2p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A tudósok régóta figyelmeztetnek arra, hogy a feldolgozott ételek fogyasztása egészségtelen, ám csak most jöttek rá, hogy az emberek nem tudják teljesen kiiktatni ezeket az étkezésükből.

W. Taylor Kimberly szereti a csirkefalatokat, ám miután alaposan tanulmányozta az ultrafeldolgozott élelmiszerek káros élettani hatásait, grillcsirkére váltott. Miután neurológus professzor, úgy gondolta alaposabban utánajár ennek a problémának. Kutatótársaival együtt nemrégiben nyilvánosságra hozta vizsgálatainak eredményét – derült ki Business Insider cikkéből

A tanulságok lényegét saját szokásaival példát adva mutatta meg. „Mióta belefogtunk ebbe a kutatásba, jobban odafigyelek arra, hogy mit eszem. Ugyanakkor, hogy őszinte legyek, sok olyan feldolgozott élelmiszer van, amit szeretek. Ezek fogyasztását nem adtam fel teljesen” – mondta a gazdasági portálnak.

Melyik a jó stratégia? 

Az ultrafeldolgozott ételek óriási súlyt képviselnek az emberek étkezésében. Fogyasztásuk kényelmes,
könnyű, és a legtöbb ember nem sokat morfondírozik azon, milyen összetevőkből és hogyan készülnek. A professzor közreműködésével készült tanulmány szépen bemutatja ezek káros hatását, de – szemben a korábbi hasonló jelentésekkel – azt is vizsgálja, hogy milyen lehet a hatása a kevert étkezésnek.

Lehet másképp
Lehet másképp
Fotó: Unsplash

A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a feldolgozott ételek tíz százalékának elhagyása már érezhetően jó hatással lehet az emberek szellemi frissességének megőrzésére. Ez azt jelenti, hogy hetente mindössze két étkezés egészséges ételekre cserélése már jó stratégia. Kimberly úgy véli, hogy a kis lépések jó hatásának elismerése segíthet abban, hogy az emberek megtegyék az első lépést a helyes étkezés felé.

Megemlített még egy példát saját szokásaiból. Korábban rabja volt a chipseknek és édességeknek, ezért napközben ezeket nassolta. Felismerve, hogy a rágcsálásnak nem az étkezés a funkciója, hanem a feszültségcsökkentés, lecserélte ezeket magvakra és répára. Ezzel egy csapásra csökkentette a só és a cukor bevitelét a szervezetébe, miközben növelte a rostok fogyasztását.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!