6p

Főszerkesztői jegyzet arról, hogy a választás megnyerését szolgáló kiköltekezés után annyira üres lett az államkassza, hogy a kormány eredeti kijelentését folyamatosan cáfolva kénytelenek a brutális megszorításokkal pénzt beszedni – legújabban a katásoktól. A probléma súlyosságát jelzi, egyúttal vészjósló kilátásokat fest, hogy a túlélés érdekében még a „szent tehénnek” számító rezsicsökkentéshez is hozzányúltak Orbán Viktorék. Ezek jutottak eszembe a hét eseményeiről.

Nem újpesti, hanem – ha lehet ilyet mondani – egyetemes magyar focidrukkerként alig ocsúdtam fel nemcsak fiatalkorom, hanem eddigi ötvenhét évem legnagyobb hazai focizsenije, Törőcsik András múlt szombati halálhíre után, amikor hétfőn a kormány bombát dobott a hazai gazdaságra, tizenkét éve tartó folyamatos regnálása során immár a sokadikat.

Mi lesz a következő javaslata Orbán Viktornak? Fotó: Facebook
Mi lesz a következő javaslata Orbán Viktornak? Fotó: Facebook

A kata-kinyírás részleteinek taglalásától ezúttal megkímélném olvasóinkat. Annyiszor foglalkozott már ugyanis azzal boldog-boldogtalan az utóbbi, alig valamivel több mint száz órában, hogy kiket, hogyan érint – dióhéjban: a döntő többséget rosszul, csak néhány tízezret jól, vagy sehogy, s akkor még a közvetett negatív hatásokat, jelesül a kódolható áremeléseket elszenvedők vélhetően többmilliós táborát nem is említettem –, ez tematizálja a médiát, sorra jönnek az elemzések, értékelések, nyilatkozatok, közlemények, elég csak megnézni az Mforon is ma megjelent cikkeket. Emellett tüntetések is zajlanak, még ezekben a percekben is, ami ugyancsak azt jelzi, mekkora társadalmi felháborodás követte a kormány „katatóniás” intézkedését.

Egy adónemmel kapcsolatban a mostanihoz hasonló tömegmegmozdulásokat közel nyolc éve, a harmadik Orbán-kormány első hónapjaiban láttunk. Feltételezem, hogy mindenki emlékszik az internetadó-sztorira, de azért érdemes felidézni azt. Szóval: Varga Mihály – akkor nem pénzügy-, mert ilyen pozíció éppen akkor nem volt, hanem nemzetgazdasági miniszterként – 2014. október 21-én jelentette be, hogy a kormány minden megkezdett gigabájtnyi elektronikus adatforgalom után 150 forint mértékű adó kivetését indítványozza 2015-től. Ez jelentős tiltakozási hullámot váltott ki, nemcsak a felhasználók, hanem a szolgáltatók részéről. Egy héten át országszerte – sőt a határon túl, például Lengyelországban is – egymást követték a tüntetések, a legemlékezetesebb talán az Erzsébet híd és környéki volt. Aminek láttán a kormány meghátrált, Varga bejelentését követően tíz nappal, 2014. október 31-én Orbán Viktor hozta nyilvánosságra a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában, hogy az internetadó jelenlegi formájában nem vezethető be.

Ugyanez a most kiherélt kata-szabályokkal nem fordulhat elő. Legalábbis az biztosan nem, hogy az Orbán-kabinet visszalép a javaslataitól, lévén, hogy a kétharmadnál is egy hajszállal nagyobb kormánypárti többség már másnap meg is szavazta azt. Talán éppen a hamvába holt internetadó fogadtatásából tanulva nem hagytak ezúttal napokat a szavazásig, éltek a fideszes innovációval, az egynapos törvénykezés lehetőségével.

