3p

A szülők közel kétharmada szerint 50 ezer forintnál is nagyobb összeget kell költeni gyermekenként az iskolakezdésre – derül ki a Provident Pénzügyi Zrt. legújabb, saját ügyfelei körében végzett kutatásából. Sok családban hónapokon keresztül spórolnak a tanszerek beszerzésére, és van, aki hitelt is felvesz a kiadások fedezésére, ezért a pénzügyi tudatosságnak kiemelt szerepe van az iskoláskorú gyermekeket nevelő családok életében.

Iskolatáska, füzetek, írószerek, tornafelszerelés – a legtöbb családban már a nyári szünet közepén felkerülnek a bevásárlólistára az iskolakezdéshez szükséges eszközök. A szülők jelentős része több hónapig tudatosan spórol, hogy minden felszerelést be tudjon szerezni szeptemberig – derül ki a Provident Pénzügyi Zrt. több mint 300, saját ügyfele körében végzett felméréséből, mely az iskolakezdéshez kapcsolódó kiadásokat vizsgálta.

A kutatásban megkérdezett szülők 65 százaléka költ 50 ezer forintnál is többet az iskolakezdésre gyermekenként.  

A válaszadók 14 százaléka 40 ezer és 50 ezer forint közé becsülte kiadásait, és nem egész 5 százalékuk gondolja úgy, hogy 20 ezer és 30 ezer forint közötti összeg elegendő lesz az iskolakezdésre.

 

Ezt se köszönik meg a szülők. Fotó: Depositphotos
Ezt se köszönik meg a szülők. Fotó: Depositphotos

Az iskolakezdés finanszírozása a legtöbb családban tudatos pénzügyi tervezést igényel. Tanácsadóinknak köszönhetően több százezer magyar háztartásban vagyunk jelen, így pontosan látjuk, milyen nagy kihívást jelent a kisgyermekes családoknak ez az időszak és milyen nagy szerepe van ilyenkor a pénzügyi tudatosságnak” – mondta el Pálfalvi Márta, a Provident Zrt. kommunikációs és vállalati kapcsolatok igazgatója.

A családoknál a legnagyobb költségek jellemzően a szeptember elsejét megelőző két hétben jelentkeznek. Az összeg nagyságából adódóan a legtöbben már hónapokkal korábban elkezdenek spórolni: a szülők közel 10 százaléka fedezi iskolakezdési kiadásait megtakarításokból. Jellemzően havonta körülbelül 10 ezer forintot próbálnak meg erre a célra félretenni.

Vannak azonban, akik barátoktól, családtól kapott kölcsönt is igénybe vesznek, a válaszadók kevesebb mint 3 százaléka pedig hitelt is felvesz az iskolakezdéshez kapcsolódó kiadások fedezésére.

Több gyermekes családok esetében az 50 ezer forint felett költők aránya 75 százalék míg a három vagy több gyereket nevelők esetében már 82 százalék nyilatkozott így.

A hitelfelvételnél sem elsősorban a gyermekek száma dönt: azok közül, akik a kutatásban úgy nyilatkoztak, hogy igénybe vesznek hitelt, több mint 70 százalékuk egygyermekes család. Jellemzően a vidéken élők választják a hitelt, ezt a lehetőséget Heves és Fejér vármegyéből jelölték meg többen.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!