2011. május 22. 11:22

Japánban enyhítik a gyárak, üzemek építésére vonatkozó környezetvédelmi és biztonsági előírásokat, nehogy a cégek külföldre meneküljenek a március 11-i földrengés- és szökőár-katasztrófa nyomán várható pénzügyi nehézségek miatt.

Már tavaly is csak 786 telket vásároltak Japánban hazai és külföldi cégek üzemépítésre, kevesebb mint fele annyit a három évvel korábbinak. A cégek Japánban tartása érdekében a  kormány a társasági adó csökkentését tervezte. Ám a katasztrófa költségvetési következményei miatt ez már nem lehetséges, ezért más költségcsökkentő kedvezményekre van szükség - írta a The Nikkei című japán lap vasárnap.

A néhány hónapon belül bevezetendő könnyítések között lesz, hogy az üzemi telephelyen általában előírt zöld terület arányát 5 százalékra csökkentik a jelenlegi több mint 10 százalékról. A nagy gyáraknak eddig a telephely több mint 20 százalékát kellett "zölden" tartaniuk - ezt is egységesen 5 százalékra csökkentik. A jelenlegi szabályok szerint a parkolókban és az épületek tetején kialakított zöld területeknek csak a 25 százaléka beszámítható az általánosan 10 százalékos, kivételesen 20 százalékos összes telephelyi zöldterületbe - a helyi önkormányzat egyetértésével ez az arány 50 százalékra lesz növelhető.

Enyhítik a szennyezési és a biztonsági szabályokat is, így például a kőolaj-feldolgozó üzemekben a benzinvezetékeket a jelenleg előírt 5-15 méternél közelebb fektethetik egymáshoz, szintén a helyi önkormányzat egyetértésével - ez is csökkenti az építési költséget.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.