[ajanlo=210][igazitas=left/]A közlemény szerint a színezékekkel és illegálisan használt adalékanyagokkal kapcsolatos jövőbeli vizsgálatokra és intézkedésekre vonatkozóan a MÉBiH, az ellenőrző hatóságok és az élelmiszeripar képviselői több intézkedésről is megállapodtak június 1-jén - tudósít az MTI.
Az Élelmiszer-biztonsági Hivatal javaslatára a Magyarország területére paprika termékeket és paprika alapú fűszerkeverékeket beszállító feldolgozók és felhasználók a beérkező szállítmányok fokozott ellenőrzését végzik el. Az áru illegális színezékektől és nem megengedett adalékanyagoktól való mentességének igazolását kötelező feltételként írják elő a szállítók felé. A megállapodás szerint az illetékes hatóságok a jövőben fokozzák a szúrópróbaszerű ellenőrzéseket, a vizsgálati eredményekről pedig haladéktalanul tájékoztatják - a MÉBiH-en keresztül - az Európai Uniót.
A június 1-jei egyeztetés óta elvégzett vizsgálatok során a hatóságok egy alkalommal észleltek illegális szennyezőanyagot Magyarországon. A Captain's hamburgerhez való fűszerkeverékében tiltott, egészségkárosító hatású színezéket tartalmazó anyagot mutattak ki. A Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség (FvF) csütörtöki közleménye szerint ideiglenesen betiltották a termék magyarországi forgalmazását.
Ahogy a Menedzsment Fórum arról már korábban beszámolt, a MÉBiH főigazgatója szerint itthon eddig is nagy figyelmet kapott az élelmiszer-biztonság. Az élelmiszer-előállítókkal szembeni bizalmatlanság nem alaptalan, mivel a '60-as évektől kezdve egészen 1992-ig minden évben csökkent az élelmiszerek által okozott megbetegedések száma Magyarországon, ám azóta ez a tendencia megfordult. A hazai szakemberek az utóbbi időben 300-600 élelmiszer által okozott megbetegedést regisztráltak évente.
MTI/Menedzsment Fórum
Szigorúbb élelmiszer-ellenőrzést ír elő az EU
A Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal (MÉbiH) közleménye szerint az Európai Unió Élelmiszer és Állategészségügyi Állandó Bizottsága az egyre szaporodó bejelentések miatt arra kéri a tagországokat, hogy fokozzák bizonyos élelmiszerek - elsősorban a paprikatermékek - vizsgálatát az illegálisan használt színezékek kiszűrése érdekében.