11p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Csütörtökön Gulyás Gergely kancelláriaminiszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő tart sajtótájékoztatót a kihelyezett kormányülésen született döntésekről.

A csütörtökön 10 órakor kezdődött Kormányinfóról lapunk percről percre közvetítésben számol be.

Kérdések:

12.32:

Az elbocsátásra kerülő katonatisztek plusz juttatást kapnak, ami biztos alapot jelent (keresetük 70 százaléka, csökkentve a nyugdíjig hátralevő évek százalékával), és emellett dolgozni is tudnak – válaszolta kérdésre Gulyás Gergely.

12.27:

Ha az uniós pénzek hitelrészét is megkapnánk, abból lehetne finanszírozni a napelemek energiatárolását. Az akkumulátor beszerzése egy háztartásnál lényegesen drágább, mint a napelem, ez egy nagyobb üzemnél éri meg. A szaldóelszámoláshoz hálózatfejlesztésre lenne szükség, hogy vissza lehessen térni a visszatápláláshoz – ismertette kérdésre Gulyás Gergely.

12.20:

Nincs olyan lehetőség, hogy megfosszák Magyarországot az EU soros elnöki tisztétől, a felvetés pedig abszurd – vélte Gulyás Gergely arra a felvetésre, hogy egyes politikusok a közösségi médiában már erre tettek utalást.

12.13:

Gulyás Gergely szerint az összes igényelt munkaerőt magyarokkal lehetne feltölteni a debreceni akkumulátorgyárban – válaszolta a miniszter az erre vonatkozó kérdésre. Célirányos szakképzésre, a munkaerőpiac feltérképezésére van szükség ehhez – tette hozzá. A miniszter szerint a nemzetgazdaságilag kiemelt beruházás felgyorsítja az ügyintézést.

12.05:

Kategórikusan nemmel válaszolt Gulyás arra a kérdésre, hogy felmerült-e, a többlet áfabevétel miatt csökkentsék az áfát. Gulyás Gergely szerint az áfacsökkentés nem árcsökkenést, hanem a kereskedelmi profit emelkedését jelenti. (A kormány indítványára az Országgyűlés számos termék áfáját 5 százalékra csökkentette már – A szerk.)

12.03:

Nem elfogadható, ha több a kuratóriumi tagok fizetése, mint a kifizetett ösztöndíj – mondta Gulyás Gergely.

12.00:

Biztonsági okokból nem tudható, lesz-e kétoldalú találkozó Orbán Viktor kormányfő és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök között csütörtökön Brüsszelben – mondta Gulyás Gergely.

11.56:

A miniszter nem lát kivetnivalót abba, hogy a Fidesz frakcióvezetője, Kocsis Máté is jelen volt a kormányülésen. Mint mondta, az Antall-kormány óta előfordul, hogy frakcióvezetőt meghívnak.

11.55:

Gulyás a Kormányinfón hallott először arról, hogy a Fidesz-közeli Makronóm Intézet napokkal a publikálás előtt megkapta a KSH kiskereskedelmi adatait.

11.52:

A meddőségi központok hatékonyságát javító változtatás van folyamatban, egy életkor kapcsán van orvosszakmai vita, de strukturális változtatásokról nincs szó – válaszolta Gulyás Gergely.

11.50:

Varga Judit miniszterként „kapta” Völner Pált mint államtitkárt, az államtitkárság egyik főosztályán történtek a visszaélések – mondta az erre vonatkozó kérdésre Gulyás Gergely, aki hozzátette, mindenkit megillet az ártatlanság vélelme.

11.38:

Nem terveznek a debreceni akkumulátorgyár térségében különleges gazdasági övezetet létrehozni – mondta Gulyás. Azzal indokolta, hogy Debrecen egymaga nagyobb, mint Iváncsa vagy Göd esetében az egész térség.  A hajdúsági vármegyeszékhely meg tud egyezni a környező településekkel – fűzte hozzá. (Dunaújvárosnak is voltak ilyen megegyezései például Iváncsával – A szerk.)

11.35:

Egyelőre nem érdemes semmilyen konstrukcióban gondolkodni a Liszt Ferenc repülőtér megvásárlása kapcsán, mert a tárgyalások most kezdődnek. Nincs feltétlenül olyan cél, hogy többségi állami tulajdon legyen – mondta Gulyás Gergely.

11.32:

Nem kaptak olyan kérést a román diplomáciától, hogy távolítsák el a Parlamentről a székely zászlót – mondta a miniszter. Nincs olyan döntés, hogy magasabb szintű kormányzati részvétel legyen a Székely Szabadság Napja rendezvényein.

11.30:

A hadseregben az indokoltnál, a közlegényekhez képest több a tisztek létszáma – válaszolta a hadseregben bevezetett elbocsátásokra vonatkozó kérdésre Gulyás Gergely. Most ütőképes haderő kell, ebbe igenis belefér, hogy hol van szükség kevesebb vagy több emberre – fűzte hozzá.

