TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

A gyermeket vállaló nők gyakran találkoznak azzal a problémával, hogy szülés után nem sikerül visszailleszkedniük a munka világába. Ugyanakkor ha valaki tudatosan készül erre, jelentősen megkönnyítheti helyzetét. Ehhez egyrészt szemléletváltozásra van szükség, másrészt ösztönözni kell az anyákat a minél hamarabbi visszatérésre. Mfor.hu háttér.

Nehéz gyerek mellett munkát találni

Napjainkban a gyermeket vállaló nők helyzete nem egyszerű: felmérések szerint minden második nő állás nélkül marad, ha szülni megy. A munkáltatók általában hátrányos megkülönböztetést alkalmaznak velük szemben, és a munkaidő alatt gyermekük elhelyezése is nehézséget okoz számukra – derül ki "Az esély bölcsődéje" címet viselő Equal projekt tapasztalataiból. A program két éven át segítette a hátrányos helyzetben élő Békés megyei nőket a munkába való visszatérésben.

Különösen nehéz a helyzet a hátrányos helyzetű régiókban, ahol a bejelentett munkanélküliek aránya rendkívül magas az európai és az országos átlaghoz mérten is. A kisgyermekes anyák sok esetben el sem kezdenek munka után nézni vagy egy idő után feladják a keresést. 

Az Európai Szociális Alap és a magyar kormány finanszírozásával megvalósult projekt célja az volt, hogy segítséget nyújtson a kisgyermekes anyáknak a munka világába való visszatérésben, olyan innovatív képzési program és tanácsadói szolgáltatások kifejlesztésével, melyek hozzásegítik őket az elhelyezkedéshez a munkaerőpiacon vagy saját vállalkozás elindításához.  

Készülni kell a visszatérésre

Ács Barbara, a programban résztvevő Kopernikusz Egyesület munkatársa az mfor.hu-nak elmondta: szerinte ahhoz, hogy jelentősen javuljon a kismamák helyzete, elsősorban szemléletváltoztatásra lenne szükség, hiszen itthon még mindig berögzült szereotípiák uralkodnak. Az Európai Unióban például Magyarországon az egyik legmagasabb a nők háztartási munkával eltöltött óráinak száma. A hölgyek gyakran maguk is elfogadják, hogy ez a normális, így őket is ösztönözni kell arra, hogy hamarabb térjenek vissza a munkaerőpiacra - javítva ezzel esélyeiket.

Úgy vélte, hogy a nőknek tudatosan kellene készülniük a visszatérésre, és törekedniük kellene arra, hogy tisztában legyenek lehetőségeikkel és jogaikkal.  Ha volt előtte munkahelyük, a gyes, gyed ideje alatt tartaniuk kell a kapcsolatot munkaadójukkal, és az sem hátrány, ha tájékoztatják őket terveikről (például mikor szeretnének visszatérni dolgozni), illetve hasznos lehet tájékozódni a vállalat szándékairól is.

Nyilván a mostanihoz hasonló programok elindítása is sokat segíthet azokon a nőkön, akik úgy érzik, semmi esélyük új munka szerzésére a szülés után. A mostani projekten kétszáz jelentkezőből hatvan nő vehetett részt, közülük 18-an már találtak új munkát, és kilencen tudtak visszamenni régi munkahelyükre.

További 14 fő tudott elhelyezkedni annak köszönhetően, hogy a projektet meghosszabbították, és - a programra jelentkezettek újbóli megkeresésevel - egy elhelyezkedést támogató komplex szolgáltató rendszert (kapcsolatfelvétel a munkáltatókkal,  álláskeresési tanácsadás, grafológiai elemzés) indítottak be.

A munkáltatót is érdekeltté kell tenni

Emellett  különböző tanulmányokat, jogtárat és egy Ajánlások könyve címet viselő kiadványt is kidolgoztak, illetve magyar és angol nyelvű e-learning tananyag is készült a programban kidolgozott képzési csomagból. Ezek az anyagok a projekt honlapján bárki számára ingyenesen hozzáférhetőek.

Ács Barbara szerint szükség van arra is, hogy a döntéshozók és munkaadók figyelmét ráirányítsák a problémára különböző módszerekkel (honlap, hírlevél, internetes kampány, sajtómegjelenések, konferenciák), hiszen az ő szemléletváltozásuk nélkül nehéz lenne eredményeket elérni.

Kovács Zita


Menedzsment Fórum 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.