2p

Egész nyáron át tartó ellenőrzéssorozattal igyekeznek visszaszorítani a húságazatban burjánzó feketegazdaságot a hatóságok. Az érintettek szerint nem biztos, hogy a lehető legjobb módszert választották - áll a Népszabadságban.

A razziát az ÁNTSZ munkatársai kezdték, akik a vendéglátóhelyeken és a közétkeztetéssel foglalkozó társaságoknál augusztus végéig kiemelten ellenőrzik, hogy mikor, honnan érkezett a nyers hús, valamint a belőle készített töltelékáru. Ezzel párhuzamosan az állategészségügyi hatóság emberei a boltokban vizsgálják a nyers, fűszerezett és darált húsok nyomon követhetőségét. A két hatóság közösen is ellenőriz: szúrópróbaszerűen az előállító üzemtől a vendéglőkig kísérik majd a húsok útját.

Körülbelül 80 millió kiló hús talál gazdára feketén évente, ami 4-6 milliárd forint bevételkiesést okoz az államkasszában - írja a Népszabadság.

"Büntetésszagú" intézkedések

Nem nagyon örült a razzia hírének Háber Tamás, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke. Szerinte a mostani fellépésnek "büntetésszaga" van. A vendéglősnek ugyanis az előírások szerint ott helyben igazolnia kell a nála fellelhető hús eredetét. Csakhogy ezekre a számlákra a vállalkozás könyvelőjének is szüksége van, így az is megbukhat az ellenőrzésen, akinek van számlája az áruról.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!