4p

Az mfor.hu Mesél a múlt című sorozatában ezúttal a népbüfék egyik legsikeresebb magyarországi úttörőjét, az Ilkovics Izidor alapította Ilkovics Büfé működését mutatjuk be két részletben. A vállalkozó hamar felismerte a Nyugati pályaudvar közelségében rejlő lehetőségeket és azt is, hogy érdemes minél kevésbé kiszolgáltatni magát a beszállítóknak.

A gyorséttermek előfutára (Mfor-montázs)

Ilkovics Izidor és két fia 1925-ben vásárolták meg a mai Teréz körút 62-es szám alatt található aprócska vendéglőt. Mivel azonnal terjeszkedni akartak, de a beruházás elvitte az összes szabad tőkéjüket, kölcsönt kellett felvenniük. Ehhez a lépéshez abban az időben - emlékezzünk, 1925-öt írunk - nem kis bátorság kellett.

Ételgyár

A három férfi közül a kortársak egybehangzó véleménye szerint az apa bírt a legjobb üzleti érzékkel. Hamar fölismerte a Nyugati-pályaudvar közelségében rejlő hatalmas lehetőséget, azt, hogy ezen a helyen, azaz a régi Berlin-téren naponta emberek tízezrei fordultak meg már akkor is. A tulajdonos gyakorlatilag a nagy forgalom, kis haszon elvére számított és ez a reménye fényesen bevált.

Ilkovics úgy kalkulált, ha enged a beszállítók nyomásának, hamarosan függővé válik tőlük, ezért igyekezett minél jobban önellátásra berendezkedni. Az élelmiszer döntő részét kétezer holdat bérelő gazdász vőjétől vásárolta, míg Pesti boltjában két-két likőr- és konzervmestert alkalmazott, akik a megfelelő minőségű, és mennyiségű árut helyben állították elő. Az 1927-ben lebontott London Szálloda helyén saját likőr- és konzervgyárat alapított, s itt kapott helyet a család tulajdonában lévő mosoda is. A szappanfőzéshez szükséges anyagot a csatornákba beépített zsírfogókban gyűjtötték össze, így ennek beszerzésére sem kellett pénzt költeniük. A pincében cukrászműhely létesült, amely egész éjjel dolgozott, így a büfé reggeli hat órás nyitásakor már friss aprósütemény várta a közönséget.

Szagtalanul

Ilkovics merész ember volt: tavasz végén évről-évre lábon vette meg a szőlőt – igaz, így az esetleges veszteség őt terhelte, de lényegesen olcsóbban jutott hozzá a terméshez, mint mások. A tulajdonos sikere a versenyképes, tömegeknek is megfizethető és kielégítő étkezés biztosításában, valamint az olajozott működésben rejlett. A mai Skála felé nyíló söntés – ahol három óra leforgása alatt, nem tévedés; félszáz liter pálinkát mértek ki – reggel négykor nyitott, hatkor követte a büfé, majd nyolctól a hagyományos étterem. A Jókai utca felé eső házban önkiszolgáló és hagyományos vendéglátóhely is volt. A szagtalanításról kiválóan elkészített és ötletesen elrejtett elszívók gondoskodtak, így a betérők nem lettek büdösek a konyhai szagoktól. A történeti hűség okán fontos megjegyezni: Ilkovics nevéhez köthető Budapesten az első kirakati főzőcske: jelesül szakácsai palacsintát sütöttek a nagy üvegportálok mögött. Itt láthatott a magyar közönség először olasz presszógépeket és rozsdamentes tálalóedényeket.

Alkot a főnök

Ilkovics eredetileg gépésznek tanult, így nem esett nehezére automatákat konstruálni. Az egyik berendezés nyáron hűtött sört és mustot, télen meleg teát és forralt bort adott. A másik kisebb-nagyobb szendvicsekkel és ízletes süteményekkel szolgált. A csodamasinák leírásai egy szaklapban is megjelentek, innen tudható, miként is néztek ki pontosan. A tulajdonos egyébként a marketingre is sokat költött: szüret táján rendszeresen elindította a saját magáról elnevezett vonatot, amelyre a törzsvendégeknek ingyen biztosította a jegyet, míg az "egyéb" érdeklődők két-három fillérét juthattak hozzá a tiketthez. Ilkovics figyelme természetesen a takarékos üzemre is kiterjedt: ha kellett, dolgozóival személyesen beszélte meg, miként lehetne az egyes munkafolyamatokat gyorsabban és hatékonyabban elvégezni – a jó ötleteket pedig kisebb összegekkel jutalmazta. De akkor sem esett le a karikagyűrű az újáról, ha saját magának kellett megfognia a seprű- vagy a sütő nyelét...

(Folytatjuk)

Lázin Miklós András

Menedzsment Fórum 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!