3p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Költségvetési Tanács elnöke szerint az egyensúly nem állítható helyre minőségi költségvetési tervezés nélkül, mint ahogy fenntartható fejlődés sem képzelhető el minőségi teljesítményeket elismerő gazdaságfejlesztés nélkül.

Kovács Árpád szerint minőségi költségvetési tervezés kell az egyensúly helyreállításához, ezt a nemzeti minőségügyi konferencián mondta szerdán Budapesten, hozzátéve, az innovációnak is van minősége, és ez a kormányzati gazdaságfejlesztési törekvésekre is igaz. A konferenciát abból az alkalomból rendezték meg, hogy az Európai Minőségügyi Szervezet Magyar Nemzeti Bizottságát (EOQ MNB) 40 éve alapították meg.

Napjainkban a minőség fogalma egyre kiterjesztettebben értelmezhető. A társadalom, a gazdaság és a kulturális szféra minden intézményének, szervezetének működését, az emberek mindennapi életét, az életminőséget a termékek és szolgáltatások - beleértve a közszolgáltatásokat, az igazgatást, oktatást, egészségügyet - minősége határozza meg - mondta Kovács Árpád. Rámutatott: csak lassan nyer teret az a nézet, hogy a társadalmi-gazdasági versenyképesség, a fejlődés egyik legfontosabb tényezője a sokféle értelemben vett minőség; ez a kormányzásra is igaz.

Hangsúlyozta: a gazdaságfejlesztés költségvetési és minőségügyi vonzatainak mélyebb megértéséhez érdemes emlékeztetni arra, hogy a kiváló minőség a jó működésben gyökerezik. A minőség, a társadalmi felelősségvállalás vezet el a fenntartható növekedéshez, így a gazdaságfejlesztés elképzelhetetlen minőségfejlesztés nélkül. Ez pedig csak akkor hatékony, ha a minőség javítása, fejlesztése a közigazgatás, az oktatás és az egészségügy minden szintjét is érinti - emelte ki Kovács Árpád.   

Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára a konferencián arról beszélt, hogy a Nemzeti Energiastratégiát tavaly ősszel fogadta el az Országgyűlés, a Nemzeti Közlekedési Stratégia jövő ősszel kerülhet a kormány, majd a parlament elé. Szólt arról: a nemzeti fejlesztési tárca mind az energiastratégia, mind a közlekedési stratégia koncepciójának kidolgozásába bevonta és bevonja az ágazati tudományos, gazdasági és társadalmi szervezetek képviselőit. Kiemelte: a Nemzeti Közlekedési Stratégiát az Európai Unió elképzeléseihez kell igazítani, a közösségi klíma-, energetikai, környezetvédelmi és fenntarthatósági politikából kell levezetni.

A Nemzeti Közlekedési Stratégiával párhuzamosan készül az Országos Vasútfejlesztési Koncepció is, amely rögzíti a személy- és áruszállítás szolgáltatásfejlesztési céljait, a vasúti infrastruktúra hosszú távú programját - közölte az államtitkár.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!