TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Az uniós tagállamok egészségügyi miniszterei csütörtökön úgy döntöttek, hogy szorosabbra fűzik az együttműködést minden téren egy esetleges koronavírus-járvány európai elterjedésének a megelőzésére. A miniszterek szerint ugyanakkor a jelenlegi helyzet nem indokol intézkedéseket az EU-ba való beutazás korlátozására. Brüsszelből jelentjük.

Egy világméretű koronavírus-járvány növekvő veszélyére felkészülve az EU27-ek egészségügyi miniszterei csütörtöki válságtanácskozásukon úgy döntöttek, hogy minden fronton fokozzák az együttműködést a tagállamok és az intézményi szereplők között. A miniszterek ugyanakkor egyelőre nem látják szükségét drasztikusabb intézkedéseknek, mint amilyen az EU-ba való beutazás korlátozása lenne Kínából, vagy az európai repterek lezárása a Kínából érkező légi utasforgalom előtt.

A tagállamok ugyanakkor nem zártak ki „megfelelő intézkedéseket” arra az esetre, ha a járványhelyzet súlyosbodna. „Folyamatosan nyomon követjük a helyzet alakulását, és ha a járvány súlyosbodna, akkor készen állunk a szükséges intézkedésekre” – közölte a koronavírus miatt összehívott rendkívüli tanácsülést követően Vili Beros, horvát egészségügyi miniszter, aki nem kívánta részletezni, milyen lépésekről lenne szó.

Vili Beros horvát egészségügyi miniszter az Európai Unió egészségügyi minisztereinek rendkívüli brüsszeli ülésén, amelyet a tüdőgyulladást okozó új koronavírus terjedése miatt rendeztek 2020. február 13-án. MTI/EPA/Olivier Hoslet Vili Beros horvát egészségügyi miniszter az Európai Unió egészségügyi minisztereinek rendkívüli brüsszeli ülésén, amelyet a tüdőgyulladást okozó új koronavírus terjedése miatt rendeztek 2020. február 13-án. MTI/EPA/Olivier Hoslet

„A helyzet egyelőre nem tesz szükségessé ilyen lépéseket. Bízunk benne, hogy Kína képes lesz kordában tartani a vírus terjedését” – csatlakozott hozzá Stella Kyriakidesz, az EU egészségügyi biztosa, aki emlékeztetett rá, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelenleg nem tartja indokoltnak a nemzetközi utasforgalom korlátozását.

Ha EU-szinten nem is történtek ilyen lépések, egyes tagállamok és európai repülőterek a jelek szerint már bevezetettek bizonyos szigorításokat. Kyriakidesz ugyanakkor azt mondta, hogy nincs tudomása arról, hogy a tagállamok közül Olaszország, Csehország és Görögország megtiltotta volna a területén Kínából érkező járatok leszállását. Egyes európai repülőtereken ugyanakkor ellenőrzéseket vezettek be, míg máshol nincs jele ilyen intézkedéseknek.

Az egészségügyi miniszterek által elfogadott következtetések felszólítják a tagállamokat, hogy valamennyi belépési ponton biztosítsák azoknak a személyeknek a szükséges információkkal és útmutatásokkal való ellátását, akik esetében fokozott a kockázat, hogy a vírus hordozói lehetnek, továbbá a megfelelő orvosi ellátásról is tájékoztassák őket.

Sztella Kiriakidesz, az Európai Bizottság egészségügyért felelős tagja az Európai Unió egészségügyi miniszterei rendkívüli brüsszeli ülésének végén tartott sajtóértekezleten 2020. február 13-án. Az ülést a tüdőgyulladást okozó új koronavírus terjedése miatt hívták össze. MTI/EPA/Olivier Hoslet Sztella Kiriakidesz, az Európai Bizottság egészségügyért felelős tagja az Európai Unió egészségügyi miniszterei rendkívüli brüsszeli ülésének végén tartott sajtóértekezleten 2020. február 13-án. Az ülést a tüdőgyulladást okozó új koronavírus terjedése miatt hívták össze. MTI/EPA/Olivier Hoslet

A kormányokkal szemben elvárás, hogy világos tervekkel és forrásokkal rendelkeznek annak érdekében, hogy megfelelő ellátást tudjanak biztosítani az egészségügyi intézményekben koronavírus gyanús, illetve a vírus által megfertőzött személyeknek.

A tagállamoknak arról is gondoskodniuk kell, hogy a koronavírus által érintett területekről Európába érkező, vagy csak átszálló utasoknak tájékoztatást nyújtsanak, és ezeket a személyeket szűrővizsgálatnak is alávessék.

Német kérésre az egészségügyi miniszterek abban is megállapodtak, hogy amennyiben indokolt, a fertőzött területekről érkező utasokat arról is kifaggassák, hogy érintkezésben voltak-e más, ezekről a területekről származó személlyel.

A tagállami hatóságoknak azt is feladatul szabták, hogy informálják és útmutatásokkal lássák el az egészségügyben dolgozókat és a közvéleményt egyaránt, továbbá arról is gondoskodjanak, hogy a betegeket kezelő kórházi személyzet megfelelő védelemben részesüljön.

A miniszterek abban is megegyeztek, hogy minden országban leltárt készítenek arról, hogy nincs-e hiány védőmaszkokban és más védőeszközökben, és megbízták az Európai Bizottságot közös közbeszerzés lebonyolítására. Mint a sajtótájékoztatón elhangzott, az ilyen típusú védőfelszerelések 50 százalékát jelenleg Kínában állítják elő. 

Stella Kyriakidesz hangsúlyozta, hogy a megbetegedéses esetek 99 százalékát mostanáig Kínában regisztrálták, és aránylag kevés koronavírusos esetre derült fény eddig az EU-ban. „A vírus ugyanakkor nem ismer határokat” – figyelmeztetett az uniós biztos.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.