A bioélelmiszerek egyre népszerűbbek a németek körében annak ellenére, hogy azok a hagyományos élelmiszereknél még mindig jóval drágábbak - írja a Deutsche Welle. A biotermelők azonban nem dúskálnak a nyereségben, a diszkontok ugyanis alacsonyabb árakat követelnek tőlük, hogy a többi áruhoz hasonlóan ezeket a termékeket is olcsón tudják kínálni.
A biotermelők egyfelől örülnek a termékeik iránti kereslet növekedésének, ugyanakkor miután nagy gonddal és hozzáértéssel dolgoznak a földeken, szembe kell nézniük az üzleti realitásokkal: a diszkonttulajdonosok azt kérik, adják olcsóbban termékeiket, vagy azokat külföldről szerzik be.
A lengyel, olasz és cseh biogazdák némileg előnyösebb helyzetben vannak német társaiknál, hiszen kétszer annyi kormányzati támogatást kapnak. Ráadásul Németországban a biogazdálkodásra vonatkozó szabályok elég szigorúak, a gazdák pedig képtelenek lépést tartani a növekvő igényekkel. Emellett azoknak a termelőknek, akik hagyományosról biotermelésre térnének át, szintén sok problémával kell szembenézniük. Gondot jelent számukra az is, hogy ők 60 százalékkal kevesebb támogatást kapnak a biotermelés beindításához.