A Friesland Hungária Zrt. két termékét szerdán kezdték vizsgálni az élelmiszerbiztonsági szakemberek, mivel alapos gyanú merült fel, hogy ezekbe a tejdesszertekbe kerülhetett abból a Csehországból származó sárgabarack-lekvárból, amely esetleg dioxinnal szennyeződhetett a lekvár guargumi-tartalma miatt.
A lépés célja, hogy a szükséges vizsgálatok elkészültéig a fogyasztók a legnagyobb biztonságban érezhessék magukat - indokolja a termékek visszavonását a bolti forgalomból a vállalat. A cég közleményében emlékeztet: július végén vált ismertté, hogy dioxinnal szennyezett guargumi-szállítmány érkezett Európába, és feltételezhető, hogy a Magyarországon forgalmazott élelmiszerekbe is jutott belőle.
Az alapanyag-beszállítótól kapott jelzések alapján a Friesland Hungária Zrt. augusztus elején az EU előírásának megfelelően önbejelentést tett a sárgabarackos Túróvarázsra és a sárgabarackos ízesítésű Krémes Duó krémtúróra vonatkozóan. Az Országos Élelmiszervizsgáló Intézetben (OÉVI) végzett ellenőrzések eredményeinek megérkezéséig a fogyasztók megnyugtatása érdekében a cég menedzsmentje szükségesnek látta, hogy visszahívják a sárgabarackos ízesítésű Túróvarázst és a sárgabarackos ízesítésű Krémes duót.
A Friesland Hungária a vállalati irányelveknek megfelelően rendszeresen ellenőrzi a termékeit illetve az általa vásárolt alapanyagokat, és eddig minden eredmény negatív volt - jegyzi meg a cég közleményében. A társaság a most vizsgált tejdesszertek esetében is megnyugtató eredményre számít.