5p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

A vártnál nagyobb bevételhez jutott a központi költségvetés 2021-ben általános forgalmi adóból és személyi jövedelemadóból. Ez a két adónem összesen több mint 580 milliárd forinttal javította a büdzsé helyzetét. A vártnál viszont jóval kevesebb folyt be katából és a szociális hozzájárulási adóból. A zárszámadási törvényből szemezgettünk.

A 2021-es költségvetési törvényben vártnál jóval magasabb, azt 7,6 százalékkal meghaladó összegben folyt be általános forgalmi adó (áfa) és személyi jövedelemadó (szja) 2021-ben a központi költségvetésbe – derül ki a tavalyi évhez benyújtott zárszámadási törvény tervezetéből. Konkrétan ez azt jelenti, hogy

az áfabevételek 382,2 milliárd, az szja-bevételek pedig 205,1 milliárd forinttal haladták meg az előzetesen vártat.

Áfából összesen 5397,2 milliárd, szja-ból pedig 2888,6 milliárd forint folyt be az államkasszába.

Ezzel párhuzamosan viszont alulteljesített a kisadózók tételes adója, a nyáron minden rossz origójának kikiáltott kata. Ebből az adónemből a Tisztelt Ház 237,4 milliárd forint bevételt remélt 2021-ben, de „csak” 195,8 milliárd folyt be, ami 17,5 százalékkal kevesebb, mint a várt. (Egyébként a 2022-es büdzsében 236,8 milliárd, a jövő éviben pedig 226,8 milliárd forint a nyár végén „kicsinált” adónemből származó bevételi előirányzat.)

A költségvetési törvényben a közvetlen működési és felhalmozási bevételeket 11 633 milliárd forintra tervezték, ezzel szemben a ténylegesen befolyt összeg 12 685,9 milliárd forint lett. Ennek több oka is van. Egyrészt a gazdasági növekedés jóval meghaladta a büdzsé tervezésénél használt 4,8 százalékos mértéket, a gazdasági bővülés a tavalyi évben végül 7,1 százalék lett. Emellett a költségvetés tervezésekor a Pénzügyminisztérium 3 százalékos inflációval számolt, ami az év végére viszont elérte az 5,1 százalékot.

A jelentős költségvetési tételt jelentő adónemeket megvizsgálva azt láthatjuk, hogy

a szociális hozzájárulási adóból (szocho) származó bevételek ugyancsak elmaradnak a várttól,

mégpedig 3,5 százalékkal, ami összességében 84,6 milliárd forintos mínuszt jelent. A költségvetésnek (az egészségbiztosítási és járvány elleni védekezési alapnak, illetve a nyugdíjbiztosítási alapnak együtt) így szochóból 2362,2 milliárd forint bevétele származott.

Ezt némileg ellensúlyozta, hogy társadalombiztosítási járulékból viszont a vártnál több folyt be:

az összesen 2884,3 milliárd forint értékben beérkezett tb-járulék 2,5 százalékkal, 69 milliárd forinttal több, mint amire előzetesen számítottak.

Jövedéki adóból 1243,4 milliárd ment a közös kalapba, ez 19,7 milliárd forinttal, 1,6 százalékkal maradt el a várttól. A társasági adónál sincs semmi meglepő a számokban: a tervezett 538,5 milliárd forintnál több, 558 milliárd forint folyt be, ez 3,6 százalék pluszt jelent.

A jövedéki adóból a vártnál kevesebb lett a büdzsé bevétele (Fotó: Király Béla / Mfor)
A jövedéki adóból a vártnál kevesebb lett a büdzsé bevétele (Fotó: Király Béla / Mfor)

Kiugróan jól teljesített a Robin Hood-adóként is ismert energiaszolgáltatók jövedelemadója. A várt 60,6 milliárd forint helyett 77,3 milliárdot fizettek be ilyen jogcímen, ami 27,5 százalékkal több, mint az előzetes tervek szerint. Bányajáradékból ugyancsak nagy többletbevétele volt az államnak:

a befolyt 60,2 milliárd forint 36,9 százalékkal haladja meg az előzetes tervek alapján várt bevételt.

A kisvállalati adóból származó 111,2 milliárd forint is 14,2 százalékkal több, mint ami az eredeti költségvetési törvényben a bevételi előirányzat volt.

A katához hasonlóan rosszul tervezték meg a játékadó-bevételt. Az ebből befolyt 28,5 milliárd forint 6 milliárddal, 17,5 százalékkal marad el attól, amit terveztek a pénzügyi tárcánál.

Szerettünk viszont „bankolni”, legalábbis a pénzügyi tranzakciós illetékből származó költségvetési bevételek alapján úgy tűnik.

Ebből a bevételtípusból 233,1 milliárd forint folyt be az államkasszához,

ami 6,5 százalékkal több, mint amire előzetesen számítottak.

Tranzakciós illetékből 233,1 milliárd forint folyt be az államkasszába (Fotó: Pixabay)
Tranzakciós illetékből 233,1 milliárd forint folyt be az államkasszába (Fotó: Pixabay)

Az illetékbevételeket elég jól „belőtték” a költségvetés tervezésénél. Lakossági illetékek jogcímen 224 milliárd forint volt a büdzsé bevétele, ez 5,3 milliárd forinttal, 2,4 százalékkal több, mint a várt.

Érdekesen alakultak az állam útdíjbevételei. A nagyteherautók, kamionok által fizetett, kilométerarányos útdíjakból 22,6 milliárd forinttal, azaz 10,1 százalékkal több folyt be, mint várták, ez 247,6 milliárd forint bevételt jelentett. Viszont az időarányos útdíjból, azaz a matricákból származó bevétel 1 százalékkal elmaradt az előrejelzettnél, ebből a közös kassza 70,3 milliárd forinthoz jutott.

A kormányzat 2021 nyarán visszamenőlegesen, az év januárjától felfüggesztette a turizmusfejlesztési hozzájárulás beszedését, ez jól is látszik a zárszámadási törvényen. A tervezett 29,6 milliárd forintból csupán 368,6 millió forint folyt be (vélhetően az előző évre vonatkozó, pénzügyileg csak 2021-ben befizetett összeg). Mint arról a szerdai Kormányinfó alapján beszámoltunk, a kormány turizmusfejlesztési akciótervet fogadott el, aminek része, hogy ezt a közterhet az adó alanyainak 2023 márciusáig nem kell megfizetniük.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!