3p

Alig egy héttel azután, hogy kiderült, a McDonalds hasábburgonyáinak lényegesen magasabb a zsírtartalma, mint korábban hirdették, most azt is bevallották, hogy az nem gluténmentes, vagyis gabona- és tej alapú hozzávalókat is használnak az étel elkészítéséhez, amelyre sokan allergiásak. A cég tájékoztatása szerint a probléma nem érinti Magyarországot.

A világ első számú gyorsétteremláncára rájár a rúd az utóbbi időben, hiszen éppen csak kilábalt abból a válságból, amelybe a 2000-es évek elején korszerűtlen, egészségtelen ételei miatt került, amikor az idei év elején újra a támadások kereszttüzébe került. Ez korábban a forgalom komoly visszaesésével járt, tetemes veszteséget okozva a cégnek. Az elemzők szerint a most dagadó botrány azért is veszélyes, mert egyszer már "eljátszotta a McDonalds a vásárlók" bizalmát, ezt pedig nem lehet ismételten megtenni.

A mostani eset előzménye az, hogy az Egyesült Államok új szabályozást vezetett be a csomagolt ételekre, aminek értelmében azokon fel kell tüntetni az allergén anyagok arányát a cimkéken. Ennek kapcsán derült ki múlt héten, hogy 33 százalékkal magasabb a hasábburgonya zsírtartalma a korábban állítottakkal, ami nagyobb eséllyel vezethet szívbetegségek kialakulásához.

Most pedig az került nyilvánosságra, hogy a korábban állítottakkal ellentétben az egyik legnépszerűbb terméknek számító hasábburgonya még csak nem is gluténmentes, azaz gabona- és tej eredetű anyagokkal "ízesítik" azt, közölte a McDonalds táplálkozási részlegének igazgatója, Cathy Kapica. Noha eddig azt állította a vállalat, hogy a gluténre allergiásoknak semmi bajuk nem eshet a termék fogyasztásától, Kapica most úgy fogalmazott, hogy a különlegesen érzékenyek számára nem ajánlják a hasábburgonyát, de szerinte azok az érintettek, akiknek eddig nem volt egészségügyi problémájuk a McDonalds-ételek miatt, továbbra is nyugodtan fogyaszthatják ezeket. A fogyasztók azonban aligha fogadják majd megértően ezeket a kellemetlen magyarázkodásokat, amelyek mostanában egyre gyakoribbak a McDonalds háza táján.

"A fenti téma nem érinti az európai piacokat, így Magyarországot sem" - közölte az mfor.hu-val Vadnai Ágnes, a McDonalds Magyarországi Étterem Hálózat Kft. kommunikációs menedzsere.

Hozzátette: csak az amerikai piacon forgalmazott burgonyában találhatók gabona és tej alapú hozzávalók. Európában, így Magyarországon viszont - az amerikaitól eltérő feldolgozási eljárás következtében - a sült burgonya nem tartalmaz ilyen anyagokat.

Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!