A Gfk Hungária legutóbbi felmérésében a bioélelmiszerek vásárlási gyakoriságát és a fogyasztók által legkedveltebb ökológiai minőségű termékkategóriákat is kutatta. A felmérésből kiderült, hogy a válaszadók több, mint háromnegyede - mintegy 76,5 százaléka - egyáltalán nem vásárol bioélelmiszert, további 13,4 százalékuk pedig csak nagyon ritkán tesz bevásárlókosarába ilyen terméket. Az ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származó élelmiszert legalább heti gyakorisággal vásárlók aránya mindösszesen 3,1 százalékra tehető.
A bioélelmiszerek közül a legnépszerűbbnek a bio zöldségek és gyümölcsök tűnnek - derül ki a felmérésből. A tudatos biotermék-vásárlók 42 százaléka e termékcsoport árukínálatából választja ki rendszeresen a biológiailag ellenőrzött minőségűt. Biokenyeret közel minden harmadik, bio zöldség- és gyümölcslevet pedig minden negyedik biotermék-vásárló vesz gyakran. A válaszadók 26,2 százaléka joghurtból, illetve kefírből, 25,8 százalék müzliből és müzliszeletből vásárol bioárut.
A bioélelmiszereket leggyakrabban hipermarketekben veszik meg a fogyasztók: a több választ is megengedő kérdéssoron a vásárlók 43 százaléka jelölte be a nagyáruházakat. A válaszadók 25 százaléka piacon szerzi be az ökológiai minőségű élelmiszereket, 18 százalék a láncba szerveződött kisboltokat említette, míg 17 százalék nyilatkozott úgy, hogy ő maga termeli meg ezeket a termékeket. A szaküzleteket, azaz bioboltokat a megkérdezettek 15 százaléka említette beszerzési forrásként.
A magyarországi boltok polcain ugyanakkor egyre több helyen találhatók bioélelmiszerek, szakértők szerint a kereslet - ha lassan is - folyamatosan bővül. Már a kisebb üzletekben is megjelennek a magyar termelőktől származó biotermékek, egyelőre a hagyományosaknál drágábban.