<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Korábban a bankok lekötés mellett is csak 0,1 százalék kamatot adtak, azóta viszont olyan megtakarítási számlák és folyószámlák is elérhetőek, amik napi kamatozás mellett, lekötés nélkül is akár 8-9 százalékot fizetnek. A megtakarított pénz így rugalmasan hozzáférhető, mégis kamatozik, ami magas infláció mellett különösen fontos. Az alábbi gyűjtésből kiderül, melyik az a három számla, ami lekötés nélkül is a legmagasabb kamatot fizeti.

A látra szóló betétek között általánosságban még mindig a 0,1 százalékos éves kamat a jellemző a legtöbb banknál, sőt 0,05 százalékos kamat is előfordul, így nem mindegy, melyik bank melyik ajánlatát választjuk. A money.hu megtakarítási számlákat összehasonlító kalkulátorából az derült ki, hogy összesen három olyan pénzintézet van, ahol érdemi kamatot fizetnek a megtakarítási számlák után: ez a Cetelem, a Gránit Bank és a MagNet Bank.

A Cetelem Takarékszámla 9,38 százalék éves kamatot fizet, ami a futamidő alatt változhat – ebben mindig az aktuális hirdetmény az irányadó. A bank havonta írja jóvá a kamatot, ami azt jelenti, hogy a hitelintézet utána már a kamatra is kamatot fizet. Mivel ez nem folyószámla, hanem takarékszámla, így készpénzfelvételre nem alkalmas, és bankkártya sem jár hozzá. A számlanyitás és a számlavezetés díjmentes.

A Gránit Kamat Plusz ezzel szemben egy teljes értékű folyószámla, aminek nem korlátozott a funkcionalitása, így például a bankszámla mellé bankkártya is jár. A számlacsomag hirdetmény szerinti 8 százalékos kamatának fontos feltétele, hogy az ügyfél fizetésének erre a számlára kell érkeznie, ennek hiányában a kamat csak 0,01 százalék. Ezt a kedvezményt 200 000 forint havi jövedelem felett lehet igénybe venni. A kamat a jegybanki alapkamat 5 százalékponttal csökkentett értékével egyenlő, vagyis változó kamatozású. A kamatjóváírás itt is havonta történik, azaz kamatos kamatozású. A számlazárásnak 3500 forintos díja van abban az esetben, ha az ügyfél 6 hónapon belül megszünteti a számlát, ezután viszont ugyanez díjmentesen megtehető. A számlavezetési díj 0 forint.

A MagNet Bank Adócsillapító Tartós Megtakarítási Számlájának kamata a jegybanki alapkamat 7,5 százalékponttal csökkentett mértékével egyenlő, vagyis változó kamatozású. A jelenlegi kamata 5,5 százalék egy évre vetítve. A minimum összeg, amit a számlán el lehet helyezni, 50.000 forint. Bár napi kamatozású, a kamatot csak évente írják jóvá. A három konstrukcióból ez az egyetlen, aminél a kamatadó megspórolható. A tartós befektetési számlához (tbsz) hasonlóan 3 év után csak 10 százalék, 5 év után 0 százalék kamatadót kell utána fizetni. Ennek feltétele, hogy pénzt befizetni rá csak a számlanyitás évének végéig lehet, ez ugyanis a gyűjtőév. A kamatadó egyéb esetben 15 százalék lenne.

A money.hu szakértői felhívják a figyelmet arra, hogy lekötött betétekkel ennél is magasabb, akár 10,25 és 11,36 százalék közti kamatot is el lehet érni. Ehhez azonban vállalni kell az egy vagy két évre szóló lekötést. A megtakarított pénz ebben az esetben is bármikor hozzáférhető, ám betétfeltörés esetén a kamat elveszik.