2p

Az Európai Parlament (EP) petíciós bizottsága elé került a magyar Erasmus-ügy.

Négy diákszervezet ugyanis közös beadvánnyal fordult a testülethez, írja a Népszava. Ebben azt kérik, hogy az Európai Unió illetékes intézményei vonják ki az oktatást az uniós költségvetés védelmét szolgáló intézkedések alól.

A szakbizottság szerdán tárgyalta a petíciót, amelyet a szerzők nevében Turi Ádám ismertetett. Szerinte az Erasmus+ ösztöndíjak finanszírozásának ideiglenes befagyasztása 21 oktatási intézmény 182 ezer diákját érintheti, ami az egyetemi hallgatók 62 százaléka.

Nem szeretnék, ha rajtuk csattanna az ostor. (Illusztráció.) Fotó: Depositphotos
Nem szeretnék, ha rajtuk csattanna az ostor. (Illusztráció.) Fotó: Depositphotos

Sajnálatosnak mondta, hogy a brüsszeli intézkedések kárvallottjai az ártatlan diákok, ráadásul az intézkedések szerinte el sem érik a céljukat, azaz az EU költségvetési érdekeinek a védelmét.

A szakbizottsági ülésen az Európai Bizottság képviselője azt mondta, hogy a labda a magyar térfélen pattog, a budapesti hatóságoknak kell meghozniuk azokat az intézkedéseket, amelyek eloszlatják az uniós támogatások nem szabályos felhasználásával kapcsolatos aggodalmakat a közalapítványi formában működő egyetemeken.

A szakbizottság úgy döntött, hogy nyitva tartja a petíciót, vagyis a témára később még visszatér.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!