TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A Magyarországon bevezetendő spanyol modell az állam, a gyártók és a lakosság közötti költségmegosztásban egy olyan megoldás, amely nem jár a lakossági gyógyszerkiadások emelésével, és fenntartja az ellátás színvonalát - szögezte le az egészségügyi államtitkárság a közleményében.

Mint kifejtették: az egészségügyi államtitkárság az úgynevezett generikus gyógyszerek területén az elmúlt időszakban számos árcsökkentést elérő szabályozást vezetett be, de ezeknek a spanyol modellben érintett gyógyszerekre nem volt hatása, ezért volt szükség az új szabályozásra.

Az Országgyűlés által hétfőn elfogadott egyes egészségügyi tárgyú törvények módosításáról szóló törvény több gyógyszer-támogatáspolitikai szabályváltozást is tartalmazott. Ennek egyik eleme a nemrég Spanyolországban bevezetett szabályozáshoz hasonló úgynevezett spanyol modell. Ennek alapján azon gyógyszerek esetében, amelyeket a társadalombiztosításba 2006 előtt fogadtak be, illetve még azonos hatóanyagú és beviteli formájú versenytársuk nincsen, azaz árverseny nem alakulhatott ki, a forgalmuk alapján az állam által fizetett társadalombiztosítási támogatás 10 százalékát vissza kell téríteniük az egészségügy és a gyógyszerkassza finanszírozására.

Az egészségügyi államtitkárság "a folyamatos és biztonságos, térben és időben egységes gyógyszerellátás biztosításában elkötelezett" - hangsúlyozták a közleményben.

A spanyol modell bevezetéséről először az április végén megjelent Széll Kálmán Terv 2.0-ban írt a kormány. A gyógyszer-támogatási rendszer újbóli felülvizsgálatának, majd átalakításának kapcsán a tervezet utalt a spanyolországi új gyógyszer-támogatási modell néhány elemére: a régebb óta támogatott készítmények meghatározott körében kötelező árcsökkentésére, a lakossági térítési díjak meghatározott körben történő emelésére, valamint a térítési díjminimum bevezetésére.

Hétfőn a magyar Országgyűlés által elfogadott újabb egészségügyi salátatörvényben a spanyol modellnek egy eleme szerepelt, amelynek értelmében: egyes, régóta támogatott gyógyszerek gyártóit augusztustól pluszfizetési kötelezettség terheli.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) kedden azt közölte: 2012 augusztusától 532 gyógyszert érint a spanyol modell. Ez a szám viszont hónapról hónapra változik, mivel a hat évvel korábban befogadott termékek bekerülnek a szabály hatálya alá, illetve ki is kerülhetnek onnan gyógyszerek.

Az OEP számításai szerint az idén nagyjából 850 millió forint, majd 2013-ban és 2014-ben 5,8-7,4 milliárd forint folyhat be a gyógyszergyártók befizetéseiből.

Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (IGYE) szerdai közleményében azt írta: az elfogadott spanyol modell a hatékony betegellátáshoz nélkülözhetetlen innovatív készítmények után fizetendő extra adó további 50 százalékos emelkedését jelenti.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.