2017. március 2. 10:04

Mindenki szeretne "látható" hozamot elérni, sokan kockáztatni is hajlandóak ezért. Ám a felvállalt rizikót figyelembe véve elért hozam az esetek többségében csalódást kelt.Szeretné, ha a cége versenyképesebb lenne, növekedni tudna, vagy a nemzetközi piacra kilépne?
Legyen ott az Mfor.hu KKV Növekedés konferencián 2018. március 27-én a Brody Studiosban, és ismerje meg vállalata lehetőségeit!
Előadók: Kovács Ákos (Vodafone), Rákossy Balázs, NGM államtitkár, Oszkó Péter (OXO Labs), Búza Éva (Garantiqa Zrt.), Bársony Farkas (AmCham), esettanulmányok: Márkus Attila, ügyvezető (Pressenger), Kovács Dániel, ügyvezető (Netpincér), Polgár Viktor, elnök (Insomnia Middle East), és sokan mások

Cikksorozatunk első részében azt a kérdést jártuk körbe, hogy mi az, amire érdemes tekintettel lenni, ha a mostani nullához közelítő kamatkörnyezetben szeretnénk eredményesen befektetni. Az írásban kiemeltük, hogy a magasabb hozam elérése érdekében a befektetőknek kockázatot kell vállalniuk. A tapasztalatok azt mutatják, hogy általában nem is ezzel szokott a legnagyobb probléma lenni. Sokkal inkább gond, hogy a befektetők - figyelembe véve az elérhető hozamot - túlságosan nagy veszélynek teszik ki a pénzüket.

A túlzott kockázatvállalás hátterében számos ok húzódik meg, a legfontosabb talán az ismeretek hiánya, legyen szó általános pénzügyiekről vagy piaci tudásról. Szinte biztosan ez is közrejátszik abban, hogy mind a befektetési termékek, mind a "szolgáltatók" kapcsán számos rossz döntést hoznak az emberek. Utóbbiak kapcsán talán felesleges is példákat mondani, hiszen mindennapos dolog, amikor csábító hozamokról hallva vesznek igénybe az emberek olyan közvetítőket, akiknek többnyire semmiféle engedélyük és jogosultságuk sincs. Ha nem akarja valaki már a startvonalnál elbukni a befektetését célszerű mindenképpen utána nézni annak, hogy megvannak-e a jogosítványai annak a vállalkozásnak, amely a befektetésünket kezelné.

Szépen csillog, de nem biztos, hogy jó befektetés

Akkor sem feltétlen jobb a helyzet, ha nem megfelelő fórumon informálódik valaki, vagy olyan múltban történt eseményekből következtet jövőbeniekre, amelyeknek nincs ilyen kihatása. Példaként erre is számos esetet lehet felhozni, amikor valaki a "csúcson száll be". Csak azért, mert a szomszéd vett két éve egy lakást, amelynek értéke 30-40 százalékkal növekedett ez idő alatt, még nem biztos, jelen pillanatban is sikeres stratégiát jelent az ingatlanpiacon befektetni. De sokan árupiaci termékeket is - legyen szó például aranyról - akkor vásárolnak, amikor már a csapból is az folyik, hogy mennyit emelkedett például az arany ára. Ennek, ha szabad így mondani a súlyosbított verziója, amikor valaki fizikai formában is szert tesz ilyen termékre, hiszen ennek tárolása, őrzése további költségekkel járhat, így ha emelkedik is az arany ára, az elérhető hozam alacsonyabb lesz.

Összefoglalva tehát, "vészvillogót" kell, hogy az agyunkba beindítson, ha túl előnyös konstrukciót kínálnak nekünk, de a tuti tippekkel is mindenképpen érdemes csínján bánni. A piacon persze számtalan jó lehetőség adódik, elég belegondolni az utóbbi hetek híreibe, amikor a nagy nemzetközi tőzsdék, és a magyar piac indexe, a BUX is napról-napra emelkedett és történelmi rekordokat ért el. Hasonlóképpen hallhattuk azt is, hogy az ingatlanpiac hogyan szárnyalt. Egyetlen termék (legyen szó egy vállalat részvényéről, vagy egy adott ingatlanról) azonban számos esetben még az általános pozitív trend ellenére is veszíthet az értékéből. A legjobb tehát megosztani a kockázatokat több termékre vagy, ahogy a szaknyelv hívja diverzifikálni a befektetéseinket. Ekkor ugyanis egyszerre többféle, eltérő kockázatú eszközbe tesszük a pénzünket, ami ugyan az egyes egyedi papírok általa  maximálisan elérhető hozamhoz képest alacsonyabb eredményt fog hozni, ám az elért hozamhoz kisebb kockázat felvállalása lesz szükséges. Az a tudás, hogy melyik papír hozta a legtöbbet mindig csak utólag kerül a birtokunkba, míg a diverzifikáció pozitív hatásáért már a befektetés elhelyezésekor meg tudjuk tenni a szükséges lépéseket.

Sokan gondolják azonban, hogy ilyen diverzifikált portfólióhoz sok pénz, több tízmillió forint szükséges. Való igaz, általában a privát banki ügyfeleknek szoktak a befektetési szolgáltatás végző bankok vagy brókercégek ilyen lehetőséget kínálni. Azonban elérhetők a piacon olyan eszközök is, amelyek ennél jóval kisebb összeggel is hasonlóan kedvező kockázat-hozam lehetőséget nyújtanak. Számos olyan befektetési alap - illetve alapcsalád - van ugyanis, amelyek vagy úgynevezett alapok alapjai (tehát más, különböző területen befektető alapokat fognak össze), vagy az eltérő befektetési célponttal (pl. részvény, kötvény, árupiaci vagy éppen ingatlan) rendelkező alapok jegyeiből tudunk a saját kockázatviselési hajlandóságunknak megfelelő kosarat összeállítani.

Mindenképpen célszerű tehát alaposabban tájékozódni. Nem szabad egy "tuti tipp miatt" feleslegesen kockáztatni a kemény munkával megkeresett pénzünket. Sőt, még akkor is célszerűbb profi szakemberek segítségét igénybe venni, ha egy ismerősünk, a szomszédunk, valamely családtagunk egy-egy befektetésen már keresett is, hiszen időközben történhetett olyan piaci változás, ami miatt mi már egészen más hozamkilátások elé nézünk.

mfor.hu