4p

A célhoz kötött megtakarítások esetében ugyanakkor nagyobb eséllyel tehetik félre a pénzüket az érintettek hónapról hónapra. Igaz ez a fiatalokra is. 

A felmérések azt mutatják, könnyebb takarékoskodni, ha valaki konkrét célra tesz félre pénzt. gyerekkorban szinte mindenki egy-egy célért kezdi el tölteni a malacperselyt. A lehetőség ma már a digitális világban is adott, ráadásul több banknál egyszerre több célra lehet gyűjteni „felcímkézett” pénzt – mondja Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője.

Érdemes célt rendelni a spórolás mellé. Fotó: Depositphotos
Érdemes célt rendelni a spórolás mellé. Fotó: Depositphotos
A különböző hazai felmérések szerint a háztartások 30-40 százalékának egyáltalán nincs megtakarítása, ám ez csak részben függ össze azzal, hogy sokan nem képesek arra, hogy félretegyenek pénzükből. Warren Buffet mondásától - „ne azt takarítsd meg, amit nem költöttél el, hanem költsd el azt, amit nem takarítottál meg” – érthetően messze van az átlagember attitűdje, de azt is látni lehet, hogy sok családban az ad felmentést a takarékosság alól, hogy nincs igazi célja a megtakarításoknak.

A háztartások leginkább az előre nem látható rendkívüli kiadások céljából takarékoskodnak, ám ez a megtakarítási cél magában hordozza a gyors hozzáférhetőséget, hiszen a maga nemében minden kiadás rendkívüli lehet – emlékeztet Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője. Ráadásul a szakértő szerint a megtakarítást ma sokan összekeverik a spórolással, ami inkább kevesebb költést jelent, s bizony így könnyebben is engedik el az emberek a következetességet, és akár már a következő hónapban eltekintenek a pénz megtakarításától. A mostani gazdasági helyzetben, a komoly infláció mellett ráadásul ez teljesen érthető lépés lehet - tette hozzá.

A célhoz kötött megtakarítások esetében ugyanakkor nagyobb eséllyel tehetik félre a pénzüket az érintettek hónapról hónapra. Konkrét, megvalósítható és időben meghatározott célok segíthetnek abban, hogy fókuszálban maradjanak a megtakarítók és következetes haladást érjenek el. A sikerhez fontos, hogy az ilyen, célhoz kötött megtakarítások a többi pénztől elkülönülten legyenek és rendszeres befizetések nyomán láthatóvá váljon a pénznövekmény. Ezen keresztül az, hogy egyre közelebb van a meghatározott cél. A bankok az ilyen célhoz kötött pénzek félretételéhez kínálják a célzott megtakarítási számla szolgáltatásaikat.

Hogyan? 

A megtakarítási számla nem lekötött betét, hanem egy speciális, elkülönített számla, amelyre rendszeresen, általában havonta fix összeget raknak félre az ügyfelek, de természetesen mód van arra is, hogy eseti jelleggel nagyobb összegeket is befizessen valaki.

A célzott megtakarítások esetében ugyanakkor fontos, hogy párhuzamosan, több kitűzött cél elérését is segítsük, így egyre több pénzintézetnél van mód arra, hogy egyszerre több alszámlán tartsuk nyilván a megtakarításokat - mondta a szakember.

A BiztosDöntés.hu összevetése szerint a célhoz kötött megtakarítási számlák elsődleges címzettjei a fiatalok, akik számára még kevésbé a meglévő vagyon magas hozamon történő fialtatásáról, mint inkább a vágyott célok megvalósításáról szólnak a megtakarítási tervek. Gyermekkorban szinte mindenki malacperselyben kezdte meg a spórolást, az idősebbek még emlékeznek az iskolai takarékbélyegre, amivel a tanév alatt lehetett pénzt gyűjteni a nyári álmok megvalósulásáért. A megosztott megtakarítási számlák révén egyszerre indítható rövid távú megtakarítási program a jövő nyári nyaralás költségeinek finanszírozására, miközben egy másik alszámlán lehet spórolni arra, hogy 3-4 év múlva megfelelő alap legyen például egy gépkocsi beszerzésére is. Ugyanakkor a fiatalok mellett természetesen az idősebb korosztály számára is nyitott a lehetőség ilyen típusú megtakarítási termékek indítására. A BiztosDöntés.hu gyűjtése szerint idehaza az OTP, az Erste, a K&H és a MagNet bankoknál van lehetőség konkrét célhoz rendelt megtakarítások gyűjtésére.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!