2p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Rendelettel készülnek kötelezni New York egészségügyi hatóságai a város 24 ezer éttermét, hogy drasztikusan csökkentsék a felhasznált transzzsírsavak mennyiségét a szívbetegségek visszaszorítása érdekében.

Az évtizedekkel ezelőtt ártalmasnak kikiáltott állati zsiradékok pótlására kifejlesztett, magas hőmérsékleten hidrogénezett növényi olajoktól számos technológiai előnyük miatt vonakodik megválni az élelmiszeripar. A szobahőmérsékleten szilárd anyagok nem folynak ki az elősütött kekszekből és chipsekből, és nem is romlandóak. Mivel teljesen új vegyületekről van szó, az emberi szervezet nincs felkészülve feldolgozásukra, és káros hatásai is innen eredeztethetők.

A transzzsírsavakról kiderült, hogy még az állati eredetű telített zsíroknál is ártalmasabbak. A kutatások azt mutatták, hogy napi 5 g transzzsírsav fogyasztása 24 százalékkal növeli a szívroham kockázatát. A gyorséttermi ételekben, a péksüteményben és a rágcsálnivalókban sok a transzzsírsav.

Az Amerikai Élelmiszer és Gyógyszerhatóság (FDA) 2006-tól megköveteli, hogy az élelmiszereken feltüntessék a transzzsírsavak mennyiségét is. A szeptember 27-én benyújtott javaslat hat hónapot adna az éttermeknek, hogy olyan olajokra, margarinokra és szószokra váltsanak, melyekben adagonként fél grammnál kevesebb a transzzsírsavak mennyisége. A döntő szavazásra decemberben kerül sor.

A városi vezetők 2005 augusztusában már egyszer felhívással fordultak az éttermekhez, hogy önkéntesen korlátozzák a transzzsírsavak mennyiségét, de süket fülekre találtak.

Az utóbbi hetekben rájárt a rúd a gyorséttermek üzemeltetőire. Legutóbb hét étteremláncot szólított fel a Felelős Orvosok Bizottsága, hogy tájékoztatssák a vásárlókat a menük összetételéről és azok veszélyeiről, mivel mindegyikük eledeleiben rákkeltő anyagot mutattak ki.

MTI / Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!