2012. június 21. 11:34

A Magyarországon bevezetendő spanyol modell az állam, a gyártók és a lakosság közötti költségmegosztásban egy olyan megoldás, amely nem jár a lakossági gyógyszerkiadások emelésével, és fenntartja az ellátás színvonalát - szögezte le az egészségügyi államtitkárság a közleményében.

Mint kifejtették: az egészségügyi államtitkárság az úgynevezett generikus gyógyszerek területén az elmúlt időszakban számos árcsökkentést elérő szabályozást vezetett be, de ezeknek a spanyol modellben érintett gyógyszerekre nem volt hatása, ezért volt szükség az új szabályozásra.

Az Országgyűlés által hétfőn elfogadott egyes egészségügyi tárgyú törvények módosításáról szóló törvény több gyógyszer-támogatáspolitikai szabályváltozást is tartalmazott. Ennek egyik eleme a nemrég Spanyolországban bevezetett szabályozáshoz hasonló úgynevezett spanyol modell. Ennek alapján azon gyógyszerek esetében, amelyeket a társadalombiztosításba 2006 előtt fogadtak be, illetve még azonos hatóanyagú és beviteli formájú versenytársuk nincsen, azaz árverseny nem alakulhatott ki, a forgalmuk alapján az állam által fizetett társadalombiztosítási támogatás 10 százalékát vissza kell téríteniük az egészségügy és a gyógyszerkassza finanszírozására.

Az egészségügyi államtitkárság "a folyamatos és biztonságos, térben és időben egységes gyógyszerellátás biztosításában elkötelezett" - hangsúlyozták a közleményben.

A spanyol modell bevezetéséről először az április végén megjelent Széll Kálmán Terv 2.0-ban írt a kormány. A gyógyszer-támogatási rendszer újbóli felülvizsgálatának, majd átalakításának kapcsán a tervezet utalt a spanyolországi új gyógyszer-támogatási modell néhány elemére: a régebb óta támogatott készítmények meghatározott körében kötelező árcsökkentésére, a lakossági térítési díjak meghatározott körben történő emelésére, valamint a térítési díjminimum bevezetésére.

Hétfőn a magyar Országgyűlés által elfogadott újabb egészségügyi salátatörvényben a spanyol modellnek egy eleme szerepelt, amelynek értelmében: egyes, régóta támogatott gyógyszerek gyártóit augusztustól pluszfizetési kötelezettség terheli.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) kedden azt közölte: 2012 augusztusától 532 gyógyszert érint a spanyol modell. Ez a szám viszont hónapról hónapra változik, mivel a hat évvel korábban befogadott termékek bekerülnek a szabály hatálya alá, illetve ki is kerülhetnek onnan gyógyszerek.

Az OEP számításai szerint az idén nagyjából 850 millió forint, majd 2013-ban és 2014-ben 5,8-7,4 milliárd forint folyhat be a gyógyszergyártók befizetéseiből.

Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (IGYE) szerdai közleményében azt írta: az elfogadott spanyol modell a hatékony betegellátáshoz nélkülözhetetlen innovatív készítmények után fizetendő extra adó további 50 százalékos emelkedését jelenti.

MTI

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.