11.28:

Hajdú-Bihar vármegyében gördülékenyebbé vált az egészségügyi ellátás – értékelte a térségben már bevezetett átalakításokat a kancelláriaminiszter.

11.27:

Az igazságügyi kamara felett van felügyeleti joga a minisztériumnak, itt indulhat el a vizsgálat – felelte a Völner–Schadl-féle korrupciós ügyre válaszolva Gulyás Gergely. Varga Judit miniszter iránt a kormányzati bizalom erősebb, mint valaha – szögezte le a kancelláriaminiszter.

11.26:

A KRESZ-vizsgák támogatásának összege idén nem emelkedhet, a jövő évi költségvetésben lehet szó erről.

11.25:

A kormány érdekelt abban, hogy Paks II. minél hamarabb meginduljon. Gulyás azt mondta, ami orosz hitelt eddig lehívott az ország, azt kivétel nélkül törlesztették is.

11.24:

Az akkumulátor közvetlen állami támogatásáról még nem született döntés, az illetékes a Külgazdasági és Külügyminisztérium – válaszolta a tárcavezető.

11.22:

Nyitottak arra, hogy vezető politikusok (államtitkárok, helyettes államtitkárok, kormánybiztosok) meghatározott ideig lehessenek tagjai közérdekű vagyonkezelő alapítványok kuratóriumainak – mondta a kancelláriaminiszter az erre vonatkozó kérdésre.

11.19:

Gulyás Gergely nem erősítette meg, hogy a kormány azt kérte volna, nyolc orosz oligarcha szankcionálását ne hosszabbítsa meg az EU – válaszolta az erre vonatkozó kérdésre Gulyás. Nem kommentálta azt sem, hogy sajtóhírek szerint Kirill pátriárka korábban a KGB-nek lehetett az ügynöke.

11.14:

A Dunaferr-dolgozók fél évnyi bére 16 milliárd forint, bíznak benne, hogy ez alatt új munkáltatót (befektetőt) tudnak találni. Ha lesz fejlemény, beszámolnak róla.

11.12:

Az ország kőolajellátása biztosított, ahogy a többi Közép-Európai országé is. A szankciós kormányálláspont megerősítése az az 1,4 millió ember, aki a nemzeti konzultációt kitöltötte – mondta Gulyás Gergely. Az Azerbajdzsánból megvásárolható gáz kérdésében akár az EU segítsége is szóba jöhet.

11.10:

A határvédelemre költött összeg felét kéri vissza Magyarország az EU-tól, ez több, mint 1 milliárd euró.

11.09:

A kárpátaljai magyar vezetőkkel találkozott Gulyás Gergely, ők arról számoltak be, a helyzet nehéz, de a magyarság kitart – ismertette a kancelláriaminiszter. „Akik elmentek, azok a sorozott korban levő férfiak” – tette hozzá. Amagyar állam támogatási csomagjának összeállítása most zajlik. Nemcsak az ottani magyarokat, hanem az összes ott élőt támogatják – húzta alá.

11.08:

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter tárgyalhat a Liszt Ferenc repülőtér visszavásárlásáról – mondta a miniszter.

11.07:

A szélerőműveket közelebb lehet majd hozni a településekhez – válaszolta az erre vonatkozó kérdésre.

11.06:

Nem tudnak eleget tenni a közalkalmazottak, köztisztviselők 25 százalékos béremelési követeléseinek, mert a költségvetés keretei között nincs lehetőség – mondta Gulyás Gergely. A miniszter az eddigi béremelésekre emlékeztetett.

11.04:

Az akkumulátorgyár elleni aggályokat az illetékes hatóságok cáfolják, azokra egyértelmű világos választ kell adni – közölte a miniszter.

11:01:

A Katasztrófavédelem felkészült arra, ha esetleg egy, a törökországihoz hasonló földrengés sújtaná Magyarországot, de annak esélye rendkívül kicsi, a Kárpát-medence ebből a szempontból nagyon biztonságos – mondta Gulyás Gergely.

10.58:

Az iparfejlesztésre szánt összegek 90 százalékát EU-s hitelből finanszíroznák. Enélkül a magyar kormánynak kellene ezt az összeget előteremteni, ha nem férünk hozzá a hitelhez, elő is teremtik – szögezte le Gulyás Gergely.

10.55:

Az akkumulátorgyárra vonatkozó kérdésre Gulyás azt mondta, az 3000 milliárdos beruházás, az adóbevételek miatt megéri, és munkahelyek ezreit teremti. A legszigorúbb környezetvédelmi szabályokat be kell tartania a CATL-nek is. A sajtóban megjelent 320 milliárdos támogatás nem pontos, mert az ipari parkban százmilliárdos fejlesztésekre az akkumulátorgyár nélkül is szükség lenne.

10.53:

Gulyás nem válaszolt érdemben arra a kérdésre, hogy az élelmiszerárstopra vonatkozó intézkedés meddig marad. „Amíg az ellátásbiztonságot nem veszélyezteti” – mondta a tárcavezető. A hatályos szabályozás szerint az ársapka április 30-is tart.

