Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Megkezdődtek a különböző egyetemi állásbörzék a Budapesti Corvinus Egyetemen tartott Karrierexpóval. A pályakezdő diplomások számára jelentős mennyiségű állást kínáló rendezvényeken sok esetben van lehetőség még hallgatóként szakmai gyakorlatot találni. A Karrierexpót a következő héten a BME állásbörzéje követi.

Mai kezdődik az idei állásbörze szezon, a "Közgáz" ad otthont a Karrierexpónak. Örömteli hír a végzősök számára, hogy a gazdasági élénkülésnek köszönhetően az állásbörzéken is több lehetőseggel találkozhatnak, és a cégek is elmozdulnak az elmúlt évek pool-építésre koncentráló aktivitásától.

Új szolgáltatások és több állás

Az elmúlt években a válság az állásbörzékre is rányomta bélyegét, ám a visszaesés hatása mára már csökkenni látszik, ami a résztvevő cégek, és az általuk kínált állások számán is látszódik. A BME állásbörzéjén 2009 tavaszán csupán 115 cég jelent meg körülbelül 1000 álláslehetőséggel, egy évvel később ugyanakkor már 138 cég állított ki, akik 1400 munkavállalót kerestek. Az idei börzén már 145 vállalat részvételére számítanak, ami még mindig messze van a válságot megelőző 2008-as 196 vállalattól, de már láthatóak a visszakapaszkodás jelei. A Corvinuson hasonló tendenciák figyelhetőek meg, bár a kiállító cégek száma nem emelkedett radikálisan, az idei börzén már 2000 állást kínálnak a tavalyi 1000-el szemben.

Az álláskeresés egyre inkább online-ná válásával egyébként sokan az állásbörzék létjogosultságát is megkérdőjelezik, amire a ma kezdődő Karrierexpo a Rapid Randi intézményével igyekszik reagálni. Az új kezdeményezés keretében az érdeklődők előzetes regisztrációt követően 3 előre egyeztetett interjún vehetnek részt. Ez a megoldás a netes álláskereséssel szemben az állásbörzék személyes találkozási lehetőségére épít.

Gyakorlati terep az egyetemistáknak

Új jelenség, ami szintén a bolognai folyamathoz, és az ott elvárt kötelező szakmai gyakorlathoz kapcsolódik, hogy az ilyen lehetőségek száma is megsokszorozódott az állásbörzéken. A kiállító cégek jelentős része már nem csak állást, hanem szakmai gyakorlatot is kínál ezeken a rendezvényeken.

A legnagyobb állásbörzék egyébként a Corvinus Egyetemhez és a Műegyetemhez kapcsolódnak, de több más felsőoktatási intézmény is szervez hasonló kiállításokat. Bár pontos számok nincsenek, a két nagy állásbörzén az érdeklődők számát egyaránt 10-10 ezer főre teszik.

Nagyvállalatok terepe az állásbörze

Az állásbörzéken viszonylag kis terepet kapnak a különböző állásközvetítő vállalatok, a cél elsősorban a munkatársakat kereső vállalatok, és az állást kereső fiatalok személyes találkozása. Az őszi és a tavaszi félévben is megrendezésre kerülő kiállítások közül korábban a tavaszi esemény lényegesen nagyobb volt, mint az őszi, ám ez a különbség a bolognai rendszer és a félévben megszerezhető diploma következtében csökkenni látszik.

Természetesen a nagy egyetemi állásbörzék nem kínálnak mindenki számára lehetőséget, a felkínált lehetőségek a rendezvénynek helyet adó egyetemek profiljába illeszkednek. Ennek ellenére a látogatók jelentős része érkezik más intézményekből, ahol hasonló területen szerez (vagy korábban szerzett) végzettséget.

Az ilyen eseményeken megjelenő vállalatok döntő többsége egyébként multinacionális nagyvállalat, a KKV-k költséghatékonysági okok miatt ritkán élnek azokkal a lehetőséggel, amit ezek a rendezvények nyújtanak.

Kosztolányi Bálint

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.