4p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Mindössze 0,7 százalékos gazdasági növekedést vár jövőre Magyarországon az Európai Bizottság, ugyanakkor most kiadott előrejelzése szerint 2010-ben a növekedés már megközelíti a két százalékot.

A hétfőn Brüsszelben nyilvánosságra hozott, szokásos őszi jelentés idén 1,7 százalékos össztermék-növekedést vár az év egészére, hozzátéve, hogy az emelkedés már tavaly is csak 1,1 százalék volt a konszolidációs program hatásaként.

2010-ben az emelkedést 1,8 százalékra teszik Brüsszelben, de a jelentés azt is leszögezi, hogy elemzése az október 18-án benyújtott módosított költségvetési javaslaton alapul, továbbá az ismert nemzetközi helyzet miatt számos bizonytalansági tényező módosíthatja. A magyar kormány legújabb költségvetési tervezetében már egy százalékos visszaesésre számít.

Az összes EU-tagországra kiterjedő prognózis Magyarországra vonatkozó fejezete szerint a megindult gazdasági javulást visszavetette a pénzügyi válság. Október elején az államkötvények piaca megtorpant, az értékpapírpiacon meredek hanyatlás következett be, a forint árfolyama jelentősen romlott - áll az elemzésben, amely szerint Magyarország sérülékenységét elsősorban a magas külső adósság okozza.

A jelentés úgy véli, a válság főleg két csatornán keresztül gyakorol hatást az úgynevezett reálgazdaságra (a pénzügyi szektoron kívüli ágazatokra). A krízis következtében mind az exportteljesítmény, mind a háztartások kölcsöntevékenysége, fogyasztása csökken. Jövőre 1,2 százalékos visszaesés várható a magánfogyasztásban az idei egy százalékos bővülés után.

Tovább lassulhat a gazdaság

Amennyiben a válság még komolyabbra fordul, vagy a hatóságok - mint arról jelenleg egyeztetés folyik - további szigorító intézkedések bevezetésére kényszerülnek, a gazdasági felélénkülés még lassúbbá válhat - véli a bizottság, amely ebben a jelentésben is emlékeztet arra, hogy az Európai Unió a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és a Világbankkal közösen összesen 20 milliárd eurós középtávú támogatási csomagot jelentett be Magyarország javára.

Az államháztartási deficit hiánya jövőre a bruttó össztermék (GDP) 3,3 százalékára csökken, az inflációt 3,9 százalékra várja a brüsszeli bizottság. Utóbbival kapcsolatban a testület úgy vélte, a tavalyi nyolc százalék után a következő években jelentős csökkenés várható egyebek között a nemzetközi olaj- és élelmiszerárak csökkenése, valamint a szigorúbb honi pénzügyi feltételek miatt.

A bérek Brüsszel szerint kitartóbbak maradnak az áraknál, így némi reálbér-emelkedésre is számítani lehet. A foglalkoztatásra az elmúlt időszak jelenségei (a tartósan magas bérek, a foglalkoztatási illetékek növekedése, a cégek profitképességének csökkenése, valamint a nyugdíjazási szabályváltoztatások) negatív hatást gyakoroltak, idén és jövőre is egy-egy százalékos csökkenés prognosztizálható.

Változatlan maradhat a hiány 2010-ben

Az előrejelzés megerősítette, hogy a tavalyi öt százalék után idén már 3,4 százalékra (jóval a korábbi hivatalos célkitűzés, négy százalék alá) csökken az államháztartási deficit a GDP-hez képest, főleg a kiadások további korlátozásának és a konszolidációs program folytatásának köszönhetően. Ebben szerepe van a vártnál jobb bevételi eredményeknek is, amelyek a reméltnél kedvezőbb bérdinamikából és a gazdaság fehéredéséből származtak. Változatlan gazdaságpolitikát feltételezve a hiány 2010-ben is 3,3 százalék lehet.

A bizottság azt is megjegyezte, hogy bevételi oldalon változatlan adórendszerrel kalkulált, tekintve, hogy a kormány visszavonta a tervezett többéves adócsomagot. Kiadási oldalon Brüsszel azt állapította meg, hogy a társadalombiztosítási fejezetekben és az állami fogyasztásban az elemzés készítésekor tervezett megtakarítások várhatóan csak részlegesen teljesíthetők. Leszögezte az elemzés azt is, hogy nem számolt költségvetési enyhítéssel a 2010-es választási év közeledése ellenére sem, és nem vette figyelembe a MÁV Cargo privatizációjából származó bevételt.

A belső államadósság tavaly stabilizálódott, idén valamelyest csökken a GDP 65,4 százalékára, de jövőre és 2010-ben várhatóan ismét mérsékelten emelkedik, egészen 66,2 százalékig - áll még a jelentésben.

MTI/Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!