10.50:

Bárkinek joga van kérni felvételét a NATO-ba, az ukrán kérést is támogatták, de a kárpátaljai őshonos magyarság ügyét (nyelvtörvény, oktatási törvény) meg kell oldaniuk, az messze áll attól, amit európai mércével elfogadhatónak tartunk – ismertette a kancelláriaminiszter.

10.47:

A MOK követelései nem kerültek szóba a kormányülésen – válaszolta Gulyás Gergely az erre vonatkozó kérdésre. A változásokról a kamarával kell tárgyalnia az egészségügyi kormányzatnak.

10.45:

A közérdekű vagyonkezelő alapítványokban betöltött tagságról történt lemondás „abszolút zsarolás” miatt történt – közölte a kancelláriaminiszter ugyancsak kérdésre. A polgármesterek egyelőre maradhatnak a kuratóriumokban, pártállástól függetlenül.

A felügyelő bizottságokban alig van érintett. A módosítást akkor fogják törvényjavaslatként benyújtani, ha megegyeznek az Európai Bizottsággal.

10.39:

Határkerítés kérdése: „Magyarországnak nem igaza volt, hanem igaza lesz” – mondta Gulyás Gergely. A külső határvédelem fontos, különben a belső határvédelem is nehéz lesz.

10.36:

Az úgynevezett dollárbaloldalra vonatkozó kérdésre Gulyás Gergely azt válaszolta, szerinte nem lenne meglepő, ha kiderülne, az ellenzéket külföldről irányítanák.

A tizedik szankciós csomagra vonatkozó kérdésre azt mondta, nem akar előzetes spekulációkra vállalkozni, meg kell várni a konkrét javaslatot.

A 2024-es női kézilabda Eb-ről azt mondta, talán egy városban egy csoport meccseit meg lehet rendezni.

Bejelentések:

10.33:

A kuratóriumi tagságról lemondott az összes vagyonkezelő alapítványban tag miniszter is február 15-ével. Vagy ezt, vagy a kormányzati mandátumukat kell viszaadniuk – közölte a miniszter.

10.31:

Észszerű kompromisszumokat köt Magyarország az Unióban, ez lesz a mostani EU-csúcson is. Még akkor is támogatják, ha annak közösségi jogalapja nincs – mondta Gulyás Gergely.

10.29:

Békét szeretnének Ukrajnában – röviden ezt is közölte a kancelláriaminiszter, ugyanakkor hozzátette, el kell kerülni a háború eszkalációját, a világháborút.

Anyagilag is támogattuk az ukránokat, de fegyvert nem küldünk, mert az csak Kárpátalján keresztül mehetne, és mindenki érdeke, hogy az ne történjen meg – mondta Gulyás Gergely.

10.26:

Magasabb volt a béremelkedés, mint az infláció – állította a kancelláriaminiszter. A nyugdíjakat az inflációval emelték, a 13. havi nyugdíjakat is. Bíznak benne, hogy a 14,5 százalékos nyugdíjemellés magasabb is lesz, mint az egész éves idei infláció.

A fő cél az infláció leszorítása, a munkahelyek megvédése és a recesszió elkerülése – közülte a miniszter.

Az ipari és mezőgazdasági energiaigényt egy 2030-ig tartó eenergiastratégiával tekintették át, ebben a nukleáris, a megújuló energia és a hálózatfejlesztés is fontos szerepet tölt be. 2030-ig 1 millió okosmérőt is felszerelnének.

Szeretnék az Adria kőolajvezetés kapacitását bővíteni, ezt kiemelt fontosságú projektnek nevezte.

A százhalombattai finomítót átállítanák többféle nyersanyag feldolgozására, a középületek energiahatékonysági fejlesztését felgyorsítanák.

Az évtized végére a hidrogénmeghajtású buszok beszerzését is szeretnék megvalósítani.

10.19:

A törökországi földrengésről Gulyás Gergely a Belügyminisztériumra hivatkozva azt mondta, a magyarok eddig 27 túlélőt mentettek ki, illetve számos áldozatot is találtak. Magyar állampolgárságú érintettről nincs tudomásuk, az ott tartózkodó 16 magyarral felvették a kapcsolatot, mind jól vannak. Együttérzésükről biztosította a törököket és szíreket.

Előzmény:

A várhatóan február 20-án kezdődő tavaszi parlamenti ülésszak előtt kihelyezett kormányülést tartott Orbán Viktor kabinete. A miniszterek megbeszélésén az ukrajnai háború és annak nemzetközi összefüggései, az energiaválság, az EU tervezett teljes olaj- és gázembargója mellett a vidékfejlesztési stratégia és a magyar tudomány perspektívái is szóba kerülhettek.

Fontos kérdés lehet, hogy meddig tarthatóak fenn a normális piacgazdaságban megengedhetetlen árstopok, a gazdaságfejlesztési miniszter kijelentése alapján ezek kivezetése is téma lehet a csütörtöki Kormányinfón.

Az árstopok kivezetését szakmai szervezetek is egyre erősebben kritizálják.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!