2p

A mai modern világban az emberek többsége életéhez mások által gyártott, készített termékeket használ. Az elmúlt időszakban tapasztalt fertőzések, illetve az azok elleni nem kellő védekezés vádja ismát ráirányította az élelmiszerbiztonsági szabványokra a figyelmet.

A rendszer kötelező alkalmazását a rendeletek mezőgazdasági termelőkre, élelmiszer előállítókra és feldolgozókra valamint vendéglátó helyekre és közétkeztetőkre írják elő. A rendszer és működtetésének fő jellemzőit az Élelmiszerkönyvben lefektetett "Alapelvek" határozzák meg.

1. alapelv A veszélyelemzés végzése
2. alapelv A Kritikus Szabályozási Pontok (CCP-k) meghatározása
3. alapelv A kritikus határérték(ek) megállapítása
4. alapelv A CCP szabályozását felügyelő rendszer felállítása
5. alapelv Azon helyesbítő tevékenység meghatározása, melyet akkor kell elvégezni, ha a felügyelet azt jelzi, hogy egy adott CCP nem áll szabályozás alatt
6. alapelv Az igazolásra szolgáló eljárások megállapítása, annak megerősítésére, hogy a HACCP-rendszer hatékonyan működik
7. alapelv Olyan dokumentáció létrehozása, amely tartalmaz ezen alapelvekhez és alkalmazásukhoz tartozó minden eljárást és nyilvántartást.

A HACCP tudományosan megalapozott:
MÓDSZER (minőség technika) arra, hogy a potenciális veszélyeket

  • azonosítsa,

  • értékelje,

  • kezelje


a biztonságos élelmiszer előállításának tervezése céljából, valamint
RENDSZER (intézkedés) arra, hogy meghatározza, hogy az egyes tevékenységeket.

  • ki,

  • hol,

  • hogyan,

  • mikor


végezze a biztonságos élelmiszer előállítás vagy étel készítés céljából.

A HACCP alkalmazása

A hazai jogszabályi előírások szerint, ha valaki Magyarországon HACCP rendszert kíván kialakítani és működtetni, annak a Magyar Élelmiszerkönyv 1-2-18/93. számú előírása szerint kell ezt a feladatot végrehajtania. Az élelmiszerkönyvi szabályozás teljes egészében harmonizált a FAO/WHO Codes Alimentarius Bizottság ajánlásával, így biztosított, hogy az élelmiszerkönyvi előírásnak megfelelően kialakított HACCP rendszer a nemzetközi gyakorlatban elismert élelmiszer-biztonsági rendszer lesz. Ennek a jelentősége különösen a nemzetközi kereskedelmi, szolgáltatási kapcsolatokban jelentős, hiszen alapja lehet a kölcsönös elismerésnek, elfogadásnak.

Forrás: Minőségportál

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!