2p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A kormány úgy csökkenti a hiány és az államadósság mértékét, hogy közben fenntartható növekedési pályára állítja a gazdaságot – jelentette ki Varga Mihály a Károli Gáspár Református Egyetem Szabadegyetemén. A pénzügyminiszter kiemelte: a költségvetés helytállt az elmúlt évek válságaiban, az eredményeket sikerült megőrizni, a magyar gazdaság növekedése idén 3-4 százalék között alakulhat. Jóslata egybeesik Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter véleményével.

Az egyetemi pódiumbeszélgetésen Varga Mihály hangsúlyozta: a magyar munkaerőpiac a gazdasági nehézségek ellenére is ellenállónak bizonyult, ma már egymillióval többen dolgoznak Magyarországon, mint 2010-ben. Ez az egymillió új munkahely mintegy 10 ezer milliárd forintnyi többletjövedelmet jelent a magyar gazdaságban éves szinten – emelte ki a pénzügyminiszter.

A rekordmértékű, 75 százalék körüli foglalkoztatottsági mutató, az alacsony munkanélküliség stabil jövedelmeket biztosít a magyar családoknak és hozzájárul ahhoz, hogy a gazdaság idén visszatérjen a növekedési pályára – fűzte hozzá.

Varga Mihály kísértetiesen Nagy Mártonhoz hasonlót mondott. Fotó: Facebook
Varga Mihály kísértetiesen Nagy Mártonhoz hasonlót mondott. Fotó: Facebook

A gazdaságélénkítést ugyanakkor olyan intézkedésekkel kell segíteni, amelyek makrogazdasági hozama meghaladja a befektetéseket. Véleménye szerint a baloldali kormányok estek olyan hibába, amikor a költségvetési túlköltekezéstől várták a növekedést, a fogyasztás bővülését és a többletbevételeket, az eredmény azonban kudarcos volt. 

Ezért a fenntartható növekedési pályára való visszatéréshez a gazdaságot úgy kell fejleszteni, hogy egyúttal a költségvetési fegyelem szempontjai is erősebben érvényesüljenek – húzta alá. A pénzügyminiszter kiemelte: december óta folyamatosan érkeznek a korábban blokkolt uniós források hazánkba, amelyek növelik a költésvetés mozgásterét is.

Úgy fogalmazott: azon dolgozunk, hogy minden korábban blokkolt eurocentet felszabadítsunk - áll a Pénzügyminisztérium közleményében. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!