába teljesítette Gulyás Gergely szerint a magyar kormány a Bizottság minden követelését, továbbra is visszatartják a pénzeket, hogy ezzel a kormányt rávegye álláspontja módosítására például Ukrajna kérdésében.

Újabb uniós bírság jöhet

Napi bírságot is kiszabhatnak Magyarországra a migrációs helyzet kezelése miatt, azért "mert nem engedjük be Magyarországra a migránsokat", a kérelmeket pedig a határon nem, hanem csak a magyar külképviseleteken lehet benyújtani.

Alex Soros is előkerült

Az Origo váratlan kérdésével.

"A háború legnagyobb támogatói közé tartozik a Soros-család"

- hangzott el Gulyás Gergely válaszában, aki szerint a csatlakozás ígérete is "Soroséktól" származik, ezzel próbálva "kárpótolni" Ukrajnát a háború okozta károk és szenvedés miatt.

Kultúra és gyermekvédelem

Minden intézményvezető értelmezze a jogszabályt és helyesen értelmezze a jogszabályt, válaszolta Gulyás Gergely arra a felvetésre, hogy számos kulturális intézményben mutatnak be homoszexuálist is bemutató alkotásokat, a törvény szerinte ezt nem tiltja, csupán annak "népszerűsítését".

Elkészült-e már az a nyilvántartás, amelyben az iskolai szexuális felvilágosításra jogosult civil szervezetek szerepelnek - kérdezett tovább az Index.

A miniszter szerint a szexuális felvilágosítás elsősorban a szülők dolga és felelőssége, de az iskolák tapasztalt pedagógusai is meg tudnák tenni. Majd lesz lista a civil szervezetekről, ha a minisztérium úgy látja, hogy be kell engedni ilyen külsős szervezeteket az iskolákba ebben a témában.

Csok Plusz

Még novemberben, a következő egy-két hétben jelennek meg a részletszabályok az új támogatási formáról. Figyelik majd az első időszakban a visszajelzéseket, tapasztalatokat, de előzetes társadalmi egyeztetés nem várható.

Nem hívtuk meg az ukrán vezetést Budapestre!

Kategorikusan cáfolta a miniszter azt a pletykát, hogy meghívta volna Zelenszkij elnököt a magyar vezetés Budapestre, és hogy valamilyen ukrán delegáció már itt is tartózkodna ezt előkészítendó.

A közoktatásban minden a legnagyobb rendben

Arra a felvetésre, hogy egyes iskolákban központi utasításra helyettesítésnek könyvelték el a nem szaktanárok tartotta, gyermekfelügyeletnek minősülő órákat. Gulyás Gergely szerint a jogszabályokat be kell tartani, ha előfordult ilyen, akkor panaszt kell tenni.

Karsai Dániel keresete

"Az emberi életről nem az embereknek kell végső soron rendelkezni"

- ez a mi álláspontunk, mondta ki az eutanáziáról Gulyás Gergely, minden bizonnyal valamilyen felsőbb hatalom kezébe utalva ezt a kérdést.

Lassan mondják: nem lesz közös hitelfelvétel

"Egyszeri és nem megismételhető" volt a közös uniós hitelfelvételre vonatkozó döntés, ezt nem engedi a magyar kormány megismételni Ukrajna kapcsán, nem fog ezt lehetővé tevő határozatot hozni a magyar kormány.

 

Már meg is van L. Simon László utódja

Ez gyors volt, már meg is van a Magyar Nemzeti Múzeum kirúgott igazgatójának utódja, igaz, egyelőre még csak megbízottként. 

Tovább a teljes cikkhez »

Januári benzináremelés

"A lehetséges legalacsonyabb százalékos mértékben" emeli majd a kormány az üzemanyagok jövedéki adóját.

Figyelik a boltokat továbbra is

"Csak az árak csökkennek, az ellenőrzések és a bírságok összege és mértéke nem"

- jelentette ki Szentkirályi Alexandra a már kivezetett árstop, illetve az azóta működő kötelező akciózás és az online árfigyelőhöz kapcsolódó hatósági intézkedések kapcsán.

Svéd NATO-csatlakozás?

"Azt se látjuk, hogy ez a svéd kormánynak különösebben fontos lenne"

- mondta a svéd csatlakozás ratifikációjáról Gulyás Gergely, aki nem volt hajlandó bármilyen időtávot megjelelni arra, hogy mikor szavazhat erről az országgyűlés.

A zöld energia tárolását is meg kell oldani, ez pedig nem fog menni akkumulátorok nélkül és nem akarjuk, hogy a több százezer embernek munkát adó autóipar elhagyja Magyarországot - válaszolta a miniszter az akkugyárak lakossági fogadtatásának kapcsán.

"Sokakat tartanék alkalmasnak" - válaszolta Gulyás Gergely arra, hogy ki lehet a Fidesz főpolgármester-jelöltje.

Nem kell uniós pénz?

Uniós pénzek nélkül is Magyarországon jósolják a legnagyobb növekedést, bár ez "durva" jogtiprás lenne.

Szuverenitásvédelem

Jövő kedden nyújtják be a szuverenitásvédelmi törvényt, ami arra fog irányulni, hogy ne sértse semmi az ország szuverenitást.

Büntetőjogi szankciót vezetnének be arra, ha egy párt külföldi pénzeket használ fel a kampányában.

