<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Nagy az esélye annak, hogy az Amerikai Egyesült Államok után Oroszország is felfüggesztheti a kettős magyar adóegyezményt.

Magyarországnak több mint 80 országgal áll fenn érvényes és hatályos, a kettős adóztatást elkerülő egyezménye. Tavaly nyáron mégis jött a bejelentés, hogy az USA pénzügyminisztériuma felmondta a még 1979-ben kötött megállapodást. Hasonló lépésre szánhatja el magát a közeljövőben Oroszország is, miután kezdeményezték a barátságtalan országokkal kötött egyezmények felfüggesztését. 

Jelentős változásokra kell készülniük a magánszemélyeknek és a cégeknek jövő évtől a Magyarország és az Amerikai Egyesült Államok közötti, kettős adóztatás elkerüléséről szóló, 1979-es egyezmény megszűnése miatt -  mondta az Indexnek Gyányi Tamás, a WTS Klient szakértője.

Lehet, hogy ebben közös platformra kerül Oroszország az USÁ-val? Fotó: Depositphotos
Lehet, hogy ebben közös platformra kerül Oroszország az USÁ-val? Fotó: Depositphotos

Miután az amerikai pénzügyminisztérium (U.S. Department of the Treasury) tavaly nyáron felmondta az egyezményt, rendelkezései 2024. január 1-jétől már nem alkalmazhatók. 

„Nem egyedüli eset az, ami a magyar amerikai kettős adóegyezménnyel történt, hiszen hasonló lépésre láthatunk példát Oroszország részéről is. Egy március 15-i sajtóközlemény szerint ugyanis az orosz pénzügyminisztérium és az orosz külügyminisztérium kezdeményezte a barátságtalan országokkal kötött, kettős adóztatás elkerüléséről szóló megállapodások felfüggesztését” – hívta fel a figyelmet az adószakértő.

A két orosz tárca ennek értelmében azt javasolta Oroszország elnökének, hogy egy rendeletet adjon ki a kettős adóegyezményekről szóló megállapodások felfüggesztéséről minden olyan országgal (így az EU tagállamaival, köztük Magyarországgal) szemben is, amely a háború kapcsán egyoldalú gazdasági korlátozó intézkedéseket vezetett be a nagyhatalom ellen.

A szakértő szerint ez a jogszabály alapján mindaddig érvényben marad, amíg Oroszország megsértett jogait vissza nem állítják. Amennyiben az orosz pénzügy- és külügyminisztérium javaslata támogatást nyer, a kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezmény hatálya alá tartozó jövedelmek esetében a kedvezményes forrásadókulcsok – azaz az adómentességek – alkalmazását attól a pillanattól kezdve felfüggesztik.