<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Meddig tart még a háború, és mi vár Magyarországra? Jól helyezkedik a kormány? Meddig bírja anyagilag Oroszország? Hogyan és miből lehet majd újjáépíteni Ukrajnát?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Káncz Csabával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. december 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ha Németh Szilárd számait vesszük alapul, akkor az átlagon felül fogyasztók iszonyatos többletköltségekkel számolhatnak. Csakhogy ő jóval a piaci ár felett számolt.

Tegnap jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely és Németh Szilárd, hogy a rezsicsökkentett árak a gáz- és az áramfogyasztás esetében ezentúl már csak a háztartások átlagfogyasztásáig lesznek érvényesek, e felett a piaci árat kell majd fizetni.

Németh Szilárd rezsibiztos számokat is bemutatott, ezek szerint az áramnál az átlagfogyasztó havi 7750 forintot fizet, ugyanez piaci áron 50 833 forint lenne, míg a g áznál az átlagos, rezsicsökkentett számla 15 833 forint, piaci áron 131 441 forint lenne.

A 24.hu e számok alapján számolgatott, és arra jutottak, hogy ez alapján a kormány

  • az áramnál kilowattóránként 36,9 forintos átlagos (rezsicsökkentett) és 242 forintos piaci árral,
  • a gáznál köbméterenként majdnem 110 forintos átlagos és 913 forintos piaci árral számolt.

Ha ezt vesszük alapul, akkor számításaik szerint áram esetében már 10 százalékos többletfogyasztásnál is évi 51 ezer forinttal magasabb lenne a számla, 50 százalékos túlfogyasztásnál pedig közel háromszorosára ugrana az áramszámla, éves szinten nagyjából 260 ezer forintos többletköltséget róva az érintett háztartásokra.

Gáz esetében még rosszabb a helyzet, ennél az energiahordozónál a 10 százalékos átlagfogyasztás-túllépés évi majdnem 139 ezer forint plusz fizetendőt jelent. Ha 20 százalékkal magasabb a gázfogyasztás, mint az átlag, akkor a család az eddigihez képest több mint a dupláját fizetheti. Ha pedig az átlagosnál 50 százalékkal magasabb a gázfogyasztásuk, kevés híján 700 ezer forinttal fizethetnek többet, mint eddig, és a szokásos számla helyett annak majdnem 3,5-szeresét kaphatják meg.

A kormány jóval a piaci ár felett számolt?

A Telexen viszont kicsit jobban mögénéztek a Németh Szilárd által közölt számoknak. A lap arra jutott, hogy a belengetett piaci árak csak akkor lennének (a mai valós piaci árakhoz képest) reálisak, ha a kormány úgy számol, hogy a számlákon nemcsak a villamos áram, illetve a gáz árát, hanem az egyéb díjakat is sokszorosukra emelnék az állami szolgáltatók.

Valójában azonban - ahogy azt bárki egy részletes energiaszámlán megnézheti - az energia tényleges ára csak egy részét képezi a szolgáltatók felé fizetendő összegnek, hiszen abban például rendszerhasználati díj, elosztói díj, vagy éppen alapdíj is van. Feltehetően ezeknél is indokolt az emelés a mai munkaerő- és energiaköltségek mellett, de jóval kisebb mértékben, mint ha ezeket egyszerűen felszorozzák a rezsicsökkentett energiaárak és a mai piaci árak hányadosával.

Az áram esetében például a mai rezsicsökkentett ár 36,9 forint kilowattóránként, a kormány pedig a tegnapi számok alapján 241,8 forintos árral számolt. Csakhogy jelenleg az áram piaci ára nagyjából 140 forint kilowattóránként.

Ha az egyéb díjakat nem emelik az egekbe a szolgáltatók, akkor tehát jóval kevesebb lehet majd az a bizonyos piaci ár, amit majd az átlagfogyasztás felett fizetni kell, mindenesetre nagyon nem mindegy, hogy a szolgáltatók a kormány furcsa árazását, vagy valóban piaci, reális árat számolnak-e majd a többletfogyasztóknak.

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.