6p

Főszerkesztői jegyzet arról a már sokszor megtapasztalt kormányzási technikáról, amikor egy nagy horderejű, sokakat hátrányosan érintő döntést a szakminiszterrel jelentetnek be, hogy leteszteljék annak fogadtatását, majd, amikor kiderül, mekkora a felháborodás, akkora, hogy az akár választóiszavazat-vesztéssel is járhat, akkor az illetékes tárcavezetővel vitetik el a balhét. Ezek jutottak eszembe a hét eseményeiről.

Lantos Csaba (bankár) – olvasom a Wikipédia szócikkének címét. A szöveges rész első mondatában pedig azt, hogy közgazdász-szociológus, bankár, befektető. S valóban, aki ismeri, az így ismeri, immár több mint három évtizede. A rendszerváltás előtti „percekben” Magyarországon elsőként megalakult három hazai brókercég egyikénél, a Creditanstaltnál, vagy emblematikusabb nevén: CA-IB-nél, szerzett magának elismertséget (emlékszünk még, hogy a másik kettő a Co-Nexus és a Lupis Brókerház volt?). Majd ez fokozódott, amikor az OTP Bank vezérhelyettese lett.

A Wikipédia szócikk első mondata mégis úgy folytatódik (és egyelőre ér is véget), hogy: az ötödik Orbán-kormányban energiaügyi miniszter. Nem tudom, hogy vannak vele, de engem meglepett a tavaly decemberben elfoglalt pozíciója. Jó-jó, tudom, hogy 2009-től az eredetileg a Mol által alapított svájci központú európai integrált energiavállalat, a MET Holding igazgatósági elnöke – mely cég 2011-2015 között azzal került be a köztudatba, hogy egy egészen rendkívüli konstrukciónak köszönhetően, a magyar kormány és az állami MVM lépéseinek nyomán, évekig hozzáférhetett az Ausztriából Magyarországra tartó gázvezeték kapacitásának egy jelentős részéhez. De, aki egy kicsit is ismeri a társaságok igazgatótanácsainak a működését, az jól tudja, nem kell feltétlenül az adott cég profiljába vágó szakértelemmel felvértezve lenni egy ilyen pozíció betöltéséhez.

Ahogy egy miniszteri poszthoz sem. Itt a vezetői képességek fontosabbak, köztük például az, hogy megfelelő szakemberekből álló csapatot legyen képes kiválasztani egy tárcavezető. No meg persze egy miniszternek kell rendelkeznie politikai érzékkel is, hiszen a választáson nyertes párt hatalmon maradása mégis csak a kormány működésétől függ – legalábbis a világ legtöbb részén, ahol demokrácia működik.

Reális azt feltételezni, hogy Lantos Csaba Orbán Viktor tudta nélkül hozott meg egy ilyen horderejű döntést? Fotó: Facebook/Orbán Viktor
Reális azt feltételezni, hogy Lantos Csaba Orbán Viktor tudta nélkül hozott meg egy ilyen horderejű döntést? Fotó: Facebook/Orbán Viktor

Egészen augusztus végéig nem is volt gond Lantos energetikai miniszterségével. Akkor azonban egy alig egyperces YouTube-videóban bejelentette, megváltozik a napelemmel rendelkezők elszámolása. Méghozzá az indoklás szerint azért évesről havira, mert ez 2024-től lesz az EU-ban a kötelező módi. 

Érdekes, hogy a Brüsszellel egy sor ügyben hadakozó kormány ez ellen nem ágált. Talán azért, mert a mostani, EU-forrásmentes helyzetében minden fillérre szüksége van, s a „kockás papíron” az jött ki, hogy a napelemesektől is be lehet szedni valamennyit? Meglehet, egyszer ez is kiderül.

A döntés fogadtatására viszont még néhány napot sem kellett várni. Gyakorlatilag minden érintett kiakadt azon, hogy a terheik növekedni fognak – ahogy kollégám találóan fogalmazott: egy újabb rezsiemelés lesz –, az áramszolgáltatók kasszái meg híznak. Végső soron Mészáros Lőrincé, mert ő természetesen ebből a bizniszből sem maradhatott ki. 

A közfelháborodást csak fokozta, amikor az is világossá vált, hogy az unióra való hivatkozás ez esetben sántít, az EU valóban 2024-től kötelező új szabálya ugyanis csak a január 1-je után csatlakozó napelemesekre vonatkozik majd. Vagyis nem visszamenőlegesen – meglehet ez váltotta ki Lantos félreérthető kommunikációját. Hiszen az Orbán-kormánytól nem áll távol a szabályok hatályának már magunk mögött hagyott időre való kiterjesztése, erre annyi példát tudnék hozni, ami szétfeszítené mostani írásom kereteit.

Mindenesetre az Orbán-kormány döntéseihez kényszerűen hozzászokott ember azt gondolta, oké, van ez a kiakadás, de minden csoda három napig tart, majd elül ez is, s együtt él majd mindenki az új módival. Ahogy tettük például a kata tavaly augusztusi kinyírása idején. 

Csakhogy nem ez történt, jött a váratlan fordulat. A Fidesz frakcióvezetője, Kocsis Máté egy Facebook-posztban arra kérte Lantos Csaba energetikai minisztert, hogy „a már megvalósult családi beruházások esetén ne vonjanak el szerzett jogokat, és a kormány döntsön az éves szaldóelszámolás visszaállításáról legalább azon családok esetén, akiket ez korábbi szerződéseik alapján is megilletett!”.

Ha valaki a Holdról csöppent volna kis hazánkba, akkor jogosan kérdezhetné, hogy is van ez: a kormánypárt erős embere beszól a kormánynak? Hát nem volt Lantos bejelentése előtt egyeztetés, Kocsisék is csak a YouTube-ról értesültek a napelemes elszámolás megváltozásáról?

Akárhogy is, az energetikai miniszter végül megváltoztatta a döntését (tehetett volna mást?). 

Ám még mielőtt bárki is abban a hitben ringatná magát, hogy működik a demokrácia, azt ki kell ábrándítanom. Mindössze egy kormányzási taktikai lépésnek lehettünk a szemtanúi. Nevezetesen, felmérni egy kényes döntés várható hatását, s ha az túl negatív, akkor még mindig vissza lehet lépni. Ráadásul úgy, hogy abból maga a kabinet ne jöjjön ki rosszul. Sőt. Azzal, hogy Kocsis ráveri a balhét Lantosra, sokadszorra bedobva a családvédelmi mantrát, még növelhetik – vagy legalábbis megszilárdíthatják – a népszerűségüket a szavazó(i)knál.

Bár a mostani napelemes vircsaft nagyjából feleannyi embert érint – mintegy 215 ezret –, mint például ahány katással kitolt a kormány, ez mégis érzékenyebb terület. A napelemes döntés ugyanis összehasonlíthatatlanul több személyt érinthet a fideszes holdudvarból, mint ahányat a kata kinyírása.

Hogy aztán egy miniszter egy ilyen „házon belüli” betámadás esetén hogyan tudja megőrizni a tekintélyét, az önbecsülését, hogyan tud a jövőben olyan döntéseket hozni és azokat bejelenteni, amelyekről úgy tudja, bírja a kormányzat támogatását, az már nem az én dolgom.

(Csabai Károly szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!