2p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén -
nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2023 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

A Momentum EP-képviselője levélben fordult az Európai Bizottsághoz a magyar oktatás jelene és jövője érdekében.

Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője levélben kérte az Európai Bizottság elnökét, valamint az oktatásért és költségvetésért felelős biztosokat, hogy kössék az oktatás reformjához az uniós pénzeket, olvasható a párt szombati közleményében.

Mint írják, az Ursula von der Leyennek, Didier Reyndersnek és Johannes Hahnnak címzett levélben Donáth arról ír, hogy az elmúlt években a magyar oktatás helyzete súlyos válságba jutott. A pedagógusszervezetek demonstrációira viszont a kormány előbb a sztrájkjog gyengítésével reagált, majd a státusztörvénnyel még tovább szűkítette a tanárok autonómiáját.

Donáth Anna az oktatási reformhoz kötné az uniós pénzekete. Fotó: Facebook
Donáth Anna az oktatási reformhoz kötné az uniós pénzekete. Fotó: Facebook

A státusztörvény-tervezet olyan rendelkezéseket tartalmaz, amelyek a pedagógusok fegyelmezését célozzák, például az iskolai maximális napi munkaidő 8-ról 12 órára emelése, a pedagógusok technikai eszközeiken való megfigyelése, emellett a tanárok munkaidőn kívül sem nyilatkozhatnának a közoktatásról.

– fogalmaz a levélben.

Hozzáteszi, „a törvény következtében több ezer tanár hagyhatja ott a tanári pályát, ami beláthatatlan következményekkel járna a már ígyis tanárhiánnyal küszködő oktatási rendszerre.”

A képviselők a levélben arra kérik a Bizottságot, hogy a felfüggesztett uniós forrásokat csak három feltétel teljesítése esetén adja oda a magyar kormánynak:

  • vonják vissza a státusztörvényt,
  • hajtsanak végre azonnali, 50 százalékos pedagógus-béremelést,
  • és indítsák be a magyar oktatás reformját a tanárok és diákok érdemi bevonásával.

A levelet még 16, Renew Europe-frakcióhoz tartozó EP-képviselő írta alá, köztük Guy Verhofstadt volt belga miniszterelnök is.

Donáth Anna Facebook-oldalán hozzáteszi: "A három pontos követelésünk semmivel sem nehezítik meg az EU-s pénzek hazahozatalát, hiszen megvalósításuk könnyű: pusztán politikai akarat kérdése".

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!