Az egy borpiaci évre szóló megállapodás lehetővé teszi, hogy a határon túl az e szőlőből előállított minőségi borokat soproni borként forgalmazzák majd: vagyis az osztrák feldolgozók használhatják majd a Soproni földrajzi árujelzőt - olvasható a cikkben.
Az uniós és a magyar borjog is lehetővé teszi, hogy a meghatározott termőhelyen termelt szőlő nemcsak egy adott borvidéken, hanem a hasonló klimatikus adottságokkal bíró szomszédos termőhelyen is feldolgozható legyen bizonyos körülmények között - mondta el a Napi Gazdaságnak Nyitrai Zoltán, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) jogi főosztályának munkatársa, aki szerint az osztrák borászok vállalták, hogy végig betartják a magyar előírásokat, amit a magyar és az osztrák hatóságok közösen ellenőriznek majd.
Ausztriában is készülhet soproni bor
Burgenlandban is feldolgozható lesz a soproni borvidékről származó szőlő egy hamarosan életbe lépő tárcaközi egyezmény alapján, amelyről már csak a két agrárminiszter aláírása hiányzik - írta a szerdai Napi Gazdaság.