Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Minden idők egyik legfontosabb évfordulója a mai.

Hatvan éve, 1958. január 28-án szabadalmaztatták a világhírű építőjátékot, a LEGO-t. A műanyag játékot előállító dán vállalkozás kis családi ácsműhelyből lett globális vállalatóriás, a világ egyik legismertebb márkanevének tulajdonosa. Termékeinek kultusza alakult ki, a rajongók, akik között nem csak gyermekek vannak, LEGO-szobrokat, bonyolult járműveket is készítenek, némelyiket több százezer darabból.

A LEGO diadalútja a Dánia közepén fekvő Billund faluból, egész pontosan Ole Kirk Christiansen szerény műhelyéből indult. Az 1891-ben született ácsmester ifjúkorában külföldön dolgozott, norvég feleségével 1916-ban vásárolták meg a billundi műhelyt és fatelepet. Jóllehet ügyes mesterember volt, nehezen boldogult: 1924-ben a műhelyben játszó kisfiai tüzet okoztak, s az épület a házzal együtt porrá égett. Christiansen nem adta fel, még nagyobb házat épített, s folytatta a munkát. A sorscsapások azonban még nem értek véget: felesége meghalt, magára maradt négy gyermekével, éppen akkor, amikor a nagy gazdasági válság hullámai elérték Dániát.

Lego a 70-es évekből 

A helyi gazdák többsége a csőd szélére került, Christiansen a megrendelések elapadása miatt bútorok helyett olyan eszközöket kezdett készíteni, amelyeket vevői még megengedhettek maguknak: fűrészbakokat, létrákat, vasalódeszkákat és játékokat. (A fizetséget kezdetben természetben, legtöbbször élelmiszerben kapta.) E játékok kezdetben nagyok és egyszerűek, de kifogástalan minőségűek voltak. A termékpalettán 1932-ben már 28-féle játék szerepelt, köztük hajó, kocsi, repülőgép és egy hatkerekű busz is. Anyaguk helyben kivágott, majd két évig a szabadban, ezután három hétig kemencében szárított nyírfa volt, a kész játékokat többször csiszolták, és alapozás után háromszor festették át. Vhristiansen csak a legjobb minőséget volt hajlandó kiadni a kezéből, jelmondata így szólt: "Csak a kiváló elég jó."

Termékeik nagyobb részét 1934-re már a játékok tették ki, ekkor érezte úgy, hogy vállalkozásának új, könnyen megjegyezhető nevet kell adnia. Pályázatot hirdetett alkalmazottai között, de végül a saját maga által kitalált LEGO (a dán LEg GOdt - játssz jól összevonása) mellett döntött, nem tudva, hogy a szó latinul is értelmes, azt jelenti: összerakom, összeszerelem. A LEGO cég 1935-ben kezdte árusítani a guruló, zsineggel vontatható, csőrét kitátó kacsát, amelyből mindössze 100 darab készült. A gyerekek kedvence volt a fajojó is, de a piac hamar telítődött. Christiansen ezúttal is feltalálta magát: a jojókat kettévágta, és a játékkocsik kerekeként hasznosította. A vállalkozás számára 1936-ban az előző évi nyereségnek megfelelő összegből vett modern gépeket, s a beruházás kifizetődött, az üzlet egyre jövedelmezőbb lett.

A második világháború kitörése után, 1940-ben a németek megszállták Dániát, ami paradox módon előnyösnek bizonyult a LEGO számára: az importot betiltották, a fém és a gumi a hadiiparnak kellett, ezért nőtt a kereslet fajátékaik iránt. 1942-ben egy rövidzárlat következtében műhelye másodszor is leégett, de hitelből még nagyobb, 2300 négyzetméteres gyárat építtetett.

A háború után a "hozzáértők" tanácsai ellenére csillagászatinak számító összegért műanyag fröccsöntő gépet vásárolt, azzal számolva, hogy a fahiány miatt divatba jön az addig lenézett műanyag. A géppel készített egy szétszedhető teherautót, majd miután 1947-ben szert tett a brit Kiddicraft cég által gyártott, egymáshoz kapcsolható műanyag játéktéglára, ezekkel kezdett kísérletezni. A LEGO cég 1949-ben dobta piacra első műanyag játékait, amelyek 1953-ban kapták meg a LEGO Mursten, vagyis LEGO-téglák nevet.

Az akkor harmincnégy éves Godtfred Christiansen, a LEGO ifjú ügyvezető igazgatója 1954-ben egy londoni bevásárlóközpont igazgatójával beszélgetett a játékpiacról. Beszélgetőtársa a kreativitást és a rendszert hiányolta, s a "rendszer" szó szöget ütött Godtfred fejébe. Végül arra jutott, hogy a LEGO is lehetne "rendszer", melynek alapjául a LEGO-tégla szolgálna. 1955-ben kezdták árusítani a Várostervező játékot, amely lehetővé tette, hogy a gyerekek a kockákból házakat, sőt egész várost építsenek. A kockák minősége azonban még nem volt kifogástalan, ezért csak a finomítások után, 1958. január 28-án szabadalmaztatták a ma ismert LEGO-téglát, amelyet azóta is úgy gyártanak, hogy a fél évszázados darabok illeszkednek a ma készültekhez. A téglák a tetejükön bütykösek, aljuk lyukas, s rendkívül pontosan kapcsolódnak. Az összerakásukhoz, szétszedésükhöz szükséges erőt is pontosan meghatározták, hogy az építmények ne eshessenek szét maguktól. A LEGO varázsa abban rejlik, hogy egyszerű elemekből végtelen számú alakzat hozható létre, a kockák jelentős része Nyíregyházán készül, itt gyártják a világon forgalmazott valamennyi DUPLO játékot is.

A játéknagyhatalommá fejlődött, ma is családi tulajdonban álló LEGO 1968-ban nyitotta meg első élményparkját, a LEGOLAND az eredeti LEGO gyár mellett, Billundban épült fel. Ezt követte a windsori Angliában, a carlsbadi az Egyesült Államokban, a günzburgi Németországban. A LEGO a világ tíz legnagyobb játékgyártójának egyike, 2016-ban több mint 75 milliárd színes LEGO-téglát adtak el. A világ legnagyobb LEGO-modellje, egy teljes életnagyságú Csillagok háborúja űrvadászgép ötmillió kocka felhasználásával épült, sőt már a világűrben, a Nemzetközi Űrállomáson is raktak össze LEGO-játékot az asztronauták.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.