5p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Bár Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a múlt heti Kormányinfón cáfolta az európai parlamenti képviselő információit, az Európai Bizottság lapunk megkeresésére adott hivatalos véleménye egybevág azzal, amit Ujhelyi Istvánnal közöltek. Nevezetesen, hogy a kormány már fel tudná használni a pedagógus béremelésre az uniós források egy részét.

 

Nagy port kavart Ujhelyi István egy héttel ezelőtti Facebook-posztja, ami arról szólt, hogy az európai parlamenti képviselő a pedagógusbérek emelése ügyében megkereste Nicolas Schmit foglalkoztatásért és szociális ügyekért felelős uniós biztost. A biztos válaszának lényege, hogy a pedagógusok béremelésére szánt uniós pénzek most is elérhetőek, kizárólag az Orbán-kormányon múlik, hogy e célra azt mikor használja fel.

Az Európai Bizottság (EB) szóvivője, Veronica Favalli lapunk írásban feltett kérdéseire megerősítette, hogy Schmit kapott levelet Ujhelyitől, s arra válaszolt is.

Béremelésre ennyit nem vártak még emberek. Fotó: Depositphotos
Béremelésre ennyit nem vártak még emberek. Fotó: Depositphotos

A nekünk írt válaszban Favalli általánosságban arra hívta fel a figyelmet, hogy a Magyarország számára tett egyik bizottsági ajánlás szerint egyenlő hozzáférést kell biztosítani a minőségi iskolai oktatatáshoz, ami egyebek mellett attól függ, van-e elegendő számú jól képzett pedagógus. Ennek érdekében kiemelten fontos vonzóbbá tenni a tanári szakmát, márpedig ezt a magasabb fizetés elő tudja segíteni. Favalli szerint a magyar kormány elkötelezte magát egy olyan reform mellett, amely során a pedagógusok bére fokozatosan egy megfelelő szintre emelkedik.

Fontos emlékeztetni, hogy a Bizottság az áldását adta a Magyarországgal kötött partnerségi megállapodásra, amely értelmében hazánk 2021-2027 között hozzájuthat az uniós kohéziós alapok pénzeihez.

„Ez azt jelenti, hogy hozzáfoghat a programok megvalósításához, amihez előfinanszírozást kapott” – hangsúlyozza válaszában Favalli.

Mindazonáltal amikor az EB tavaly decemberben jóváhagyta a hagyományos uniós költségvetés forrásainak felhasználását célzó Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program Pluszt – amely kitér a pedagógusok béremelésére is –, arra a következtetésre jutott, hogy az Alapjogi Charta hatékony alkalmazására és végrehajtására vonatkozó horizontális feljogosító feltétel nem teljesült.

„Ez azt jelenti, hogy bár a Bizottság ki tudta fizetni Magyarország számára a műveletek végrehajtásának megkezdését lehetővé tevő előfinanszírozást, amíg az azok elköltéséhez szükséges feltétel nem teljesül, nem fizetik ki a Magyarország által a műveletek végrehajtása során felmerült kiadásokra benyújtott kifizetési kérelmekben szereplő összegeket” – írta Favalli.

A lapunknak adott bizottsági szóvivői válasz tehát szóról szóra megegyezik azzal, amit Ujhelyi kiposztolt a Facebook-oldalára. Amiből arra következtethetünk, hogy

a labda a kormány térfelén pattog, amennyiben teljesíti a jogállamisági feltételeket, megkaphatja a pedagógusok béremeléséhez szükséges összegeket.

A múlt heti Kormányinfón Gulyás Gergely mégis azt mondta, hogy Ujhelyi István állítása nem igaz, sőt, etikátlannak tartja a képviselő posztját. Hozzátette: a 2021-es EU-s költségvetésből eddig egyetlen adminisztratív költségtől eltekintve a kohéziós forrásból semmit nem kapott a magyar kormány. 

„Abban a pillanatban, ha megkapjuk a garanciát a kohéziós pénzekről szóló megállapodásban és az operatív programokban rögzített pedagógusbérre szánt pénzt megkapjuk, abban a pillanatban a tanári béreket meg fogjuk emelni visszamenőlegesen, január 1-jéig” – jelentette ki a miniszter múlt hét csütörtökön.

Természetesen megkérdeztük a Belügyminisztérium sajtóosztályát az üggyel kapcsolatban, amire két helyről is kaptunk választ.

„A 2021-2027-es programozási időszakban a hazánknak járó kohéziós pénzekhez való hozzáférést – melynek része a pedagógusok béremelésére betervezett forrás is – jelenleg teljes egészében blokkolja az a horizontális feljogosító feltétel, amely szerint a Bizottság igazságügyi reformot vár el hazánktól. A tárgyalások a Kormány és a Bizottság képviselői között az elmúlt hónapokban már lezajlottak, nem maradt nyitott kérdés. A kapcsolódó törvénymódosítási csomag részünkről készen áll a benyújtásra, csupán a Bizottság visszajelzését várjuk. Ezt követően pedig már csak a Bizottságon múlik, hogy mikor értékeli a feltétel teljesítését és oldja fel a blokkolást” – írja válaszában a Kormányzati Tájékoztatási Központ.

A Belügyminisztérium Kommunikációs Főosztálya szerint pedig „a pedagógusok munkája iránti megbecsülés jeleként a kormány 2010 óta több ütemben - legutóbb 10 százalék mértékben - emelte a pedagógusok bérét, az orosz-ukrán háború és az uniós szankciók okozta nehéz helyzetben is elkötelezett a további béremelés mellett. Erre akkor lesz lehetőség, amikor Magyarország megkapja a hazánknak jogosan járó uniós forrásokat”.

Válaszuk végén hozzátették azt is, hogy a pedagógus béremelést kizárólag a baloldal veszélyezteti azzal, hogy továbbra is akadályozza az uniós források folyósítását, miközben Brüsszel újabb és újabb követelések teljesítéséhez köti a kifizetéseket.

Április 13-án, csütörtökön 15:30 órakor a Klasszis Klub vendége Ujhelyi István EP-képviselő lesz, akit erről is kérdezhetnek, ha regisztrálnak az ingyenes eseményre.

 

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!