2002. április 9. 11:00

A közelmúltban tette közzé a Honvédelmi Minisztérium beszerzési és beruházási hivatala, hogy az elmúlt négy év alatt több mint 500 magyar céggel kötöttek üzletet. A fenti NSIP és a már régóta húzódó honvédségi tender kapcsán gyakran hallani, a minősített NATO-beszállító címről. Sokan azonban összekeverik az AQAP rendszert a minősített NATO-beszállító címmel.

A NATO minőségbiztosítással, minőségirányítással kapcsolatos szabványainak első változatai (azóta több kiadást, módosítást megértek) az AQAP 100, az AQAP 110 és így tovább, 1993-ban jelentek meg a polgári, 1987-ben megjelenő ISO 9000 szabványsorozatra épülve. Az AQAP változtatások, a módosítások pontosan követik a régi ISO 9000 család felülvizsgálatait és annak eredményeit.

Felépítésük, szerkezetük pontosan követik a régi ISO 9000-es szabványokét. A speciális katonai, honvédelmi követelmények szükség szerint, kiegészítésként jelennek meg az egyes fejezetekben.

Hasonlóan az ISO TC 176-os bizottság felállításához, a NATO szervezetén belül is létezik egy Bizottság, az úgynevezett AC/250 (Hadfelszerelési Bizottság), amelynek feladata egyrészt a minőség integrált rendszerszemléletű megközelítése s ennek megfelelve az egyes projektek menedzselése, a minőség teljes életcikluson át történő kezelése, a szoftver-harver integráció másrészt a minőségügyi programok készítése és a dokumentumok folyamatos korszerűsítése.

Mint a beszállítói programokban résztvevő cégek említették, noha az AQAP is magas feltételeket támasztanak, de a minősített NATO-beszállító rendszerhez képest viszonylag könnyebben teljesíthető. A minősített NATO beszállítói cím ugyanis még ennél is jóval magasabb követelményeket támaszt, nem véletlen hát, hogy a katonai tenderkiírások 10 százalékát sem érik el azok az esetek, ahol ez követelményként szerepel. Ilyen többek között az, hogy aki minősített NATO beszállító kíván lenni, annak fel kell építenie egy olyan különálló és különleges épületet, ahol az előírt, rendkívül szigorú feltételeknek eleget téve lehet tárolni a titkos NATO dokumentációkat.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.