3p

A Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) elnöke szerint a tönk szélére került a magyar zöldség-gyümölcs ágazat az utóbbi évek extrém időjárási és gazdasági viszonyai miatt.

Mártonffy Béla pénteken az MTI-nek azt követően beszélt, hogy a FruitVeB csatlakozott a Fórum az Alapvető Élelmiszerek Áfájának Csökkentéséért elnevezésű szerveződéshez, amelynek célja az alapvető élelmiszerek áfájának 10 százalék alá csökkentése. A szerveződés több mint 20 szakmai szervezetet és vállalatot tömörít, és olyan megoldásban érdekelt, hogy az áfacsökkentés semleges hatású legyen az állami költségvetésre nézve.

A fórum készíttetett egy tanulmányt az Ernst & Young tanácsadó céggel a tagok által rendelkezésre bocsátott adatok alapján. Ez rámutat, hogy az alapvető élelmiszerekkel kapcsolatos nagyszabású áfacsalás bénítja meg a területet, több mint 128 milliárd forint bevételtől esik el évente a magyar költségvetés. Ennek az áfakiesésnek a jelentős hányada, mintegy 50 milliárd forint a zöldség-gyümölcs szektorra esik - mondta a FruitVeB elnöke.

Mártonffy Béla szerint ez a helyzet ellehetetleníti a zöldség-gyümölcs szektort. A feketegazdaság aránya az ágazatban becslések szerint átlagosan 40-50 százalék, és az utóbbi években egyre erősödik. Emiatt a legálisan működő őstermelők, családi gazdaságok és termelői szerveződések (tész) működése került veszélybe, ugyanis a termékek egyre magasabb áfa-tartalma miatt versenyképtelenné váltak a piacon. Az utóbbi időben pedig a gabonapiaci fordított áfa megjelenése miatt az ágazatban jól érzékelhetően felerősödött a feketegazdasági tevékenység.

Így mára a magyar zöldség-gyümölcs ágazatban a legális szereplők tevékenysége lényegében leblokkolt. Elmaradnak a szükséges fejlesztések, mivel a legálisan gazdálkodóknak nincs anyagi erejük arra, hogy az unió által is finanszírozott fejlesztési programokban részt vegyenek. Ezzel versenyképességük szenved újabb csorbát, amit az is mutat, hogy az ágazat teljesítménye elmarad a lehetőségektől.

A magyar zöldség-gyümölcs ágazat átlagosan évi 2,5 millió tonna áru megtermelésére képes, ám az utóbbi években átlagosan a megtermelt mennyiség 2,0-2,2 millió tonna volt.  Mártonffy Béla a szakértői véleményekre hivatkozva elmondta:  a magyar zöldség-gyümölcs ágazat lehetséges teljesítményének csak mintegy 30-40 százalékát produkálja. A FruitVeB elnöke szerint a magyar termelők gyakran már a reális igényeket sem tudják kielégíteni. Pedig a feltételek javításával belátható időn belül 800 ezer - 1 millió tonnával lehetne több zöldséget, gyümölcsöt termelni Magyarországon.

A FruitVeB ezért is szorgalmazza az alapvető élelmiszerek áfájának 10 százalék alá csökkentését, és tagja kíván lenni annak a terméktanácsi vezetőkből álló tárgyalóküldöttségnek, amely az illetékes minisztériumok képviselőivel kezdeményez megbeszéléseket az áfacsökkentés lehetőségéről - mondta Mártonffy Béla.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!