2012. május 31. 05:49

A Költségvetési Tanács elnöke szerint az egyensúly nem állítható helyre minőségi költségvetési tervezés nélkül, mint ahogy fenntartható fejlődés sem képzelhető el minőségi teljesítményeket elismerő gazdaságfejlesztés nélkül.

Kovács Árpád szerint minőségi költségvetési tervezés kell az egyensúly helyreállításához, ezt a nemzeti minőségügyi konferencián mondta szerdán Budapesten, hozzátéve, az innovációnak is van minősége, és ez a kormányzati gazdaságfejlesztési törekvésekre is igaz. A konferenciát abból az alkalomból rendezték meg, hogy az Európai Minőségügyi Szervezet Magyar Nemzeti Bizottságát (EOQ MNB) 40 éve alapították meg.

Napjainkban a minőség fogalma egyre kiterjesztettebben értelmezhető. A társadalom, a gazdaság és a kulturális szféra minden intézményének, szervezetének működését, az emberek mindennapi életét, az életminőséget a termékek és szolgáltatások - beleértve a közszolgáltatásokat, az igazgatást, oktatást, egészségügyet - minősége határozza meg - mondta Kovács Árpád. Rámutatott: csak lassan nyer teret az a nézet, hogy a társadalmi-gazdasági versenyképesség, a fejlődés egyik legfontosabb tényezője a sokféle értelemben vett minőség; ez a kormányzásra is igaz.

Hangsúlyozta: a gazdaságfejlesztés költségvetési és minőségügyi vonzatainak mélyebb megértéséhez érdemes emlékeztetni arra, hogy a kiváló minőség a jó működésben gyökerezik. A minőség, a társadalmi felelősségvállalás vezet el a fenntartható növekedéshez, így a gazdaságfejlesztés elképzelhetetlen minőségfejlesztés nélkül. Ez pedig csak akkor hatékony, ha a minőség javítása, fejlesztése a közigazgatás, az oktatás és az egészségügy minden szintjét is érinti - emelte ki Kovács Árpád.   

Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára a konferencián arról beszélt, hogy a Nemzeti Energiastratégiát tavaly ősszel fogadta el az Országgyűlés, a Nemzeti Közlekedési Stratégia jövő ősszel kerülhet a kormány, majd a parlament elé. Szólt arról: a nemzeti fejlesztési tárca mind az energiastratégia, mind a közlekedési stratégia koncepciójának kidolgozásába bevonta és bevonja az ágazati tudományos, gazdasági és társadalmi szervezetek képviselőit. Kiemelte: a Nemzeti Közlekedési Stratégiát az Európai Unió elképzeléseihez kell igazítani, a közösségi klíma-, energetikai, környezetvédelmi és fenntarthatósági politikából kell levezetni.

A Nemzeti Közlekedési Stratégiával párhuzamosan készül az Országos Vasútfejlesztési Koncepció is, amely rögzíti a személy- és áruszállítás szolgáltatásfejlesztési céljait, a vasúti infrastruktúra hosszú távú programját - közölte az államtitkár.

MTI

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.