3p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A hétfő a PDSZ akciójával indult, a Belügyminisztériumtól pedig közleményben érkezett meg a reakció az akcióra.

Ahogy arról reggeli cikkünkben is írtunk, ma országos pedagógussztrájk zajlik, délutánt tüntetés lesz, reggel pedig ülősztrájkot tartottak a Belügyminisztérium előtt, a megmozdulások célja a béremelések kiharcolása mellett a státustörvény elleni felszólalás is.

Mindezen események fényében tehát nem meglepő, hogy az oktatásért felelős Belügyminisztérium is úgy érezte, reagálnia kell, a kiadott közlemény szerint a státustörvény tervezetével kapcsolatban így érez a kormány:

a köznevelést és a pedagógusok új életpályáját támogató törvénytervezetekről másfél hónapja tart a szakmai egyeztetés. Rendszeresek a tárgyalások az érdekképviseletekkel, a szakmai szervezetekkel, a Nemzeti Pedagógus Karral és az Országos Köznevelési Tanáccsal. A Belügyminisztérium a szakmai egyeztetések lezárását követően terjeszti a törvényjavaslatokat a kormány elé. A törvénytervezetek a pedagógusok új életpályáját, a köznevelés színvonalának javítását szolgálják.

A béremelésekkel kapcsolatban a Belügyminisztérium pedig ezt üzente:

az oktatásban a gyermekek az elsők, a pedagógusok további béremelésére, egyszerűsített előmenetelre számíthatnak. Aki jobban tanít, többet foglalkozik a gyerekekkel, jobban kereshet.

A Belügyminisztérium célja, hogy a pedagógusok anyagi és erkölcsi megbecsülését emelje. Mint ismert, a kormány 2023. januárjától 10 százalékos pedagógusbéremelést tudott megelőlegezni. Amikor Magyarország megkapja a hazánknak jogosan járó uniós forrásokat, a rendszerváltás óta a legnagyobb mértékű pedagógus béremelés következhet. Amennyiben megérkeznek az uniós források, akkor az idei béremelés mértéke januárig visszamenőleg legalább 21 százalékos lesz, ezt követően - 2021-hez képest - 2024-ben 25 százalék, 2025-ben pedig 29-30 százalék lehet a béremelés mértéke. A kormány vállalása, hogy 2025-re a pedagógusok átlagfizetése eléri a diplomás átlagbér 80 százalékát.

Így gondolkozik Pintér Sándor minisztériuma. Fotó: MTI/Kovács Attila
Így gondolkozik Pintér Sándor minisztériuma. Fotó: MTI/Kovács Attila

A közlemény végére azért befért egy jó „dollárbaloldalazás” is, a BM egyebek mellett sajnálatát fejezte ki, mert úgy véli, hogy „a pedagógusok alig egy százalékát képviselő Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete továbbra is a baloldal politikai szervezeteként viselkedik, sztrájkokat és tüntetéseket szervez ahelyett, hogy szakmai partner lenne abban, hogy közösen jobbá tegyük a gyermekek oktatását, a szülők elégedettségét és a pedagógusok helyzetét.”

A minisztérium emellett a béremelés felelősségét is rájuk kente, és kijelentette:

a dollárbaloldal hathatós közreműködésének köszönhetően Brüsszel továbbra is húzza az időt a Magyarországnak járó uniós források kifizetésére. Az idei pedagógusbéremeléshez Brüsszel 166 milliárddal tartozik.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!