A guarani indiánok már évszázadok óta édesítik italaikat az őslakók körében "édes fű" néven ismert stevia (stevia rebaudiana bertoni) bokor levelével. Az alig hatvan centis növény leveléből kivont kristály a Coca-Cola figyelmét is felkeltette. Az üdítőitalgyár és a Cargill, az egyik legnagyobb amerikai élelmiszeripari cég bejelentette, hogy már tesztelik is a stevia-alapú édesítőszert, és az élelmiszerbiztonsági vizsgálatok után hozzáfognak a Rebiana márkanevű termék gyártásához.
A paraguayi termelők már csilingelő kasszával álmodnak. "A Coca-Cola bejelentése hatalmas érdeklődést keltett" - mondta Nelson Gonzales, a steviatermelők szövetségének elnöke. A hatmilliós ország kormánya is támogatja őket, és ösztönzi a termesztés felfuttatását (amiből a remények szerint a népesség mély szegénységben élő fele profitál majd), és nemzetközi fórumokon próbálja elismertetni a növény paraguayi eredetét.
Amerikában egyelőre a "káros hatású élelmiszer-összetevő" kategóriába tartozik és tilos forgalmazni. Az Európai Unióban csak táplálék-kiegészítőként, gyógynövényként vagy kozmetikai szerek alapanyagaként forgalmazható, édesítőt tilos gyártani belőle.
A paraguayi termelők szövetsége szerint a legújabb hírek hatására az amerikai és európai cukoripari lobbi ellentámadásba lendült, és a steviaimport tiltása mellett kardoskodik. Holott egész sor kiváló tulajdonságát kimutatták már, többek között gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatású, jó hasznát veszik a cukorbetegek, a magas vérnyomással küzdő betegek, és - a cukorral ellentétben - a fogzománcot sem károsítja.
MTI/
Menedzsment Fórum Kapcsolódó anyagok: Kétmillió literrel több üdítőt ittunk, mint egy éve Egy helyben toporog a Coca-Cola 25 éves a Coca-Cola light