2p

Kérdéses, hogy szavaznak kedden az Európai Parlament környezetvédelmi, közegészségügyi és élelmiszer-biztonsági bizottságában az élelmiszereken feltüntetett egészségügyi adatok szabályozásáról, ám valószínűleg a szigor mellett dönt a plenáris ülés, írja a Világgazdaság.

A szavazók közti nézeteltérésre főként az egészséges összetételt kiemelő állítások adhatnak okot. Olyan esetekről van szó, amikor egy egészségre ártalmas alkotórész - cukor, zsír - alacsony arányát hangsúlyozzák, míg más káros összetevők magas hányadának egészségügyi kockázatát nem emelik ki külön. Az EP környezetvédelmi bizottsága és a miniszteri tanács a szigorúbb, az EP plénuma viszont a liberálisabb megoldás híve.

Sarkalatos pont az adott élelmiszeren feltüntetett élettani, egészségügyi hatások megalapozottsága. Sokak szerint csak tudományos elemzéssel alátámasztott tulajdonságok közlése lenne a megengedhető, ám az EP szerint ez hatalmas bürokratikus terheket jelentene. Olajos Péter, a környezetvédelmi bizottság néppárti tagja szerint a szigorúbb álláspont a kívánatos két terület kivételével, a bort külön kellene szabályozni, illetve az olyan bevezetett márkaneveknél, amelyek nevükben hordoznak kedvező egészségügyi hatásra vonatkozó utalást, el kellene tekinteni a tudományos elemzésektől, számol be a Világgazdaság.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!