3p

Merre tovább, Magyarország? Hogyan éltünk idén, és hogyan fogunk jövőre?

Különleges, évzáró online Klasszis Klub
Petschnig Mária Zita közgazdásszal és Kéri László politológussal
- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. december 14. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Lengyelország kissé befeszült Ukrajna irányába, Zelenszkij egész nap az Amerikai Egyesült Államokban tárgyalt. Háborús összefoglaló este.

  • A csütörtökre virradóan végrehajtott orosz rakétatámadás következtében Ukrajna-szerte húsz civil sérült meg, és negyven épületben keletkeztek károk - összegezte Denisz Smihal ukrán miniszterelnök a Facebookon.
  • Az orosz állam nem fizet pénzdíjat azoknak az orosz sportolóknak, akik semlegesként indulnak a jövő nyári párizsi olimpián.
  • Lengyelország saját hadseregét szereli fel a legkorszerűbb fegyverekkel, már nem szállít hadfelszerelést Ukrajnának - jelentette ki Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő szerda este a Polsat News lengyel kereskedelmi hírtelevíziónak nyilatkozva. Ukrajna egyik legmeghatározóbb szövetségese aztán jelentette ezt be, hogy Zelenszkij megvádolta Varsót, hogy Oroszország kezére játszik az ukrán gabonaimport betiltásával.
  • Ugyanakkor a Reuters hírügynökségnek névtelenül nyilatkozó tisztviselő a lengyel kormányfő megjegyzéseivel kapcsolatban ezt mondta: "Mindannyian emberek vagyunk, és vannak feszültségek .. De ez nem jelenti azt, hogy drámai változás következik be a szövetségi egységben, vagy akár Lengyelország alapvető álláspontjában és eltökéltségében, hogy támogassa Ukrajnát, ameddig csak kell."

Az ukrán Állami Katasztrófavédelmi Szolgálat által közreadott képen raktártüzet oltanak tűzoltók Lembergben 2023. szeptember 19-én, miután orosz dróncsapás ért három raktárépületet a nyugat-ukrajnai város ipari övezetében. Legalább egy ember életét vesztette, egy megsebesült. Fotó: MTI/EPA/Állami Katasztrófavédelmi Szolgálat
Az ukrán Állami Katasztrófavédelmi Szolgálat által közreadott képen raktártüzet oltanak tűzoltók Lembergben 2023. szeptember 19-én, miután orosz dróncsapás ért három raktárépületet a nyugat-ukrajnai város ipari övezetében. Legalább egy ember életét vesztette, egy megsebesült. Fotó: MTI/EPA/Állami Katasztrófavédelmi Szolgálat

  • Az orosz légvédelem 19 ukrán drónt semmisített meg a Fekete-tenger és a Krím felett, valamint egyet-egyet az oroszországi Belgorod, Kurszk és Orjol megye felett - közölte az orosz védelmi minisztérium a Telegram-csatornáján közzétett üzenetben.
  • Bulgária kiutasította a szófiai orosz ortodox egyház fejét és két fehérorosz papot, mert állítólag Moszkva geopolitikai érdekei szerint jártak el – közölte z AFP.
  • Volodimir Zelenszkij szenátorokkal találkozott a Pentagonban és miután Kevin McCarthy republikánus szóvivő nem volt elkötelezett a segélycsomaggal kapcsolatban, amelyet a kormány Ukrajnának akar adni, Zelenszkij egy mondatot mondott: "Ha nem kapjuk meg a segélyt, elveszítjük a háborút."
  • Csütörtökön elérte Isztambult az első gabonahajó, amely Ukrajnából indult el azóta, hogy Oroszország júliusban újra bevezette fekete-tengeri blokádját – közölték a tengeri közlekedést figyelők.
  • A brit koronaügyészség öt olyan személy ellen emelt vádat, akiket azzal gyanúsítanak, hogy Oroszország javára kémkedtek.
  • Oroszország kormánya bejelentette, hogy ideiglenesen korlátozza a benzin és a gázolaj exportját, hogy elkerülje a hiányt a hazai piacon. (MTI, The Guardian)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!