2011. március 16. 07:53

Olajos Péter helyettes államtitkár szerint magyar érdek, hogy fennmaradjon a széndioxid-kvóták kereskedelme - írta a Magyar Nemzet.

A lap szerdai számában a helyettes államtitkár kifejtette: vonzóvá kell tenni a megújuló energiára alapozott beruházások számára Magyarországot még ebben a kormányzati ciklusban, mert most a befektetők inkább Szlovákiába vagy Bulgáriába viszik a pénzüket. Az ezzel kapcsolatos szabályozási változtatásokkal még az idén szeretnének végezni.

Olajos Péter szerint ha a 2012-ben kifutó kiotói kvótakereskedelmi rendszert nem hosszabbítják meg, akkor kellene egy olyan új pénzügyi rendszer, amelyben a fel nem használt kvótákat el lehet számolni valamilyen módon.

A klímapolitikáért felelős helyettes államtitkár elmondta, hogy a nagyobb nyugat-európai tagállamok ellenérdekeltek ebben. "Azt szeretnék, ha ezek a kvóták megszűnnének. Nem látják azt az erőfeszítést az egységek megszerzése mögött, mint mi, akik belülről megéltük" - tette hozzá.

Megjegyezte, hogy a 2020-ig felvázolt klímapolitikai célok eléréséhez szükséges tőkének csupán mintegy 20 százaléka áll rendelkezésre uniós, illetve magyar állami forrásból.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.