Sokba került már nekünk Ukrajna

50 milliárd forint felett van a közvetlenül Magyarország által Ukrajna megsegítésére fordított összeg - válaszolta kérdésre Gulyás Gergely.

Moldova uniós csatlakozásáról szólva a miniszter visszatért arra, hogy azokkal az országokkal (például Szerbiával) kéne lezárni a csatlakozási folyamatot, mielőtt újabb országok felvételéről tárgyalnánk.

Mikor jönnek az új szélerőművek?

Szó esett erről a kormányülésen, de még további egyeztetések szükségesek. Koncessziós modell viszont biztos nem lesz, mert ezt az unió elutasította.

Apák és anyák

"Egy gyermeknek egy apához és egy anyához van joga"

- válaszolta arra a felvetésre Gulyás Gergely, hogy az Európai Parlament döntése alapján el kellene elismerni a külföldi meleg házaspárok szülői jogait Magyarországon.

A minimálbér belső ügy

Nem érdekli a magyar kormányt az uniós szabályozás a minimálbér kérdésében, és nincs is az Uniónak semmilyen hatásköre ebben a témában. A cél az, hogy minél dinamikusabban nőjön a magyar minimálbér, fogalmazott Gulyás Gergely.

Mihez is gratulált Azerbajdzsánban Orbán Viktor?

Növekszik Azerbajdzsán súlya a térségben, stabilizáló tényező az ország, de ez nem áll összefüggésben az örményekkel való bánásmóddal, az örményekkel szolidárisak vagyunk, Örményország területi integritáshoz való jogát elismerjük - válaszolta a miniszter arra, hogy miként kéne értékelni azt, hogy Orbán Viktor gratulált Alijev azeri elnöknek "a térség stabilizálása érdekében végzett munkájához", amit sokan Hegyi Karabah elfoglalására adott áldásként értékeltek.

"Rogán Antal biztosan nem érte még el Hillary Clinton szintjét"

Ezzel ütötte el Gulyás Gergely azt a kérdést, hogy a magyar kormány ad-e utasításokat bizonyos sajtótermékek vezetőinek arról, hogy miről és miként írjanak.

Elég lenne kisebb áremelés a benzinkutakon?

Lapunk kérdésére Gulyás Gergely elmondta, hogy a pénzügyminisztérium dönt a jövedékiadó-emelés végső mértékéről. Munkatársunk szerint elegendő lenne ugyanis jóval kisebb emelést tenne szükségessé az október 2-ai euróárfolyam, amelynek alapján elvben dönteni kell az emelés mértékéről. A miniszter szerint a pénzügyminisztérium hatásköre a mérték meghatározása a jogszabályok adta kereteken belül, de annak nem lenne értelme, hogy egy túl kicsi emelés esetén gyorsan "törvénysértésbe csússzon" a kormány.

"Elvi alapon is nagyon ellenzem"

, hogy online is lehessen szavaznai népszavazásokon, választásokon - válaszolta lapunknak a miniszter, leszögezve, hogy erre továbbra sem lesz lehetőség.

 

Mennyi minimálbér lenne elég?

Nem akar a kormány beleszólni a minimálbér emelésének kérdésébe, de alapvetően az emelés pártján áll a kormány. Ha a munkáltatók és munkavállalók meg tudnak egyezni, akkor azt elfogadják. A miniszter szerint ma már nagyon kevesen kapnak minimálbért, az alacsony keresetűek többsége garantált bérminimumot kap.

Valakik pénzt kaphatnak még karácsony előtt

"Lehet olyan, béreket érintő bejelentés, amely kedvezően hathat a kereskedőkre is"

- fogalmazott sejtelmesen a miniszter a karácsonyi forgalom alakulását firtató kérdésre. Ha lesz ilyen, akkor azt a következő kormányülés után jelenthetik be.

Határvadászat

"Életet kioltani csak az életet közvetlenül fenyegető támadás esetén szabad"

- válaszolta a miniszter arra, hogy tervezik-e hatékonyabb, akár szabadabb fegyverhasználatot lehetővé tevő fellépésre feljogosítani a magyar határt védő, például határvadász egységeket.

Valamiről nem tudunk L. Simon kirúgásával kapcsolatban?

Sokat sejtetően azt mondta Gulyás Gergely, hogy az "ügyet teljességében ismerve" állítja, Csák János miniszter helyes döntést hozott a Nemzeti Múzeum főigazgatójának eltávolításáról. A beszélgetésből úgy tűnhetett, hogy történt még valami azon kívül, ami a sajtóban ezzel kapcsolatban megjelent, de ennél többet már nem lehetett kihúzni a miniszterből.

Kórházi fertőzések

A kórházi fertőzések tekintetében Gulyás Gergely tartotta magát ahhoz, hogy e tekintetben a magyar egészségügy jobban teljesít, mint az uniós átlag - ha pedig módszertani eltérések vannak, akkor ezeket "össze kell hozni" ahhoz, hogy összehasonlíthatók legyenek a statisztikák.

Időt kell adni a hulladékhasznosításnak

Nem tud arról a miniszter, hogy haladékot kért volna Magyarország a hulladékhasznosítási célszámok teljesítésével kapcsolatban. Szerinte egyébként időt kell adni az új rendszernek, lehetnek nehézségek, a betétdíj bevezetése pedig soha, sehol nem volt népszerű.

Véget ért a Kormányinfó

Köszönjük a figyelmet!

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!