A szavazók közti nézeteltérésre főként az egészséges összetételt kiemelő állítások adhatnak okot. Olyan esetekről van szó, amikor egy egészségre ártalmas alkotórész - cukor, zsír - alacsony arányát hangsúlyozzák, míg más káros összetevők magas hányadának egészségügyi kockázatát nem emelik ki külön. Az EP környezetvédelmi bizottsága és a miniszteri tanács a szigorúbb, az EP plénuma viszont a liberálisabb megoldás híve.
Sarkalatos pont az adott élelmiszeren feltüntetett élettani, egészségügyi hatások megalapozottsága. Sokak szerint csak tudományos elemzéssel alátámasztott tulajdonságok közlése lenne a megengedhető, ám az EP szerint ez hatalmas bürokratikus terheket jelentene. Olajos Péter, a környezetvédelmi bizottság néppárti tagja szerint a szigorúbb álláspont a kívánatos két terület kivételével, a bort külön kellene szabályozni, illetve az olyan bevezetett márkaneveknél, amelyek nevükben hordoznak kedvező egészségügyi hatásra vonatkozó utalást, el kellene tekinteni a tudományos elemzésektől, számol be a Világgazdaság.