A transzzsírsavakról kiderült, hogy még az állati eredetű telített zsíroknál is ártalmasabbak. A kutatások azt mutatták, hogy napi 5 g transzzsírsav fogyasztása 24 százalékkal növeli a szívroham kockázatát. A gyorséttermi ételekben, a péksüteményben és a rágcsálnivalókban sok a transzzsírsav.
Az Amerikai Élelmiszer és Gyógyszerhatóság (FDA) 2006-tól megköveteli, hogy az élelmiszereken feltüntessék a transzzsírsavak mennyiségét is. A szeptember 27-én benyújtott javaslat hat hónapot adna az éttermeknek, hogy olyan olajokra, margarinokra és szószokra váltsanak, melyekben adagonként fél grammnál kevesebb a transzzsírsavak mennyisége. A döntő szavazásra decemberben kerül sor.
A városi vezetők 2005 augusztusában már egyszer felhívással fordultak az éttermekhez, hogy önkéntesen korlátozzák a transzzsírsavak mennyiségét, de süket fülekre találtak.
Az utóbbi hetekben rájárt a rúd a gyorséttermek üzemeltetőire. Legutóbb hét étteremláncot szólított fel a Felelős Orvosok Bizottsága, hogy tájékoztatssák a vásárlókat a menük összetételéről és azok veszélyeiről, mivel mindegyikük eledeleiben rákkeltő anyagot mutattak ki.
MTI / Menedzsment Fórum