3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Egyértelműen fellendülőben van az európai turizmus a KSH legfrissebb adatai alapján, és a magyar idegenforgalmi szektor is folyamatosan erősödik: az ágazat az év végén növekedést mutatott, és a lendület januárban és februárban sem tört meg – derül ki az MBH Bank Elemzési Centrumának legfrissebb ágazati kitekintőjéből.

Az összefoglaló szerint Európa túl van az infláció legrosszabb időszakán, a reaálbérek is növekedésnek indultak, ez egyaránt erősítheti a 2024-es utazások előfoglalását. Az európai turizmus egyértelműen fellendülőben van, idén még többen utazhatnak.

Éttermek a Széchenyi téren, Győrben. Most hétvégén is sok vendég volt a belvárosban
Éttermek a Széchenyi téren, Győrben. Most hétvégén is sok vendég volt a belvárosban
Fotó: Mfor/Mester Nándor

Jól zárta a 2023-as évet a magyar turisztikai szektor és a lendületet a január után a február sem törte meg: a vendégek száma 23, a vendégéjszakáké 19 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbinál. 2024 februárjában a turisztikai szálláshelyeken 883 ezer vendég 2,2 millió vendégéjszakát töltött el. A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 14, a külföldieké 24 százalékkal emelkedett. 2024. első két hónapját vizsgálva a belföldi vendégek 11, a külföldiek 18 százalékkal több vendégéjszakát töltöttek el a turisztikai szálláshelyeken, mint az előző év azonos hónapjaiban.

Az idei év második hónapjában tavaly februárhoz képest 21 százalékkal több utas fordult meg a Liszt Ferenc repülőtéren. A múlt hónapban regisztrált 1 075 552 utas a járvány előtti 2019-es rekordév hasonló havi adatát 10,7 százalékkal múlja felül. Az idei évben a repülőtér üzemeltetője arra számít, hogy az utasok száma meghaladja majd a járvány előtt regisztrált 16,2 milliót.

A kereskedelmi szálláshelyeken  35,7 milliárd forint bruttó árbevétel keletkezett 2024 februárjában, mely folyó áron 21 százalékkal több az egy évvel korábbinál. 2024 februárjában a Széchenyi Pihenőkártyával folyó áron 7,6 százalékkal többet, 1,9 milliárd forintot költöttek a kártyatulajdonosok a kereskedelmi szálláshelyeken az előző év azonos hónapjához viszonyítva. Emlékeztettek, hogy a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) célja, hogy 2030-ig 20 millió vendég évi 50 millió vendégéjszakát töltsön el Magyarországon, az ágazat pedig legalább 16 százalékkal járuljon hozzá a GDP-hez (2022-ben 12 százalék volt a hozzájárulás).

A vendéglátóhelyeknél a beszerzési árak már nem kiugróak az infláció csökkenése miatt és javult a helyzet az éttermek költségvetésében az energiaárak normalizálódását követően. Megváltoztak viszont a fogyasztói szokások az egy főre jutó vásárlási érték alacsonyabb. Amennyiben a gazdasági környezet kedvezően alakul, és a reálbérek is nőnek, az éttermek forgalmának bővülését is segítheti.

Tavaly nagyjából 1000 szállodai szobát adtak át Budapesten, ahhoz hogy ismét ilyen számokat produkáljon a piac 2-3 évre is szükség lehet a szegmens ciklikussága miatt. Jelenleg is több hotel van építés és előkészítés alatt, a következő években megnyíló projektek azonban mind évekkel ezelőtt, még a hitelkamatok megugrása előtti kedvezőbb hitelkörnyezetben indultak. Bejelentettek ugyan néhány új fejlesztést, de a még mindig magas hitelkamatok miatt a fejlesztőket inkább a projektek közötti szelektálás és kivárás motiválja. 2024-ben maximum 4-6 szálloda 500-at meghaladó szobájával bővülhet a kínálat Budapesten, de előfordulhat, hogy egyes átadások 2025 első felére csúsznak át.
 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!