Így már csak az a remény maradt, hogy Novák Katalin alig két hónapja hivatalban lévő köztársasági elnök majd nem jegyzi ellen a törvénymódosítást – ahogy a tüntetők frappánsan skandálják: Ne írd alá Kata! –, de azért nemhogy nagy tételben, de semmilyenben sem fogadnék arra, hogy ez megtörténik.

Arra, hogy miért került sor e rapid módon lezavart 180 fokos fordulatra, az utóbbi napokban az illetékesek részéről a legváltozatosabb magyarázatok születtek. De azért péntekre kikristályosodott az a kommunikációs patent, miszerint most Orbánék nem tettek mást, mint hogy csak visszatértek a kályhához, mondván, már a szabályok 2012-es elfogadásakor is az volt a szándékuk, hogy a katával a kizárólag magánszemélyeknek szolgáltató kisvállalkozók életét megkönnyítsék. 

Hát nem – az emlékezetük csal. Ennek lecsekkolásához elég csak ráguglizni a tíz évvel ezelőtti nyilatkozatokra. Ezeket sem ismertetném most, elég csak arra utalni, hogy nagyjából annyi katást várt a kabinet, amennyien most vannak, ami nehezen jöhetett volna össze csak magánszemélyeknek számlázó vállalkozókból, illetve vállalkozásokból.

Az a legújabb kormányfői érvelés pedig, miszerint, ha a kata a jelenlegi formájában megmaradna, akkor a nyugdíjrendszer működése kerülne veszélybe, szintén nem tekinthető többnek egy politikusi fogásnál, igaz, ismerve a nyugdíjasok ügyében elsütött arzenált, korántsem lebecsülhető mértékűnek.

Az igazi indok tehát nem ez lehet. Hanem az, amiről Orbánék nem beszélnek. Nevezetesen, annyira kiköltekeztek a választások megnyerése érdekében, hogy kiürült az államkassza. Jobban, mint gondolták. Tavaly ősz óta ugyanis jelentősen romlottak a körülmények. A már akkor is felfelé araszoló infláció az orosz-ukrán háború február végi kitörése miatt nagyot ugrott – bár a kormányzati retorikában szereplő háborús inflációs fogalom, vagyis az, hogy ha nem szólnának a fegyverek a szomszédunkban, akkor nem emelkedne a fogyasztóiár-index, finoman szólva nem fedi a valóságot.

Azt nem tudni, hogy ha valami csoda folytán látták volna a jövőt, akkor is ekkora pénzesőt zúdított volna az Orbán-kormány a nyugdíjasokra, a gyermekes családokra, a 25 év alatti fiatalokra, a rendvédelmi dolgozókra stb. Mindenesetre most vadul és időnként voluntaristának tűnő módon kezdik betömködni a büdzsén esett lyukakat. Úgy, hogy kivetnek egy sarcot és ha az nem elég, akkor néznek új potenciális forrás után. Mivel úgy tűnik, az extraprofitadó 900 milliárdja nem elég, jött a házon belüli takarékoskodás (több mint 400 milliárdos kiadászárolás és 1150 milliárdos beruházáselhalasztás), s mivel még ez sem, most hozzányúltak a katához. 

Azt, hogy mennyit kasszírozhatnak annak révén, a katából kiesettek egy másik adónemben majd több közterhet rónak le, pontosan nem tudni. De úgy tűnik, legalább 200 milliárdot, de akár 400 milliárdot is. A pénzbeszedési motiváció áll tehát a magasztosnak tűnő célok hangoztatása mögött.

S hogy mekkora a baj, az abból látszódik, Orbánék a „szent tehénhez”, vagyis a rezsicsökkentéshez is hozzányúltak, amit a kormányfő még néhány hete is érinthetetlennek nevezett. Ez pedig nem sok jót jelent. S ha nem sikerül elnyerni az EU helyreállítási alapjának életmentő pénzeit, akkor folytatódhatnak a megszorító intézkedések. Sőt, talán még azzal együtt is.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!