3p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Korábban a bankok lekötés mellett is csak 0,1 százalék kamatot adtak, azóta viszont olyan megtakarítási számlák és folyószámlák is elérhetőek, amik napi kamatozás mellett, lekötés nélkül is akár 8-9 százalékot fizetnek. A megtakarított pénz így rugalmasan hozzáférhető, mégis kamatozik, ami magas infláció mellett különösen fontos. Az alábbi gyűjtésből kiderül, melyik az a három számla, ami lekötés nélkül is a legmagasabb kamatot fizeti.

A látra szóló betétek között általánosságban még mindig a 0,1 százalékos éves kamat a jellemző a legtöbb banknál, sőt 0,05 százalékos kamat is előfordul, így nem mindegy, melyik bank melyik ajánlatát választjuk. A money.hu megtakarítási számlákat összehasonlító kalkulátorából az derült ki, hogy összesen három olyan pénzintézet van, ahol érdemi kamatot fizetnek a megtakarítási számlák után: ez a Cetelem, a Gránit Bank és a MagNet Bank.

A Cetelem Takarékszámla 9,38 százalék éves kamatot fizet, ami a futamidő alatt változhat – ebben mindig az aktuális hirdetmény az irányadó. A bank havonta írja jóvá a kamatot, ami azt jelenti, hogy a hitelintézet utána már a kamatra is kamatot fizet. Mivel ez nem folyószámla, hanem takarékszámla, így készpénzfelvételre nem alkalmas, és bankkártya sem jár hozzá. A számlanyitás és a számlavezetés díjmentes.

A Gránit Kamat Plusz ezzel szemben egy teljes értékű folyószámla, aminek nem korlátozott a funkcionalitása, így például a bankszámla mellé bankkártya is jár. A számlacsomag hirdetmény szerinti 8 százalékos kamatának fontos feltétele, hogy az ügyfél fizetésének erre a számlára kell érkeznie, ennek hiányában a kamat csak 0,01 százalék. Ezt a kedvezményt 200 000 forint havi jövedelem felett lehet igénybe venni. A kamat a jegybanki alapkamat 5 százalékponttal csökkentett értékével egyenlő, vagyis változó kamatozású. A kamatjóváírás itt is havonta történik, azaz kamatos kamatozású. A számlazárásnak 3500 forintos díja van abban az esetben, ha az ügyfél 6 hónapon belül megszünteti a számlát, ezután viszont ugyanez díjmentesen megtehető. A számlavezetési díj 0 forint.

A MagNet Bank Adócsillapító Tartós Megtakarítási Számlájának kamata a jegybanki alapkamat 7,5 százalékponttal csökkentett mértékével egyenlő, vagyis változó kamatozású. A jelenlegi kamata 5,5 százalék egy évre vetítve. A minimum összeg, amit a számlán el lehet helyezni, 50.000 forint. Bár napi kamatozású, a kamatot csak évente írják jóvá. A három konstrukcióból ez az egyetlen, aminél a kamatadó megspórolható. A tartós befektetési számlához (tbsz) hasonlóan 3 év után csak 10 százalék, 5 év után 0 százalék kamatadót kell utána fizetni. Ennek feltétele, hogy pénzt befizetni rá csak a számlanyitás évének végéig lehet, ez ugyanis a gyűjtőév. A kamatadó egyéb esetben 15 százalék lenne.

A money.hu szakértői felhívják a figyelmet arra, hogy lekötött betétekkel ennél is magasabb, akár 10,25 és 11,36 százalék közti kamatot is el lehet érni. Ehhez azonban vállalni kell az egy vagy két évre szóló lekötést. A megtakarított pénz ebben az esetben is bármikor hozzáférhető, ám betétfeltörés esetén a kamat elveszik.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!