Az EP szerint lehet az egészségre hivatkozó címkézést alkalmazni feltéve, ha az adott élelmiszerben három alkotórész, nevezetesen a só, a cukor és a zsiradék közül legalább kettő mennyisége bizonyos mértékig korlátozott. Amennyiben ezek közül az előírt mértékű korlátozás nincs meg az adott terméknél, akkor azt az egészségre hivatkozó termékcímkére rá kell írni, méghozzá jól láthatóan, közel olyan nagy betűkkel, mint az egészségre hivatkozó kijelentést. Azaz, ha egyik tekintetben egészséget javító (őrző) az élelmiszer, szerepelni kell címkéjén, hogy ugyanakkor például sok cukrot is tartalmaz, cukorban is gazdag. A tájékoztatás ezen rendszerét várhatóan az ősszel vezetik be az EU-ban.
Az élelmiszeripar egyes képviselőinek véleménye szerint az új címkézés felesleges, mivel nincsenek rossz élelmiszerek, hanem rossz étkezési szokások vannak. Markosz Kiprianu egészségügyi és fogyasztóvédelmi uniós biztos szerint viszont a most elfogadott módszerrel biztosítható a fogyasztók tudományos tájékoztatása. Az Európai Fogyasztóvédelmi Szervezet (BEUC) szerint a vásárlók 53 százaléka hisz az egészségre hivatkozó feliratoknak az élelmiszereken.