5p

Főszerkesztői jegyzet arról, azon kormányzati cél érdekében, hogy egyidejűleg menjen az infláció 10 százalék alá, a gazdasági növekedés pedig 0 fölé, gazdasági tótumfaktuma újabb, az átkost, azaz a rendszerváltás előtti időket idéző módszerhez folyamodott. Még ha meg is próbálja azt másként eladni. Ezek jutottak eszembe a hét eseményeiről.

Az ember már meg sem lepődik azon a kormányzati erőlködésen, hogy valahogy ráncba szedje Magyarország egyre silányabb gazdasági mutatóit. Bár naponta sulykolják, hogy milyen jó is a hazai gazdaság helyzete – ami persze nem meglepő egy politikustól, hiszen ő érthetően mindent elkövet azért, hogy hatalomban maradjon –, a számok mást mutatnak. Az Európai Unión belül messze nálunk a legmagasabb az infláció, a 27 országból egyedüliként két számjegyű. Bár a GDP több országban is csökkent a második negyedévben, csak nálunk tart a visszaesés immár egy éve – ami már nem technikai, hanem „igazi” recesszió. A beruházások, a kiskereskedelem és az ipar is zuhan, a költségvetés helyzete elkeserítő. Mindössze a folyó fizetési mérleg mutat pozitív képet, miután az energiaárak a kormányzati retorikában sűrűn hangoztatott Oroszországgal szembeni szankciók ellenére mégis visszajöttek csaknem a háború kitörése előtti szintekre.

Az infláció és a GDP viszont nem képes magához térni, hiába próbál mindent megtenni ezért a kormány. 

Nagy Márton egy időre visszavedlett jegybankárrá. Fotó: MTI
Nagy Márton egy időre visszavedlett jegybankárrá. Fotó: MTI

Miután nem találja elegendőnek a már csak törvényi kötelezettségéből ezzel foglalkozó jegybank erőfeszítéseit, a kormány az éppen a Magyar Nemzeti Banktól (MNB) kis kitérővel érkezett Nagy Mártonnal az élen próbálja csökkenteni a fogyasztóiár-indexet. Árstoppal, online árfigyelő rendszerrel, kötelező élelmiszerár-akciózással. Ám még e beavatkozások ellenére is csak lassan araszolgat az infláció a másutt már megvalósult egy számjegy felé – míg nyáron még a kormány azzal hitegetett, hogy már októberben 10 százalék alatt lesz a pénzromlás üteme, most már novemberben látja ezt elérhetőnek.

Ami nem csoda, hiszen az infláció mégse katona. Hiába adta parancsba jó egy éve – az önjellemzése szerint a NATO egyetlen békepárti kormányát vezető – Orbán Viktor, hogy 2023 végére legyen egy számjegyű, az annyi mindentől függ.

Mint ahogy a gazdasági növekedés is. Amely potenciális mértékével szintén jól mellétrafált a kormány, illetve annak emblematikus minisztere. Nagy Márton még akkor is hajtogatta a 1,5 százalékos idei GDP-bővülést (hűen a Fidesz által előszeretettel hangoztatott „Merjünk nagyot álmodni!” szlogenhez), amikor már nemcsak a független elemzők, hanem maga az MNB sem hitt benne. Most már persze a gazdaságfejlesztési miniszter sem vizionál növekedést, már a recesszió elkerülésével is beérné. Jobban mondva, annak tartóssá válásával, hiszen a négy negyedéves csökkenést nem lehet másként hívni, mint recessziónak.

Ennek érdekében pattanhatott ki a miniszter agyából a legújabb dili, a kamatplafon. Abból kiindulva ugye, hogy ha olcsóbb lesz a hitel, akkor majd azt többen lesznek hajlandók felvenni és azt elkölteni, ami ismét 0 fölé lendítheti a gazdaság szekerét.

Ez utóbbi okfejtéssel nincs is probléma (persze azt leszámítva, hogy a nagyobb kereslet az inflációra is nyomást helyezhet, annak csökkenését fékezheti.) 

Csakhogy egy piacgazdaságban a kamatszintet nem az állam írja elő – ezt a rendszert szocialista tervgazdaságnak hívják, ami elvileg 1989-ben kimúlt.

Most mégis Nagy Márton – miután kiosztotta az egykoron neki munkát adó MNB-t, hogy képtelen arra a kamatcsökkentésre, amit ő elengedhetetlennek tart – a saját kezébe vette a dolgokat. Kérve a bankokat, hogy az új lakáscélú jelzáloghiteleiket, illetve a vállalati forgóeszközhiteleiket önkéntes alapon ezután ne adják egy általa meghatározott kamatszintnél drágábban. 

Mit sem törődve a látszattal, vagyis azzal, hogy az önkéntességnek pont az a lényege, valaki magától felajánl valamit. Ha pont azt, amit az ajánlást elfogadó szeretne – ezt inkább ultimátumnak hívják.

Nagy Márton azzal biztosíthatta be kérése „önkéntes” teljesítését, hogy nagy kegyesen beajánlotta a bankoknak, nem kapnak a nyakukba új különadót. Sőt, ha jól viselkednek, akkor akár még a vállalkozásokat érintő kamatstopot is kivezetik, a lakossági kamatstop felülvizsgálatát pedig megkezdik. De ezeket is csak akkor, ha a jegybanki alapkamat egy számjegyű lesz, amivel meg a gazdaságfejlesztési miniszter az MNB-re helyezett nyomást, hogy több mint 3 százalékpontot faragjon a jelenlegi irányadó rátáján. 

Magyarul, ha nem megy szép szóval közvetlenül, akkor majd sunyi módon, közvetve kell elérni a monetáris lazítást, úgy, hogy a kereskedelmi bankok is érdekeltek abban.

A bankok javára szóljon, hogy a jelek szerint azért nem adták meg teljesen magukat Nagy Mártonnak. Bár az az ígéret, miszerint a Gazdaságfejlesztési Minisztérium támogatja a Bankszövetség pénzügyi digitalizációra vonatkozó szabályozási törekvéseit és terveit, aligha tekinthető erős elköteleződésnek. Az még korántsem jelenti azt, hogy a bankok immár közel négy éve megfogalmazott nyolcpontos javaslatcsomagjából eddig megvalósult egy – a legalább egy elektronikus fizetési mód biztosítása a boltokban – mellé majd több is zöld jelzést kap. Közülük is a talán a bankok számára két legneuralgikusabb pont, a tranzakciós illeték és a havonta 150 ezer forintig két ingyenes készpénzfelvétel eltörlése.

(Csabai Károly szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!