<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

A TASZ képviseli a múlt szerdán kirúgott nyolc tanárt a munkaügyi bíróságon. 

A Társaság a Szabadságjogokért közleményében úgy fogalmaz, hogy pontosan egy hete nyolc olyan pedagógus veszítette el munkáját, akik az oktatás tarthatatlan helyzetére hívták fel a figyelmet polgári engedetlenséggel.

A TASZ úgy gondolja, hogy ez a retorzió aránytalan volt, hiszen a három hónap alatt, mióta a tiltakozások elkezdődtek, az érintett pedagógusoknak mindössze 10-15 órájuk maradt el. A szervezet hozzáteszi, hogy ami még ennél is fontosabb, az az, hogy az akciójuk szabad véleménynyilvánítás körébe tartozik, amelyet az Alaptörvény véd. Mint írják, ezek mellett a hátrányos megkülönböztetés gyanúja is felmerülhet, hiszen nem azokat a pedagógusokat rúgták ki, akik a legtöbbet engedetlenkedtek, és így a legtöbb órájuk maradt el. A keresetet még ebben a hónapban beadják a bíróságnak, a munkajogi pert Sziklai Tamás ügyvéddel indítják meg – teszi hozzá végül a jogvédő szervezet.

Ahogy arról korábban is írtunk, a tankerületi igazgatók 2022. december 1. hatállyal három fővárosi gimnázium nyolc pedagógusának szüntették meg rendkívüli felmentéssel közalkalmazotti jogviszonyát: