A razziát az ÁNTSZ munkatársai kezdték, akik a vendéglátóhelyeken és a közétkeztetéssel foglalkozó társaságoknál augusztus végéig kiemelten ellenőrzik, hogy mikor, honnan érkezett a nyers hús, valamint a belőle készített töltelékáru. Ezzel párhuzamosan az állategészségügyi hatóság emberei a boltokban vizsgálják a nyers, fűszerezett és darált húsok nyomon követhetőségét. A két hatóság közösen is ellenőriz: szúrópróbaszerűen az előállító üzemtől a vendéglőkig kísérik majd a húsok útját.
Körülbelül 80 millió kiló hús talál gazdára feketén évente, ami 4-6 milliárd forint bevételkiesést okoz az államkasszában - írja a Népszabadság.
"Büntetésszagú" intézkedések
Nem nagyon örült a razzia hírének Háber Tamás, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke. Szerinte a mostani fellépésnek "büntetésszaga" van. A vendéglősnek ugyanis az előírások szerint ott helyben igazolnia kell a nála fellelhető hús eredetét. Csakhogy ezekre a számlákra a vállalkozás könyvelőjének is szüksége van, így az is megbukhat az ellenőrzésen, akinek van számlája az áruról.