2002. március 21. 11:00

A környezettudatos vállalaton olyan gazdálkodót értünk, amelynek vezetése felismeri, hogy a tisztább tevékenység nem feltétlenül kerül többe, sőt, kisebb anyag és energiafelhasználáson, jobb piaci megítélésen, növekvő dolgozói megelégedésen, a hatóságokkal és más érdekelt felekkel való jobb viszonyon keresztül anyagi és nem materializálható előnyökkel is járhat rövid és hosszú távon. Mégis, a valóságban hazánkban a vállalatoknak csak egy kis csoportja indult el ebben az irányban.

A "Versenyben a világgal" kutatási program "Versenyképesség és környezetügy" című zárótanulmánya a vizsgált cégek közel 40 százalékát sorolja az innovatív és offenzív kategóriákba. A környezeti intézményesültség tekintetében a válaszadók egyharmada kapott maximális pontszámot: "A mintában szereplő vállalatok háromnegyede kinevezett környezetvédelmi felelőssel rendelkezik, ellenben csupán 6 százaléknak van környezetvédelmi bizottsága. A vállalatok 44 százaléka fordít figyelmet alkalmazottai környezetvédelmi képzésére, és ebből is csak 20 vállalatnál (a minta 6 százalékánál) terjed ki az oktatás valamennyi alkalmazottra, a túlnyomó többségnél ez az érintett szakemberekre szűkül. A mintában szereplő vállalatok 60 százalékának van írott stratégiai terve, és ezeknek 60 százaléka tartalmaz környezetvédelmi szempontokat."

Bár a számok kedvezőek, nem állítanám, hogy a környezettudatos vállalatirányítás "áttörést" ért el Magyarországon. Az ISO 14001-es minősítések GDP egységre vetítve a világ élvonalába helyezik Magyarországot, nem szabad elfelejtenünk, hogy csak a feldolgozóiparban meghaladja a 4000-et a 10 főnél többet foglalkoztató vállalkozások száma. A külföldről támogatott - így a résztvevő cégek számára minimális költséggel járó - tisztább termelési programokra nehéz jelentkezőket toborozni, más szektorokba pedig egyáltalán nem jutott el a környezeti gondolat. Ezek közé tartozik például a kereskedelem.


A cikk második része

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.